< 6. december: Vind Troldspejlsbogen – og få bogen signeret!
I DAG: Om Hellboy, Mystery Men og andre skæve superhelte
Som forfatter af Troldspejlsbogens tekst må jeg sige, at jeg stadig er imponeret over, hvor meget indhold bogens tilrettelægger, Carsten Søndergaard, har fået presset ind på de 144 sider, vi havde til rådighed.
Faktisk var der kun meget få passager i manuskriptet, som endte med at udgå på grund af pladsmangel. I dagens låge får du dog en lille boks, der blev til overs fra afsnittet om superhelte – nemlig om de superhelte, som hverken hører hjemme hos DC eller Marvel.
> Læs også det store tema om Kick-Ass og andre anti-superhelte
Flaming Carrot / Bob Burden's Original Mysterymen
(Aardvark-Vanaheim, 1979 / Dark Horse, 1999)
Skabt af Bob Burden
I arbejderbyen Palookaville spankulerer Flaming Carrot rundt som en brændende rodfrugt med svømmefødder. Selv om han umiddelbart ikke virker helt rask og kun ejer indbildte superkræfter, lykkes det ham jævnligt at afværge trusler fra rumvæsener, kommunister, besatte soldaterstøvler og lignende bizarre fænomener.
Sammen med andre lokale særlinge stifter han Mysterymen, en gruppe af miskendte og lidt ynkelige superhelte. Skovlerens våben er en talende skovl. Vietnam-veteranen The Strangler får sine kræfter fra en formkage. Og Bondo Man er lavet af hård spartelmasse.
Bob Burdens temmelig alternative helte slog deres folder i hæftet ”Flaming Carrot Comics” i nogle år, før en kultdyrket film med titlen ”Mystery Men” i 1999 lånte grundideen og nogle af bifigurerne. Samtidig fik gruppen deres eget serieblad.
> Troldspejlets anmeldelse af filmen "Mystery Men"
Teenage Mutant Ninja Turtles / Skøre Teenage Ninja Skildpadder
(Mirage Studios, 1984)
Skabt af Kevin Eastman og Peter Laird
I første omgang var historien om de fire muterede skildpadder tænkt som en syret parodi på superhelte som X-Men, hvorfor serien blot blev smidt på markedet i et fedtet hæfte, sjusket trykt og i et latterligt lille oplag. Men undergrundsfænomenet blev et overgrundshit, og da universet i 1987 blev omsat til tv-tegnefilm og actionfigurer, var de pizzaædende ninja-eksperter med kampråbet ”Cowabunga!” pludselig verdensberømte.
Siden kom fire biograffilm, en ny tv-serie og sågar et rockband med Michelangelo, Donatello, Leonardo og Raphael (der alle er opkaldt efter italienske kunstnere fra 1400- og 1500-tallet).
DukseDrengen
(DR 1989/Cool Comics 2002)
Skabt af Peter Gren Larsen og Cecilie Olrik (tv)/Hans Christian Vang, Juan Ferreyra og Steffan Weber (blad)
Bag dragtens dobbelt-D gemmer sig ikke Daredevil, men DukseDrengen. Til daglig er han Arno Olsen, klassens kiksede nørd, men efter han arrangerer et uheld i fysiklokalet for at udvikle superkræfter, tager han kampen op mod den ækle Fedtegreve i håbet om at vinde den fagre Louises hjerte.
Danmarks første superhelt debuterede på DR i 1989, hvor han var hovedpersonen i en temmelig fjollet tv-serie på 6 afsnit. Parodien gik åbenlyst på Superman, Batman og Spider-Man, tilsat typisk dansk ironi og ”grønt kryptokridt”, men serien glemte hurtigt sit udgangspunkt for at handle om alt muligt andet.
Noget overraskende blev DukseDrengen genoplivet som tegneseriefigur mange år senere. Bladet, der løb fra 2002 til 2004, introducerede nye skurke: Svovlmunken (der skød med tændstikker) og den Batgirl-agtige Natteravn.
> Mere om DukseDrengen på Troldspejlets hjemmeside
Spawn
(Image Comics, 1992)
Skabt af Todd McFarlane
Det amerikanske militær svigtede ham, og han døde omspændt af helvedes flammer. Men lejesoldaten Albert Simmons genopstod som krigeren Spawn, der efter en kort periode som antihelt meldte sig i kampen mod verdens uret – ikke af lyst, men af tvang. For både englene og Satans disciple havde konstant bud efter ham.
Spider-Man-tegneren Todd McFarlanes mørke superhelt er flere gange blevet forsøgt lanceret i Danmark, men han har aldrig rigtig fanget an. Serien blev filmatiseret i 1997.
Hellboy
(Dark Horse, 1993)
Skabt af Mike Mignola
I genrens udkant finder vi den postkasserøde Hellboy. Han bekæmper monstre for regeringen, men er selv dæmonyngel: hentet til Jorden af nazistiske troldmænd, om end opfostret i det godes tjeneste af en professor. Med sin næve af sten modstår han alle slags knubs bortset fra kærestesorger. Og så har han en svaghed for katte.
Humoren i ”Hellboy” er raspende rå, og Mignolas kantede streg er kendetegnet ved en original og voldsom brug af bragende sorte skyggeflader. To yderst seværdige filmversioner fra fantasy-instruktøren Guillermo Del Toros hånd ramte biograferne i hhv. 2004 og 2008. Også de to animerede dvd-eventyr fra 2008 var flotte og tro mod forlægget.
> Mere om Hellboy på Troldspejlets hjemmeside
Witchblade
(Top Cow/Image Comics, 1995)
Skabt af Marc Silvestri, David Wohl, Brian Haberlin, Christina Z og Michael Turner
Superhelte af hunkøn er ikke hverdagskost, men ”Witchblade” har hele to. Politikvinden Sara Pezzini fik sine superkræfter gennem en magisk arm fra en gammel rustning, og fra hæfte nr. 103 delte Sara handsken med en ung danserinde, Danielle Baptiste. Ifølge seriens mytologi har armpanseret tidligere været forbi så kendte kvinder som dronning Kleopatra og Jeanne d'Arc!
En lidt primitiv tv-udgave fra 2001 kom på video i Danmark, og i 2004 kom både en anime og en manga, dog uden Pezzini og Baptiste.
> Mere om Witchblade på Troldspejlets hjemmeside
> 8. december: Jakob Stegelmann om sin debut som filmskuespiller i "Toy Story 3"
Ingen kommentarer:
Send en kommentar