Sider

søndag den 6. december 2015

25 år med TV 2's julekalendere: "Skibet i Skilteskoven" (1992)

TV 2's julekalendere kan i år fejre 25-års jubilæum. Fra 30. november til 24. december går Bries Blog-O-Rama bag om samtlige af de egenproducerede tv-julekalendere, som TV 2 har sendt på hovedkanalen fra 1990 til 2015.

< I GÅR: "Trolderiks posthule" (småbørnsjulekalender, 1992)

Efter den overvældende og overraskende brede succes, som blev voksenjulekalenderen ”The Julekalender” til dels i 1991, valgte TV 2 at droppe småbørnskalenderne med dukken Trolderik. Nu satsede kanalen målrettet på at ramme alle segmenter i ét hug.

Oplægget til TV 2's første familiejulekalender, ”Skibet i Skilteskoven”, blev udviklet af Thomas Hauger (TV 2-børneredaktør), Johnny Reimar (direktør for direktøren for produktionsselskabet TV1) og Preben Vridstoft (TV 2-direktør) over Reimars køkkenbord så sent som foråret 1992.

”Vi blev enige om at starte bagfra og vælge skuespillerne først. Otto Brandenburg var vi enige om, og Linie 3 var også hurtigt på plads. Linie 3 insisterede på, at Axel Strøbye skulle være med, og den var vi helt med på. Derefter lavede vi en grundhistorie, som vi sendte ud til tre forfattere,” fortalte Thomas Hauger til B.T. 9. december 1992.

Linie 3 i "Skibet i Skilteskoven" | foto: Peter Hvarre/TV 2

Af de tre svar, Hauger & Co. modtog i udbudsrunden, ramte Martin Miehe-Renards fortælling dem lige i hjertet.

”De ringede til mig og spurgte, om jeg tændte på at skrive en julekalender, der foregik i en juletræsskov. Jeg tænkte: Næh, egentlig ikke. Der må ske noget mere,” fortæller Martin Miehe-Renard i 2015 til Bries Blog-O-Rama.

Han fandt inspirationen til ”Skibet i Skilteskoven” på Det Danske Filmstudie i Lyngby, hvor en rekvisitør gennem mange år havde en fiskerbåd stående for at sætte den i stand.

”Den havde altid vækket min fantasi, for tænk hvis der boede nogen på båden. Det kunne være en gammel sømand, som havde lagt båden op inde i skoven, men stadig forsøgte at opretholde sit maritime liv,” siger Martin Miehe-Renard.

Efter at ideen tog form, skrev Martin Miehe-Renard de 700 manuskriptsider på to måneder.

”Mere tid var der ikke. Det må være lige til en Guinness-rekord,” udtalte den trætte forfatter til B.T. 29.08.1992. På det tidspunkt var han i fuld gang med at instruere seriens 24 afsnit. Da kalenderen nåede 1. december, manglede Miehe-Renard stadig at redigere de sidste fem episoder af ”Skibet i Skilteskoven”.



Martin Miehe-Renards første julemanuskript for TV 2 formede sig næsten som et kompendium af elementer fra DR's tidligere julekalendersucceser.

Nissernes sang om risengrødens glæder gentager rimet ”sød/sprød/strøed'” fra Flemming Jensens ”Nissebanden” (DR 1984).

Modstanderen i ”Skibet i Skilteskoven” er endnu en entreprenant kapitalist, der truer status quo med sine planer om at jævne en juletræsskov med jorden (som i DR's ”Torvet” fra 1981).

”Der skal være noget fornuft i balladen,” forklarer Martin Miehe-Renard om sit valg af konflikt. Han håbede, at nissernes kamp mod industriel forurening og ødelæggelse af naturressourcer kunne indpode noget miljøbevidsthed i de yngste seere.

Sømanden Ottos papegøje, Bounty (med stemme af Søren Thorup), lå så tæt på Jesper Kleins Mary fra ”Jullerup Færgeby” (1974), at det lignede plagiat. (Martin Miehe-Renard bedyrer, at ligheden var utilsigtet: ”En sømand skal jo have en papegøje, og jeg kendte en dukkemager fra Riddersalen [Poul Arne Kring], som var genial til at lave den slags.”)

Endelig klingede nissetrioens boblende replikker umiskendeligt af ”Jul på Slottet” (DR 1986). Dengang var det Allan Olsens nissedreng Fimpe, der agerede talerør for sprogforbistringerne i Miehe-Renards manuskript.

Martin Miehe-Renard forklarer sin legende tilgang til sproget med, at han selv er andengenerations indvandrer i Danmark: ”Min mor er skotsk, og da jeg var barn, talte jeg engelsk med hende.”

Otto Brandenburg var oplagt til rollen som pensioneret søulk. Til den populære entertainertrio Linie 3 (Preben Christensen, Anders Bircow og Thomas Eje) skrev Miehe-Renard de tre nisser Kogle, Multe og Stub, der bor i bunden af skibet og laver skilte til skoven – så dyrene kan finde rundt.



”Skibet i Skilteskoven” blev optaget i produktionsselskabet TV 1's studie i Høje Tåstrup sommeren 1992. Med kun tre dekorationer og få skuespillere var det ikke verdens dyreste julekalender at producere.

”Jeg fandt hurtigt ud af, at vi ikke havde det største budget i verden. Det var begrænset, hvor mange medvirkende vi havde råd til. Men jeg bestemte, at det ikke skulle afholde mig fra at lave en masse roller,” udtalte Martin Miehe-Renard til B.T. 29.08.1992.

Til sin mangeårige ven Tommy Kenter skrev han hele syv biroller med tilhørende forklædninger. ”Det var ikke på grund af økonomi, men for at bruge Tommys store energi”, siger Miehe-Renard i dag til Bries Blog-O-Rama.

Rollen som duftfabrikant Viggo Velva gik til Axel Strøbye. Som teenager havde Martin Miehe-Renard spillet Strøbyes søn i de tre populære lystspil om Familien Gyldenkål (1975-77).

”Han var som en far for mig. Jeg var nervøs for at skulle instruere ham i julekalenderen, men han var virkelig sød,” siger Miehe-Renard.

Den 22-årige musicalskuespiller Louise Fribo agerede historiens flyvende, økologiske skovfe. Endelig fik 12-årige Amalie Ihle Alstrup sin tv-debut efter at have medvirket i seks spillefilm. Da optagelserne til julekalenderen foregik i sommerferien, kunne hun nøjes med at holde tre uger fri fra Amagerfælled skole.

Karin Jagd, Tommy Kenter og Amalie Ihle Ahlstrup i "Skibet i Skilteskoven" | foto: Peter Hvarre/TV 2

”Det ligner og lugter af ægte julesucces i Skilteskoven!”

- Henrik List, Berlingske Tidende 04.12.1992

TV 2 havde set rigtigt, da de udnævnte Martin Miehe-Renard til tovholder på deres familiejulekalender. 1.973.000 danskere fulgte det første afsnit af ”Skibet i Skilteskoven”, hvilket svarer til en seerandel på 90 procent. Soundtracket med julekalenderens sange – komponeret af Jan Irhøj og Ivar Lind Greiner med tekster af Miehe-Renard – solgte guld (50.000 eksemplarer) allerede inden 1. december.

Selv dagbladsanmelderne udtrykte begejstring:

”Med en perlerække af kendte komikere og skuespillere - fra Linie 3 til Tommy Kenter - og et overskud af veloplagte ordspil og forviklinger, ser det allerede nu ud til, at »Skibet i skilteskoven« holder. Dette er en voksenjulekalender [sic], hvor der både laves skarp miljøsatire, skabes erindringsværdige typer og leveres gennemmusikalsk, spidsfindig underholdning,” skrev Henrik List i Berlingske Tidende 4. december og sluttede:

”Der kommer næppe til at gå mange år, før TV 2 genudsender den nyproducerede efterfølger til De Nattergales kæmpesucces.”

Henrik Lists spådom holdt dog ikke stik. Trods de imponerende seertal viste TV 2 aldrig ”Skibet i Skilteskoven” igen (den officielle vurdering lyder i dag, at serien er "for gammel til genudsendelse"). Julekalenderen fra 1992 først blev tilgængelig på video i 2008, 16 år efter premieren.

Martin Miehe-Renard fulgte "Skibet i Skilteskoven" op med en selvstændig fortsættelse, "Jul i Juleland", i 1993.

TV 2's lågekalender 1992 - kilde: www.u-landskalenderdr.dk

Bonusinfo:

• Inspireret af Viggo Velvas duftfabrik producerede TV 2 en papkalender til "Skibet i Skilteskoven", hvor lågerne udskilte særlige dufte, når man skrabede på dem. Overskuddet fra salget af lågekalenderen i 1992 indbragte imponerende 3,3 mio. kr. til de danske julemærkehjem. ”Den støtte er der stor behov for. Vi har så stor en venteliste som nogensinde,” sagde Julemærkefondens formand Peder K. Lund i B.T. 2. marts 1993.

• Miniaturemodellen af skilteskoven blev skabt af Jesper Østergaard. Han var samtidig kendt for den talende burgerdukke Elvis, der huserede i DR's børneprogrammer.

Skibet i Skilteskoven (TV 2 1992)
Produktionsselskab: TV 1 Productions.
Producent: Preben Vridstoft.
Instruktion, manus og sangtekster: Martin Miehe-Renard.
Musik: Jan Irhøj; Ivar Lind Greiner (nissesange).
Med Otto Brandenburg, Linie 3 (Preben Christensen, Anders Bircow og Thomas Eje), Axel Strøbye, Tommy Kenter, Karin Jagd, Amalie Ihle Ahlstrup, Louise Fribo, Søren Thorup (stemme).

> I MORGEN: "Jul i Juleland" (familiejulekalender, 1993)

1 kommentar: