Sider

tirsdag den 1. november 2011

Tintin på bånd: Husker du hørespillene fra Starbox?

Fra 1972 til 1983 udsendte Johnny Reimars selskab Starbox en række Tintin-hørespil baseret på Hergés tegneseriealbummer. "Tintin's eventyr" udkom både på vinylplader og datidens smarte kassettebånd. Sidstnævnte lånte jeg igen og igen fra Odense Centralbibliotek i mine drengeår, og yndlingsbåndene spillede jeg så tynde, at jeg efter 25 år stadig kan citere flere af dialogerne ordret.


Bob Goldenbaum med den karakteristiske lyse stemme indtalte rollen som Tintin i samtlige 14 hørespil. Over for ham leverede revyskuespilleren Peter Kitter en uforglemmelig kaptajn Haddock, mens lydbogsspecialisten Jørn Rose gav professor Tournesol en manisk smiskende manér. Det faste hold Kitter og Rose delte desuden historiernes mange biroller nogenlunde ligeligt imellem sig.

> Læs Bries eksklusive interview med Tintins stemme, Bob Goldenbaum!

Samme hold dubbede også Belvisions tidlige serie af Tintin-tegnefilm til dansk tv i 1970'erne. Denne versionering findes desværre ikke bevaret, hvorfor filmene fra dengang siden har måttet indtales på ny af andre skuespillere.

> Læs indlægget om Tintin på film

Tintin-hørespillene fra Starbox var sporadisk krydret med dåse-lydeffekter fra arkiverne. For eksempel lød gorillaens brølen i "Den Sorte Ø" præcis som yetiens klageråb i "Tintin i Tibet". Musikeren og kapelmesteren Bruno Henriksen stod for produktionen af serien, før slagersangeren Henning Vilén overtog teknikken på de sidste udgivelser.


Herover ses MC-omslaget til det sagnomspundne "glemte" album, "Alle tiders Tintin" fra 1981. Forsiden er specialtegnet til det danske marked af Hergés assistent, Bob de Moor. Denne udgivelse er reelt et clip show bestående af højdepunkter fra de tidligere hørespil. Uddragene er kittet sammen af nyskrevne bindesekvenser, hvor Tintin og Haddock sidder foran den knitrende pejs på Møllenborg Slot og mindes deres mange fælles eventyr. For "grammofonbearbejdelsen" stod Tintins datidige albumoversætter, Jørgen Sonnergaard.

Her kan du høre en smagsprøve fra starten af side 1:




"TINTIN's EVENTYR" - DE DANSKE HØRESPIL

1. De syv krystalkugler og Soltemplet (1972)
2. Det hemmelige våben (1974)
3. Flight no. 714 til Sydney (1974)
4. Krabben med de gyldne kløer (1975)
5. Enhjørningens hemmelighed (-)
6. Rackham den rødes skat (1976)
7. Tintin og picaroerne (1977)
8. Den mystiske stjerne (1978)
9. Den sorte ø (-)
10. Tintin i Tibet (1980)
11. Koks i lasten (1980)*
12. Alle tiders Tintin (1981)
13. Månen tur-retur, 1. del (1982)
14. Månen tur-retur, 2. del (1983)
Uden for nummer: Jul med børnenes favoritter - inkl. "Tintin i julestemning" (-)

[* fejlagtigt angivet som nr. 13 på label]

Listen senest opdateret 11.11.2011 – Gengivelse kun tilladt med tydelig kildeangivelse

Stemmer:
Bob Goldenbaum: Tintin m.fl.
Peter Kitter: Kaptajn Haddock, Dupond & Dupont, Nestor, Alcazar, Oldie, Rastapopoulos m.fl.
Jørn Rose: Professor Tournesol, Max Bjævermose, Allan, Omar Ben Salaad, Profeten, Puchov, Müller, Carreidas, Sakarin, Fugl m.fl.
Inge Ketti: Madame Castafiore, radiospeaker, Peggy m.fl.
Kate Mundt: Madame Castafiore (11)
Svend Bjerre: Sherpa Tharkey, Tchang, Professor Tournesol (12-14) m.fl.
Henning Vilén: Fortæller (11)
Poul Glargaard: Fortæller m.fl. (13-14)
Lykke Nielsen: Stewardesse (13-14)


Produceret af Bruno Henriksen (1-9), Henning Vilén (10-14)
Dansk version: Jørgen Sonnergaard (1, 2)
Grammofonbearbejdelse: Peter Kitter (5-9), Jørgen Sonnergaard (10-14)

De tre første hørespil blev oprindelig udgivet på Phonocord/Philips. Serien er siden genudgivet på MC i 1987 af selskabet Fairytale. Nogle bånd findes desuden under firmanavnene Litas og Select.

"Månen tur-retur" og "Jul med børnenes favoritter" er så vidt vides aldrig udgivet på LP.

En stor tak til Poul Spærhage Frøkjær for hjælp til kompilering af listen.

14 kommentarer:

  1. Det er så fedt at finde den her liste, og en anden, der kan huske de kassettebånd! Jeg tror seriøst at jeg kan huske hele dialogen fra "Den sorte ø"! En anden klassisk sekvens er jeg husker, er starten af kassettebåndets side to i "Enhjørningens hemmelighed": " Goddag hr. Tintin. Det er så de 48 personers spisestel De har bestilt" Kæft jeg har hørt de bånd mange gange. Tusind tak for at minde mig om dem!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var så lidt! Jeg husker kun dårligt "Enhjørningens hemmelighed" - det bånd ejede jeg ikke selv - men "Den Sorte Ø" var også fast inventar i min båndoptager så længe, at jeg stadig hører Goldenbaum og brøleaben for mit indre øre. Derfor var det også ret syret så mange år senere at høre Tintins stemme tale til mig over telefonen!

      En anden stump, der har bidt sig fast, er Rastapopoulos' afsluttende replik fra "Koks i lasten", som (af årsager, jeg forlængst har glemt) blev ophøjet til en fast vending i mine gymnasieår: "Forrrrdømt! Spillet er ude! Nej ... det kan ikke være rigtigt. Det-det-det' umuligt! (telefon ringer) Jarh? På kommandobroen!? Nu!?!"

      Slet
    2. Ha ha, det er så fedt, jeg elsker den måde du nedskriver den dialog! Jeg bruger også stadig denne stump fra "Den sorte ø": "Vi flyver ind i dårligt vejr... Og maskinen strejker... Vi må nødlande!" (Når man for eksempel kører i bilen, og der sorte, truende skyer forude)
      Det er legendarisk gode bånd. Inspireret af dig har jeg nu en mindre samling liggende her foran mig (fra biblioteket, ufatteligt at de stadig findes) Så nu står den på Tintin de næste par timer...

      Slet
  2. "Enhjørningens hemmelighed" var klart min favorit. Den kan jeg nærmest udenad. Men jeg kunne også rigtig godt lide "Tintin og picaroerne" hvor Madame Castafiore bliver kidnappet og Tournesol saboterer Haddocks smag for whisky. Haddock: "For syv sytten, hvem har hældt blegevand i min whisky?" Tintin: "Blegevand?" Haddock: "Ja, saltsyre eller saftevand eller sådan noget, prøv at smage." Hahaha!
    Jeg har også "Den sorte ø" og "Koks i lasten", men de to var ikke nær så gode. Jeg har også lånt flere af de andre på biblioteket, men de var ikke særlig gode, så jeg holder mig til de fire jeg har.

    SvarSlet
  3. Hej Simon - herligt at høre fra flere, der har haft gode oplevelser med Tintin-båndene i deres barndom!

    Jeg erindrer svagt, at jeg engang lånte "Jul med børnenes favoritter" på biblioteket. Uheldigvis lader det til, at samtlige biblioteker i Danmark har kasseret båndet med Tintins julehistorie, så det er nærmest umuligt at opdrive i dag. Men hvis nogen opdager et eksemplar på et loppemarked eller nederst i en skuffe, må de endelig give mig et praj :-)

    SvarSlet
  4. Fremragende side. Mine forældre havde hørespillene på spolebånd, og som barn i 70`erne lå jeg tit, når vi var i sommerhuset hvor spolebåndoptageren stod, og lyttede til historierne igen og igen. Fandt dem som torrent filer 2-3 år siden, og de er stadig værdsatte.

    SvarSlet
  5. Er der nogle der ved om de er digitaliseret

    SvarSlet
    Svar
    1. man kan ikke få lov til at lytte til dem på youtube :(

      Slet
    2. Hej Henriette, det er nok, fordi Universal Music Denmark for nylig har genudgivet Tintin-serien digitalt. Samtlige 14 hørespil kan streames fra bl.a. Spotify, Tidal og Google Music. Lydkvaliteten er desværre meget svingende, da kun fire af de oprindelige masterbånd var bevaret. Men nu er de i det mindste frit (og lovligt) tilgængelige :-)

      Slet
  6. Har mange mange timers dejlige minder med Det Hemmelige Våben :)

    SvarSlet
  7. Hej Brian
    Dejligt at Tintin hørespillene endeligt blev genudgivet. Må sige, at jeg dog havde håbet på noget ligesom den svenske model, hvor de har genudgivet hørespillene i fysiske udgaver (LP og CD), der der ligner originalerne fra 70'erne fuldstændigt. Der er noget meget fedt ved at have et fysisk eksemplar også. Ved du forresten hvilke fire hørespil man fandt masterbåndene på... og hvilke, der er digitaliseret fra plade?
    Vh Jesper

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jesper, tak for din kommentar.
      De Syv Krystalkugler og Soltemplet, Det Hemmelige Våben, Flight No. 714 Til Sydney og Tintin og Picaroerne er overført fra masterbånd. Man kan godt høre, at de fire har bedre lydkvalitet end resten af historierne.
      Universal har vurderet, at det ikke var rentabelt at genudgive de danske hørespil på vinyl.
      mvh Brian

      Slet
  8. Tak for svar
    Så man have den store pung op eller være heldig, hvis man vil samle på pladerne/båndene (Mine egne 5 gamle vinyler forsvandt desværre for lang tid siden efter at have været udlånt). Men det er jo også sjovere at samle på noget hvis det er lidt svært at få fat på:-)

    SvarSlet
  9. Hej Jesper, siden jeg skrev indlægget, har Universal Music Danmark gjort alle Tintin-hørespillene fra Starbox tilgængelige som streaming. De ligger bl.a. på Spotify og Tidal:
    https://open.spotify.com/playlist/6w9yKY3CLJ7FRGCb2c7Xea

    SvarSlet