Sider

onsdag den 21. oktober 2015

"Tilbage til fremtiden": Future Day, 21. oktober 2015

"The future. I gotta check this out, Doc."
- Marty McFly (Michael J. Fox) om 21. oktober 2015 i "Tilbage til fremtiden del II" (1989)



En gnist sprang fra amerikaneren Bob Gales hjerne, da han i 1980 fandt sin fars gymnasieårbog fra 1940 og opdagede, at farmand havde været noget så utjekket som elevrådsformand. Ville Bob have været ven med sin egen far, hvis de havde kendt hinanden som jævnaldrende?

Bob Gale fik sin filmskolekammerat fra USC, instruktøren Robert Zemeckis, solgt på konceptet. Sammen skrev de manuskriptet til ”Tilbage til fremtiden” (Back to the Future). Parrets tidsrejsekomedie mødte mange forhindringer på vej mod lærredet, hvilket man bl.a. kan læse om i den nyligt udkomne, uofficielle ledsagebog "We Don't Need Roads" af Caseen Gaines (Plume Books) og den luksuriøst udstyrede officielle "Back to the Future: The Ultimate Visual History" (Titan Books).

Britisk plakat til "Tilbage til fremtiden" (Back to the Future, 1985)

Men da "Tilbage til fremtiden" endelig fik premiere den 3. juli 1985, overraskede filmen alle ved at blive årets største biografhit såvel i USA som på verdensplan. Siden udtænkte Bob Gale og Robert Zemeckis to fortsættelser (i 1989 og 1990), der blev optaget i halen på hinanden og med handlingsgange, der var tæt indbyrdes forbundne.

At den samlede "Tilbage til fremtiden"-trilogi fejres over hele verden i dag, onsdag 21. oktober 2015, og ikke på 30-års jubilæumsdagen skyldes, at det var på netop denne dato – også kendt som Future Day – i "Tilbage til Fremtiden del II", at hovedpersonerne Marty McFly og Emmett ”Doc” Brown landede i, hvad der dengang i 1989 var den forunderlige fremtid.


Mange tilskuere troede i 1989, at de seje, futuristiske hoverboards, som figurerer i "Tilbage til fremtiden del II", fandtes i virkeligheden - til dels fordi Robert Zemeckis spøgefuldt hævdede dette i et bag kulisserne-program på tv! De svævende skateboards var desværre kun filmtricks, og selv om flere firmaer siden har forsøgt at omsætte konceptet til virkelighed, er der stadig et stykke vej fra prototyperne til et færdigt forbrugerprodukt.

Et hoverboard i "Tilbage til fremtiden del II" (1989) | framegrab

Flyvende biler og skoer med selvsnørende bånd har vi heller ikke set meget til anno 2015. Til gengæld ramte Zemeckis og Gale plet, da de forudsagde fladskærms-tv, videotelefoni, Nintendo Wii, fingeraftrykslåse og dronekameraer.

> Artikel på ingeniøren.dk: Hvilke gadgets blev til virkelighed?

Selv så jeg "Tilbage til fremtiden del II" med stor fornøjelse i Fønix-biografen i Odense, kort efter filmen havde danmarkspremiere i juleferien 1989. Godt seks måneder senere fulgte del III. Forinden havde jeg lært etteren at kende via vesttysk tv, og trods dubbingen var jeg helt forgabt i Marty McFly og "Doc" Emmett Browns tidsrejseeventyr.

(Filmens tyske titel, "Zurück in die Zukunft", ser også flot ud grafisk. I det hele taget elskede jeg filmens distinkte logo og brugte så mange timer på at kopiere det i diverse skolehæfter, at jeg vil tro, jeg stadig kan tegne det ud fra muskelhukommelse.)


Min kærlighed til Gale og Zemeckis' trilogi var så stor, at de allerførste filmanmeldelser, jeg nogensinde skrev, omhandlede "Tilbage til Fremtiden" del II og III. Aftageren var børnefilmklubben Busters avis, og teksterne blev afleveret på elektrisk skrivemaskine med kunstfærdigt håndtegnede logoer limet på papiret. Som jeg husker det, var Del II en prøveanmeldelse, som skaffede mig tjansen med at anmelde del III. Ingen af teksterne blev dog publiceret, vistnok fordi avisredaktøren måtte aflyse et nummer.

Jeg fandt teksterne igen, da jeg gennnemgik min (noget tilfældigt kuraterede) "Tilbage til fremtiden"-samling op til Future Day. Særlig herlig er mit 14-årige fortidsjegs gammelkloge konstatering:

"Robert Zemeckis er nok p.t. en af de bedste til at lave film i den lidt lettere genre".
- 14-årige Bries anmeldelse af "Tilbage til fremtiden del III" (1990)

(klik for stor størrelse)


I aften, 25 år senere og på selve Future Day, introducerer jeg de samme to film, "Tilbage til Fremtiden" del II og III, i Atlas Biograferne i Rødovre sammen med mine medværter fra podcasten Filmnørdens Hjørne. Det ser jeg som et tegn på, at universet hænger sammen.

P.S.: At "Tilbage til fremtiden" er firsernes mest underholdende filmserie, står jeg i øvrigt stadig ved.



Samlingen i øvrigt (minus en udlånt bog og to VHS-kassetter):


Original dansk filmplakat,"Tilbage til Fremtiden del III" (1990)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar