Sider

torsdag den 15. juli 2010

Danske indiefilm på Kulturkapellet

De er derude. Og der er mange af dem.

Men medmindre man decideret yder en indsats for at opsøge titlerne, vil de færreste have kendskab til den lyssky underverden af danske spillefilm, som produceres på mikrobudgetter og uden for det etablerede system.

Det hjemlige uafhængige filmmiljø er dog efterhånden så etableret, at der nu begynder at være flere titler imellem, som faktisk er umagen værd at sætte i maskinen for andre end de indviede.

Mine Aalborg-homies på det akademiske website Kulturkapellet har gennem længere tid holdt et vågent øje med indiescenen, og fra og med denne weekend samler Kulturkapellet alle deres relaterede anmeldelser og interviews i et tema om dansk indiefilm.

Så er du nysgerrig for at vide mere om selvlærte amatør-auteurs som David Noel Bourke, Kim Sønderholm og Jonas Kvist Jensen, kan du grave i dybden her:

> Kulturkapellets tema om danske indiefilm

Det vakte nogen opmærksomhed, da jeg i april gav plads til den "hemmelige" danske indiefilmscene i en stor artikel i Børsen. Jeg brugte den planlagte nazisplattergyser "Final Solution" som case på, hvordan en skarpere kommerciel strategi kunne være vejen til en bedre eksponering af miljøets produktioner.

Og til de læsere, som undrede sig over, at teksten anlagde en markedsøkonomisk vinkel på emnet i stedet for at fokusere på filmenes kunstneriske egenskaber, kan jeg kun sige følgende:

1) Avisen hedder nu engang Børsen.
2) Den efterlyste artikel er på vej, blot i et mere passende forum.
3) Og det er vist længe siden, Zentropa har kunnet kaldes for indie.



ARTIKEL:
Grøde i dansk filmundergrund
Brian Iskov i Børsen, 13.04.2010

Selv om underskoven af uafhængigt producerede spillefilm vokser, har de danske indie-instruktører stadig svært ved at nå ud til publikum. En tendens til større professionalisme i miljøet kan måske bane vejen for det kommercielle gennembrud både lokalt og internationalt.

»Krokodillerne«. »Craig«. »Rovdrift«. »Glimt«. »No Right Turn«.
De færreste danskere vil nikke genkendende til disse spillefilm. Men alle er produceret i Danmark inden for de sidste fem år. Filmene er blot skabt uden for den etablerede branche, ofte med venners hjælp og for minimale midler.

Især i provinsen kaster stadig flere amatører sig ud i at lave spillefilm på egenfinansierede mikrobudgetter. De autodidakte ildsjæle haster gerne gennem optagelserne på få uger, kun for efterfølgende at bruge flere år på at få deres film ud til et – som regel meget lille – publikum.

»Distributionen er begrænset, og det kan være lidt af et detektivarbejde at finde frem til de her film,« siger studieadjunkt og filmkritiker Kim Toft Hansen. Som skribent på websitet Kulturkapellet har han fulgt undergrundsmiljøet gennem nogle år, og han erkender, at man som seer skal have en særlig interesse i filmproduktion for at nyde de ofte »halvkiksede, men helhjertede« værker fra vækstlaget.

»Det er afgjort forkærligheden for film, der bærer projekterne. Mange af dem lever ikke op til de gængse kriterier om en vellykket spillefilm. Der kan være små blundere, manglende tekniske finesser, kantet skuespil, men det kan også have sin charme,« mener Kim Toft Hansen.

"No Right Turn" (2008, David Noel Bourke) | pr-foto

Indtil videre har de uafhængige instruktører ikke skabt mange bølger uden for deres egen kreds. De fleste af filmene må nøjes med en dvd-udgivelse, og blandt de få danske independent-titler, der er kommet i biografdistribution, har den romantiske komedie "Grønne Hjerter" (16.500 billetter) og ghettodramaet "Eye for Eye" (21.000) solgt bedst, om end stadig beskedent.

Derfor synes håbet om kultstatus fortsat at være indie-filmens stærkeste kort, for eksempel på udenlandske undergrundsfestivaler, vurderer Kim Toft Hansen. Samtidig fornemmer han, at den generelle kvalitet er på vej op. Det kan være et tegn på en modning i miljøet, mener han:
»Det virker som om, at flere får bedre greb om, hvordan man producerer en film, og at flere kommuner og private firmaer efterhånden er villige til at støtte produktionerne økonomisk.«

26-årige Martin Bech håber at bidrage til den stigende professionalisme med sin instruktørdebut, som forventes at gå i produktion til sommer. Gyseren »Final Solution« skal skydes on location i Sverige, og for at maksimere succespotentialet i sit projekt har Martin Bech fra starten tænkt i kommercielle baner. Hans valg af genre skyldes, at horrorfilm traditionelt anses for at være lettest at eksportere til udlandet. Salget af rettigheder til en genindspilning er også tænkt ind i konceptet, ligesom filmen bærer gysergenrens adelsmærke »Based on a true story«, der før har vist sin gennemslagskraft ved billetlugerne.

»Film er også en forretning, der skal hænge sammen. Hvis man vil have folk til at se sin film, bliver man nødt til at tænke mere markedsorienteret og skaffe salgs- og distributionsaftaler, inden man starter på optagelserne,« understreger Martin Bech.

"Final Solution" (2010, Martin Bech – i præproduktion)

Allerede sidste år gav han hypen omkring »Final Solution« et løft ved at udtale, at hans splattergyser (om nazisternes klapjagt på en jødisk pige under 2. verdenskrig, red.) ville blive »en af de mest voldige og brutale film, der nogensinde er lavet i Danmark.« Samtidig lagde instruktøren en teaser (en selvstændig prøvefilm, red.) ud på et flash-designet website for at skabe opmærksomhed omkring projektet.

»De første to dage vores hjemmeside var online, modtog vi 300 mails fra gyserfans og distributører i USA, England, Canada og Malaysia. Alle var interesserede i at høre mere,« fortæller han og tilføjer, at især USA bliver stadig mere modtagelige over for genrefilm fra europæiske lande som Frankrig og Norge.

I denne måned [april 2010] skal Martin Bech mødes med mulige amerikanske investorer om finansieringen af »Final Solution«. Produktionen opererer med tre forskellige budgetmodeller, som dog alle holder sig under de tocifrede millionbeløb. »Vi er jo stadig kun seks mand, der prøver at stable projektet på benene i vores fritid,« påpeger han.

Ligesom flertallet af sine uafhængige kolleger er Martin Bech gået i en stor bue uden om konsulenterne på Det Danske Filminstitut. Gennem filmværkstederne i landets tre største byer har staten dog indirekte givet støtte til undergrundsmiljøet, påpeger Claus Ladegaard fra Filminstituttet.

DFIs områdedirektør for produktion og udvikling glæder sig grundlæggende over, at man i Danmark kan gå flere forskellige veje for at udleve sin instruktørdrøm.
»En måde at lære at lave film på er jo at få nogle kilometer i benene, og nu er udstyret blevet så billigt og let at skaffe, at folk bare går i gang,« siger han.

"Brutal Incasso" (2006, Jonas Kvist Jensen)

Om indie-produktionerne er i stand til at forny den danske filmkultur på længere sigt, tør Claus Ladegaard ikke spå om, men han håber at opleve friske pust fra uventede kanter:
»Det ville være fantastisk, hvis en uprøvet instruktør fra provinsen lavede en lavbudgetfilm, som sparkede røv og fandt et stort publikum.«

For at mainstream-gennembruddet kan blive en realitet, efterlyser Kim Toft Hansen dog nogle originale historier, der nyfortolker deres genre inden for de givne økonomiske rammer.

»Hvor charmerende en actionkomedie som »Brutal Incasso« end er, er det i bund og grund en dansk billigudgave af noget, man har set mange gange før i udenlandsk regi,« siger Kim Toft Hansen. Som eksempler på crossovers fra undergrunden udpeger både han og Claus Ladegaard to amerikanske horrorfilm, der blev lavet under lignende beskedne forhold, men overraskede ved at blive globale kassesucceser.

»At »The Blair Witch Project« og »Paranormal Activity« hittede så sensationelt, var helt uforudsigeligt, og der er mange mekanismer, der skal spille sammen, før sådan noget kan lade sig gøre,« siger Kim Toft Hansen. Han fremhæver den kreative markedsføring som en afgørende faktor i de to amerikanske udbrydersucceser. Derfor nærer Kim Toft Hansen også høje forventninger til Martin Bechs »Final Solution«, selv om han til dato kun har set teasertraileren.

»Filmholdet har valgt en opsigtsvækkende historie at fortælle, og markedsføringen virker som den mest gennemtænkte, man hidtil har set fra den front,« lyder det fra kritikeren.

Martin Bech satser da også på, at hans film vil opnå dansk biografdistribution, hvilket langt fra er nogen selvfølge for en uafhængigt produceret spillefilm i Danmark.
»Det er min største drøm. Og hvis vi sørger for, at kvaliteten og den tekniske finish er i orden, tror jeg på, det kommer til at ske,« siger Martin Bech.



NYERE DANSKE INDIE-FILM (og deres budgetter)
pr. april 2010

Last Exit, instr. David Noel Bourke (2003, Lep Studios, ca. 10.000 kr.)
Baby, instr. Linda Wendel (2003, Babyfilm ApS, ikke oplyst)*
Brutal Incasso, instr. Jonas Kvist Jensen (2005, Apotheosis Film, under 30.000 kr.)
Næste skridt, instr. Morten Nørgaard (2005, Ursa Major Productions, 261.000 kr.)
Betonhjerter, instr. Michael Zile (2005, Nordic Multimedia Group/Zistra Film, under 1 mio. kr.)
Glimt, instr. Nicolas Russel Bennetzen (2006, FuldFartFilm, 25.000 kr.)
Han, hun og Strindberg, instr. Linda Wendel (2006, Babyfilm ApS, ikke oplyst)*
Grønne hjerter, instr. Preben Lorentzen (2006, Area 21 Films, 1,9 mio. kr., heraf 200,000 kr. til produktion)*
Pistoleros, instr. Shaky Gonzales (2007, Cut1Movie/MA Productions, ca. 2,3 mio. kr.)
Det perfekte kup, instr. Dennis Holck Petersen (2005-08, Stogie Film, 5,5 mio. kr.** – dvd-premiere 6. april)
Craig, instr. Kim Sønderholm (2008, Cetus Productions/Objektor/Apotheosis Film, 80.000 kr.)
No Right Turn, instr. David Noel Bourke (2008, Lep Studios, under 500.000 kr. – dvd-premiere 14. april)
Eye for Eye, instr. Kaywan Mohsen (2008, Royal 1/Filmfabrikken, 1,6 mio. kr.**, heraf 100,000 kr. i prod.budget)*
Himmerland, instr. James Barclay (2008, Radiator Film, 4,5 mio. kr.**)
Preludium, instr. Johan Melin (2008, Bullittfilm, ca. 30.000 kr.)
A Viking Saga, instr. Michael Mouyal (2008, (Supersonic Entertainment, 560.000 kr.)
Aurum, instr. James Barclay (2008, Hemmingsen Creek Productions, ca. 800.000 kr.**)
One Shot, instr. Linda Wendel (2008, Babyfilm ApS, ikke oplyst)*
Krokodillerne, instr. Dennis Bahnson (2006-09, Suicide Films, 40.000 kr.)
Rovdrift, instr. Emil Ishii (2009, Apotheosis Film/Doghouse Productions, ikke oplyst)
Mord på mere end én måde, instr. Jonas Kvist Jensen (2009, Lone Tower Visuals, 200.000 kr. - forventet dvd-premiere 2010)
Ud af mørket, instr. Daniell Edwards og David Sakurai (2010, Rebel Row Productions, ikke oplyst)
Westbrick Murders, instr. Shaun Rana (2010, Revolver Films, ikke oplyst – dvd-premiere sommer 2010)
Sølvtråd, instr. Jan T. Jensen (2010, Cetus Productions, ikke oplyst)
Tour De Force, instr. Kim Sønderholm (2010, Cetus Productions, 100.000 kr. – USA-premiere maj 2010)
Final Solution, instr. Martin Bech (2010, produktionsselskab og budget TBA – forventet biografpremiere ultimo 2010)

Titler markeret med * har været i ordinær dansk biografdistribution. Titler med ** er delvist kommunalt støttet af Den Vestdanske Filmpulje. Budgetter er estimerede og angivet med forbehold for divergerende udregningsmodeller.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar