Sider

lørdag den 19. december 2015

25 år med TV 2's julekalendere: "Jesus & Josefine" (2003)

TV 2's julekalendere kan i år fejre 25-års jubilæum. Fra 30. november til 24. december går Bries Blog-O-Rama bag om samtlige af de egenproducerede tv-julekalendere, som TV 2 har sendt på hovedkanalen fra 1990 til 2015.

> I GÅR: "CWC/Canal Wild Card" (voksenjulekalender, 2001)


Efter den fjerde Pyrus-serie i 2000 udtrykte TV 2 ønske om at forny familiejulekalenderen. Tre år senere præsenterede TV 2 frugten af deres bestræbelser. ”Jesus & Josefine” fra 2003 var utroligt nok den første danske tv-julekalender, hvis handling tog direkte afsæt i verdens ældste julebog: Bibelen.

For hvad enten man bekender sig til ”Disneys Juleshow” eller kirkens ditto, må man konstatere, at højtidens egentlige årsag – Jesu fødselsdag – ikke fyldte meget i tv-julekalenderens første 39 år i Danmark.

Finn Henriksen, der instruerede ”Jul på Slottet” for DR i 1986, efterlyste dengang en kalender med religiøst tema. Siden fostrede Martin Miehe-Renard en idé til en julekalender, hvor nissen Pyrus gik på opdagelse i Bibelen, men interessen hos tv-stationerne udeblev. Set fra Miehe-Renards synspunkt handlede berøringsangsten om rent kommercielle hensyn:
”Stationerne anser ikke kristendommen for at være specielt seertalsvenlig”, konstaterede Miehe-Renard til websitet timecodes.dk i november 2003.

Martin Miehe-Renard vil ikke afvise, at hans idé kan have sat tanker i gang hos TV 2-redaktør Bubber (Niels Christian Meyer). I 2001 indkaldte Bubber og hans kollega, Adam Price, de to forfattere Nikolaj Scherfig og Bo Hr. Hansen til en snak om Jesus. Over det næste 1 ½ år udviklede Scherfig og Hansen sammen historien om skolepigen Josefine (Pernille Kaae Høier), der er træt af at dele fødselsdag med Jesusbarnet og derfor prøver at få flyttet julen til sommerferien.

Sebastian Aagaard-Williams og Pernille Kaae Høier i "Jesus & Josefine" (2003) | Foto: TV 2

Da Josefine snubler over et magisk krybbespil hos den lokale marskandiser (Kjeld Nørgaard), suges hun tilbage i tiden og får dermed chancen for at møde Jesus himself (Sebastian Aagaard-Williams), før han endnu ved, hvad der venter ham.

”Hun bliver stangforelsket i ham, men Jesus er altså ikke meget for at flytte sin fødselsdag,” fortalte Bubber til websitet timecodes.dk i 2003. For en god ordens skyld sikrede han sig Folkekirkens accept af manuskriptet, før optagelserne gik i gang.

”Tv er altid nemmest at have med at gøre, når det stryger folk med hårene. De ekstremt kristne føler sig måske stødt på manchetterne, men helt ærligt: Det er verdens bedste historie, vi læner os op ad! Vi har bare tilføjet lidt magi og tænkt lidt nutid ind i fortællingen.”

- Bubber til timecodes.dk, 2003

Manuskriptforfatterne tog sig en del friheder med forlægget. For eksempel var Maria (Camilla Bendix) noget af en rappenskralde og tøffelhelten Josef (Martin Brygmann) en ”halvforsumpet tømrer og livsnyder, der bag Marias brede, praktiske ryg med jævne mellemrum får sin Aladdinagtige søn til at trylle vand om til vin” (Jens Andersen i Berlingske 1.12.2003).

Men Nikolaj Scherfig (erklæret ikke-troende) og Bo hr. Hansen (troende) gjorde sig umage med at understrege, at Jesus var jøde og indgik i en jødisk virkelighed.

”Vi ville have en mellemøstlig Jesus. Ikke den sædvanlige lyse, langhårede fyr, som vi plejer at se ham som,” sagde Nikolaj Scherfig til Fyens Stiftstidende 19.12.2003. Forfatterne var derfor svært tilfredse med valget af den 15-årige mulat Sebastian Aagaard-Williams, kendt fra hiphopgruppen B-Boys, til rollen som teenagejesus.

Rasmus Ott, Pernille Kaae Høier og Sebastian Aagaard-Williams | foto: TV 2

”Jesus & Josefine” blev produceret af Cosmo Film og instrueret af Carsten Myllerup, der netop havde leveret gyserfilmen ”Midsommer” (2002) til samme produktionsselskab. At instruktøren og det tekniske hold var vant til at arbejde med biograffilm, gav julekalenderen et visuelt løft trods det forholdsvis beskedne budget (14-15 mio. kroner).

Optageskemaet var presset: Carsten Myllerup havde sidste optagedag på ”Jesus & Josefine” 17. oktober og sidste klippedag 15. december. Men resultatet markerede et skridt opad i ambitionsniveau, og serien indvarslede en moderne, mere føljetonpræget form for julekalender. Stilen var filmisk, følelserne dybere og dramaet mere alvorligt i ”Jesus og Josefine”, der dannede skole for TV 2's fremtidige julekalendere, og fra og med ”Absalons Hemmelighed” (2006) i høj grad også DR's.

Forfatteren Ina Bruhn, hovedkraften bag dette års ”Juleønsket” på TV 2, var storyliner på manuskripterne til ”Jesus & Josefine”. Til Bries Blog-O-Rama fortæller hun:

”Vi havde en ret stor snak om, at man tager noget så stort som kristendommen op og leger med tanken om, hvad nu hvis Jesus var sprunget af pladsen. Samtidig er det en tidsrejsehistorie, som kan være svær at forstå. Det bliver meget mere komplekst. Modsat en julekalender som ”Nissebanden” (DR 1984), hvor hvert afsnit binder nogle små sløjfer på det samme træ, kan seerne ikke springe mange dage over i ”Jesus & Josefine”, før de ikke kan følge med. Der er mange flere plots, der kører ved siden af hinanden, man skifter meget mere rundt locationmæssigt, og der introduceres nye figurer hen ad vejen.”

> Interview med Ina Bruhn og Carsten Myllerup om "Juleønsket" (2015)

"Med ”Jesus & Josefine” begynder julekalenderen at ville fortælle noget. At have noget på hjerte og en tematik, som er vigtig og værd at fortælle i december måned, hvor man netop har så mange mennesker i tale.”
- Carsten Myllerup til Bries Blog-O-Rama, 2015



TV 2's programchef Bo Damgaard udtalte til Kristeligt Dagblad 22.12.2003: "Tv-kanalerne flyder over med programmer, hvor folk realiserer deres ydre drømme i form af en ny bolig eller et velindrettet hjem. Med »Jesus & Josefine« er det lykkedes os at komme ned under overfladen og finde frem til nogle af de oprindelige værdier."

Både seere, kritikerne og gejstlige tog særdeles positivt imod tv-julekalenderens forvandling til opdateret fantasy-krybbespil.

”En frisk og frejdig fortolkning af Juleevangeliet,” skrev Berlingskes Jens Andersen 1.12.2003 og kaldte ”Jesus & Josefine” for ”begavet underholdning”.

Den odenseanske domprovst Christian Dickmeiss udtalte til Fyens Stiftstidende 19.12.2003:
”Serien bliver aldrig pjattet, men balancerer fint mellem fortid og nutid. Og snakken mellem de voksne – Josefines forældre, hvor moderen er præst – holder tvivlen og skepsisen levende på en måde, der ikke forråder nogen.”

Christian Dickmeiss hæftede sig også ved, hvor usædvanligt det var at se en 12-årig pige bede til Gud på dansk tv aften efter aften, og roste – som mange andre også gjorde – den 12-årige Pernille Kaae Høier, der spillede den store hovedrolle til bravur:

”Josefine bærer hele serien. Hun er så ligefrem og ægte.”

Gennemsnitligt fulgte en lille million seere (994.000) dagligt "Jesus & Josefine" i 2003. TV 2 genudsendte serien i 2009.

TV 2's lågekalender 2003 - kilde: www.u-landskalenderdr.dk

Bonusinfo:

Martin Brygmann, der spillede Josef (”verdens mest berømte hanrej”) i ”Jesus & Josefine”, skrev 10 sange til serien. Titelmelodien sang han selv i duet med Julie Berthelsen. I endnu et brud på julekalendergenrens vante musicalformat indgik sangene ikke i handlingen. I stedet producerede Cosmo Film musikvideoer til seks af sangene fra soundtrack-cd'en. Disse blev vist på skift i slutningen af hvert julekalenderafsnit.

TV2.dk tilbød i 2003 undervisningsmateriale til hvert afsnit af ”Jesus & Josefine”. Dvd-udgivelsen ”Alt om Jesus og Josefine” indeholdt desuden et interview med sognepræst Jakob Rönnow fra Vangede Kirke om kalenderen og kristendommen.

Et pc-spil bygget over julekalenderens handling blev distribueret med ugebladet Ude & Hjemme.

”Jesus & Josefine” fik i 2005 en selvstændig fortsættelse i form af biograffilmen ”Oskar og Josefine”, igen instrueret af Carsten Myllerup for Cosmo Film.
”Når man laver film, har man bedre tid og flere penge til at lave store tableauer og længere dramatiske forløb. En scene som hekseafbrændingen i ”Oskar og Josefine”, hvor vi havde 150 statister, kunne vi aldrig have lavet i en julekalender,” siger Carsten Myllerup til Bries Blog-O-Rama.

TV 2's familiejulekalender fra 2003 var en af de første af sin slags, som nåede langt ud over Danmarks og Nordens grænser. Et år efter premieren var "Jesus & Josefine" solgt til Tyskland, Italien, Frankrig, Nederlandene, Slovenien og Island foruden nabolandene Norge og Sverige, hvor julekalendergenren er velkendt. Den kristne arabiske satellitkanal SAT-7 viste i 2005 "Jesus & Josefine" eftersynkroniseret til arabisk og farsi.

I 2007 opførte Odense Teater ”Jesus & Josefine” som familieforestilling iscenesat af Ina-Miriam Rosenbaum.

Jesus & Josefine (TV 2 2003, genuds. 2009)
Sendetidspunkt: 20.00 (2003)
Produktionsselskab: Cosmo Film.
Instr.: Carsten Myllerup
Producere: Rasmus Thorsen, Tomas Hostrup-Larsen.
Manus: Nikolaj Scherfig, Bo hr. Hansen.
Musik: Martin Brygmann.
Med Pernille Kaae Høier, Sebastian Aagaard-Williams, Rasmus Ott, Andrea Vagn Jensen, Nikolaj Steen, Jonathan Werner Juel, Martin Brygmann, Camilla Bendix, Kjeld Nørgaard, Bodil Jørgensen, Nathalie Schydlowsky, Lelo Shalby, Luke McQuillan, Torben Zeller, Ole Thestrup, Nicolas Bro m.fl.

> I MORGEN: "CWC World" (voksenjulekalender, 2003)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar