Sider

søndag den 24. juli 2016

Location Copenhagen 2: "Den trojanske hest" (Storbritannien 1950)

Den britiske spillefilm ”The Wooden Horse” (1950) var den første væsentlige udenlandske produktion i efterkrigsårene, der blev delvist indspillet i Danmark – nærmere betegnet på Møn og i Københavns nordvestkvarter


Den engelske spillefilm ”Den trojanske hest” (The Wooden Horse, 1950) byggede på virkelige hændelser fra 2. verdenskrig.

RAF-løjtnant Eric Williams (1911-1983) blev skudt ned under et bombetogt over Tyskland i december 1942. Efter at Williams flygtede fra en krigsfangelejr i Polen, overflyttede tyskerne ham til den højsikrede Stalag Luft III i Żagań. Også her lykkedes det Williams at udgrave en flugttunnel.

Den 29. oktober 1943 tog Eric Williams flugten fra Stalag Luft III sammen med to medfanger og kolleger, Michael Codner og Oliver Philpot. Forklædt som franske arbejdsmænd nåede de med toget til Stettin i Polen, hvor Williams og Codner tog kontakt til den danske modstandsbevægelse. Herfra gik flugten videre til Gøteborg via København og siden hjem til England.

I 1949 skrev Eric Williams romanen ”The Wooden Horse” om sin bedrift, dog fortalt i tredje person og med ændrede navne. Allerede samme år gik produktionsselskabet London Films i gang med filmatiseringen af bogen, der herhjemme var en bestseller for forlaget Branner & Korch.

For at højne realismen valgte filmens producent, Ian Dalrymple, at henlægge indspilningen til flere af historiens autentiske åsteder – herunder Møn og København.

Dette optrin med sporvogn og ølkusk er optaget i Københavns nordvestkvarter i krydset Tuborgvej/Frederiksborgvej/Tomsgårdsvej:


"Kamma" bor Tomsgårdsvej 110 i København NV. Filmscene optaget i 1949
(Samme sted i dag på Google Maps)

Tilstedeværelsen af et udenlandsk filmhold i København var lidt af en sensation tilbage i 1949, og tilblivelsen af ”Den trojanske hest” vakte megen interesse i de danske medier.

Producenterne prøvefilmede flere unge, københavnske skuespillerinder til den dansktalende rolle som Kamma – frihedskæmperen Sigmunds søster, der giver de undvegne krigsfanger husly i København i filmens sidste akt.

”Meget tyder paa, at det bliver Bodil Kjer, der faar overdraget Rollen”, kunne Berlingske Tidende fortælle i oktober 1949. Jobbet gik dog til den 30-årige Lis Løwert (1919-2009). Hun måtte tage fri fra opsætningen af ”Harvey” på Folketeatret for at medvirke i filmens danske interiørscener. Disse blev indspillet januar 1950 i Shepperton-studierne i Surrey.

Lis Løwert som Kamma i "Den trojanske hest" (januar 1950)

Ved danmarkspremieren på ”Den trojanske hest” hæftede flere anmeldere sig positivt ved Lis Løwerts indsats.

”Lis Løwert forsvarede de danske farver i filmen, hvilket vil foraarsage almindelig national henrykkelse,” skrev Ekstra Bladets anmelder 16.01.51.

Berlingske Tidendes Svend Kragh-Jacobsen undrede sig lidt over, ”at en pige som hun ikke kan eet Ord Engelsk”, og bemærkede også det akavede i, at Kammas bror, Sigmund, blev spillet af nordmanden Helge Erickssen med udpræget accent. (16.10.57)

”Den beskedne danske Indsats repræsenteres overordentligt sympatisk af Lis Løwert, der er bedre fotograferet, end hun bliver det herhjemme” - Ole Brandstrup i Berlingske Aftenavis 

Filmens instruktør, Jack Lee, udtrykte sin begejstring over Lis Løwert til Social-Demokraten 29.07.50: ”Jeg mangler blot invitationen, så kommer jeg til København og laver en film med hende i hovedrollen!”

Dækbillede af Københavns Rådhusplads fra "Den trojanske hest", 1949

Også andre rød-hvide bidrag til ”Den trojanske hest” pustede til lokalpatriotismens glød.

”Dansk skib faar Rolle i engelsk Film” lød en stolt avisoverskrift, da det stod klart, at Det Forenede Dampskibs-Selskabs (DFDS) S/S ”Saga” skulle indrulleres til 4-5 dages optagelser nær Stege. ”Saga” var søsterskib til ”I.C. Jacobsen”, der i 1943 havde smuglet to af krigsfangerne over Østersøen fra Tyskland. Det oprindelige skib kunne desværre ikke bruges i filmen, idet ”I.C. Jacobsen” sank i Nordsøen 1947.

S/S "Saga" som "I.C. Jacobsen" i "Den trojanske hest", 1949

Til rollen som skibets gæve kaptajn Hansen valgte producenterne en mand med de helt rette forudsætninger. Johannes Johannesen arbejdede som havnekaptajn i Tuborg Havn, og han udfyldte filmpartiet til UG. ”Der gik her i London allerede rygter om, at han kan vente tilbud om at spille med i andre engelske film,” meddelte Ekstra-Bladet fra filmens engelske premiere (27.7.50).

Den britiske presse tog godt imod ”Den trojanske hest” – ”a very good film indeed”, skrev The Observer – og filmen endte som årets tredjestørste biografhit i England.

"Den trojanske hest" blev vist på DR 16. oktober 1957 og igen på TV 2 Danmark 28. december 1990. StudioCanal udgav i 2007 filmen på dvd (region 2) uden danske undertekster.

Krigsfangerne går i land ud for Højerup Gl. Kirke ved Stevns Klint på Møn (1949).
(Samme sted i dag på Google Maps)
Stevns Fyr på Fyrvej, Møn i 1949
(samme sted i dag på Google Maps)

Den trojanske hest. Storbritannien 1950. Originaltitel: The Wooden Horse. Instruktion: Jack Lee. Spilletid: 101 minutter. Dansk biografpremiere: 15. januar 1951. Med Leo Genn, David Tomlinson, Anthony Steel, David Greene, Peter Burton, Bryan Forbes, Lis Løwert, Johannes Johannesen m.fl.

Synopsis: Under 2. verdenskrig sidder en gruppe britiske flyverofficerer i tysk krigsfangelejr. Mændene beder vagterne om lov til at dyrke udendørs gymnastik på en træhest. Gennem fire måneder skjuler plinten de briter, som møjsommeligt graver en tunnel i jorden direkte under den. Tre mænd, Peter, Phil og John, når ud på den anden side af hegnet, men før de når det neutrale Sverige, må de tage flugten gennem Tyskland og Danmark.

Danske indspilningssteder:

Tidskode 01:26:38-01:28:30 (dvd)
Køge Bugt, Østersøen

Tidskode 01:28:30-01:29:18 (dvd)
Stevns Klint og Højerup gl. Kirke, Store Heddinge, Møn (Google Maps) – officiel hjemmeside
Stevns Fyrcenter på Fyrvej, Store Heddinge, Møn (Google Maps)

Tidskode 01:29:18-01:29:21 (dvd)
Rådhuspladsen, København K (Google Maps)

Tidskode 01:29:22-01:29:34 (dvd)
Krydset Tuborgvej/Frederiksborgvej/Tomsgårdsvej, København NV (Google Maps)



Danske annonceklicheer (1951) til "Den trojanske hest":


Dansk pressemateriale (1951) til "Den trojanske hest":



LOCATION COPENHAGEN på Bries Blog-O-Rama

Siden midten af 1950'erne har adskillige internationale spillefilm fra Nordamerika, Europa og Asien foreviget København – og især turistmagneten Nyhavn – på mere eller mindre troværdig vis.

På Bries Blog-O-Rama vil du i artikelserien ”Location Copenhagen” fremover kunne læse om tidligere udenlandske fiktionsfilm, som enten foregår i København eller er delvist optaget i den danske hovedstad.

Flere af filmene er for længst gået i glemmebogen, og ofte med god grund. Men selv de mest obskure B-fiaskoer har historisk værdi som vidnesbyrd om Københavns udvikling – og set med danske øjne er det næsten altid morsomt at opleve, hvordan fremmede filmskabere gennem årene har valgt at skildre H.C. Andersens danske ”eventyrland”.

Del 1: "Den danske pige" (Storbritannien/USA/Belgien 2015)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar