Sider

lørdag den 2. september 2017

Location Copenhagen 6: "Skarpe skud i Nyhavn" (USA-Danmark 1957)

København, Nordsjælland og Dragør danner baggrunden for den dansk-amerikanske film noir "Skarpe skud i Nyhavn" (Hidden Fear), der blev indspillet i Danmark sommeren 1956. Herunder kan du se eksempler på filmens brug af locations og sammenligne med billeder fra i dag.




Sporene fra fiaskoen "Flugten til Danmark" (1955 - se Location Copenhagen nr. 5) skræmte åbenbart ikke producenten Egon C. Nielsen og Palladium fra at indgå et nyt dansk-amerikansk partnerskab året efter.

I maj 1956 ankom hollywoodproducenten Howard E. Kohn til Danmark for at indspille kriminalfilmen "Hidden Fear" i samarbejde med Palladium, der stillede sine filmstudier i Hellerup til rådighed. En stor del af filmholdet bestod også af Palladiums egne folk, heriblandt kameramanden Henning Bendtsen ("Flugten til Danmark"), scenograf Erik Aaes og komponist Hans Schreiber. Instruktøren fløj dog ind fra Hollywood: den enøjede André de Toth, som i 1953 havde haft succes med 3D-gyseren "Vokskabinettet".

Howard E. Kohn interviewet i Ekstra Bladet 25. maj 1956

En række kendte danske skuespillere demonstrerer deres engelskkundskaber, eller mangel på samme, i større og (især) mindre roller. Erling Schroeders medvirken hører til de mere iøjnefaldende, skønt han er krediteret under navnet "Paul Erling" (og tilsyneladende er eftersynkroniseret). Desuden ses bl.a. Kjeld Pedersen, Preben Mahrt, Knud Rex, Marianne Schleiss, Mogens Brandt, Carl Ottosen , Tove Maës og Buster Larsen, som når at falde død om i Kalkbrænderihavnen, før han får sagt en eneste replik.

Kjeld Jacobsen (t.v.) og Buster Larsen (t.h.) i "Skarpe skud i Nyhavn" (1957)

Handlingen i "Skarpe skud i Nyhavn" tager fart, da en amerikansk politidetektiv, Mike Brent (John Payne), må rejse fra New York til København, da hans herboende søster bliver mistænkt for et mord. Med hjælp fra løjtnant Egon Knudsen (Kjeld Jacobsen) fra det lokale kriminalpoliti optrevler Brent sagen og kommer undervejs ud for mange faretruende situationer i det københavnske natteliv.

Trods den saftige danske titel fældes der ikke et eneste skud i Nyhavns kajgader i løbet af filmen. Til gengæld bugner "Skarpe skud i Nyhavn" af locationoptagelser fra det storkøbenhavnske bybillede og de omliggende provinser anno juni og juli 1956. Her følger en række eksempler:

KØBENHAVN K

Vor amerikanske helt, Mike Brent, tjekker ind på Hotel Europa, det nuværende Danhostel Copenhagen City. Højhuset, der var Danmarks første, blev opført i 1955 på H.C. Andersens Boulevard, kun et år før hotellet blev valgt som en af filmens primære locations. Byggeriet var, ironisk nok, finansieret af Marshall-penge fra USA.

Hotel Europa, H.C. Andersens Boulevard 50:

Se stedet i dag på Google Maps

Bemærk den østvendte udsigt på det nederste billede fra Hotel Europas tagterrasse: Det er længe siden, at starten af Islands Brygge har set så ubebygget ud!

Hotel Europa, tagterrassen, H.C. Andersens Boulevard 50:


H.C. Andersens Boulevard, foran Hotel Europa (mod Rådhuspladsen):

Se stedet i dag på Google Maps

Hotel D'Angleterre/Kongens Nytorv:

Se stedet i dag på Google Maps
Se stedet i dag på Google Maps
Se stedet i dag på Google Maps

Nyhavn:

Preben Mahrt

På Texas Bar i Nyhavn møder Mike Brent en jovial dansker, spillet af Olaf Ussing. Facaden, der ses i filmen, er en dekoration opsat på Nyhavns sydside; den rigtige Texas Bar lå på den modsatte side på adressen Nyhavn 37 indtil 2015, hvor beværtningen skiftede navn til Pigen og Sømanden. 
”... og så er det jo grinagtigt at konstatere, at amerikanerne har bygget en nyhavnsknejpe, som kun er facade, på ”den pæne side” som nabo til Charlottenborg."
- anmelder Herbert Steinthal i Politiken 11. juni 1957


Mikkel Bryggers Gade
nr. 2: Astor Bar

Se stedet i dag på Google Maps

mod Frederiksberggade/Strøget (nr. 26: Krogh & Dahl)

Se stedet i dag på Google Maps

nr. 5: Noyé Kjolesalon; vekselerer Bent Waagensen


Mikkel Bryggers Gade (mod Lavendelstræde)
nr. 8: Grand Teatret 

I denne scene fra "Skarpe skud i Nyhavn" forlader Mike Brent og Gibbs (Erling Schroeder) Palace Hotel via bagudgangen, der fører ud til Mikkel Bryggers Gade lige til højre for Grand Teatret.

Filmen på plakaten er det franske lystspil "Eros i Paris" (Paris Canaille), der havde danmarkspremiere 25. juni 1956.

Bemærk inskriptionen over nr. 8, "Indgang til Palads Hotel". Skriften er ikke bevaret i dag.

Se stedet i dag på Google Maps

Amagertorv
(Store Kirkestræde/Købmagergade)

Se stedet i dag på Google Maps

Amagertorv
(Højbro Plads/Læderstræde)

Se stedet i dag på Google Maps

Palace Hotel/Rådhuspladsen


Landemærket
Nr. 43: Special-Importen, nr. 45: buntmager Jens Lunow

Se stedet i dag på Google Maps

Overgaden Oven Vandet, Christianshavn
(mod Torvegade)

Se stedet i dag på Google Maps

Overgaden Oven Vandet, Christianshavn
(mod Langebrogade)

Se stedet i dag på Google Maps


KØBENHAVN V

Nyropsgade/Dahlerupsgade
(S.I.S.O. A/S = Samarbejdende Industriers Salgs-Organisation, hovedkontor og exportudstilling, Nyropsgade 28)

Se stedet i dag på Google Maps
Knud Rex

BIRKERØD

Undervejs tager Mike Brent og hans dame (Anne Neyland) en idyllisk afstikker til Jægerhytten i Birkerød. Restaurationen ved bredden af Sjælsø blev opført omkring år 1750 som kongelig jagthytte i tilknytning det siden nedrevne Hirschholm Slot. Jægerhytten blev renoveret i sommeren 2017.


KØBENHAVN SV

Den afsluttende motorcykel- og biljagt i "Skarpe skud i Nyhavn" følger en noget usædvanlig rute fra Strandvejen til Hundested: nemlig gennem Københavns Sydhavn, hvor skurken (Alexander Knox) kiler sin kværn ind imellem to modkørende linje 3 på Mozartsvej. Mike Brent forsøger at følge efter i sin Mercedes 300SL, men indkasserer det mest kostelige fur af sporvognsføreren: "Hvordan er det, De kører, mand? Hvis De endelig vil begå selvmord, så kør ind i en mur og ikke i min sporvogn. De sku' ha' nogle øretæver!"

Mozartsvej, Sydhavnen
Nr. 4: Sønderstrand Koloniallager, Kalvebod Mejeri, Sydhavnens isenkram

Se stedet i dag på Google Maps

Mozartsvej, Sydhavnen
forbi Engholmen og Beethovensvej

Se stedet i dag på Google Maps
Se stedet i dag på Google Maps


DRAGØR

Filmens actionmættede sidste akt kulminerer angiveligt i Hundested i Nordsjælland. Men optagelserne er tydeligvis foretaget i fiskerlejet Dragør på Sydamager, hvilket datidens anmeldere gjorde et stort nummer ud af at påpege.

Vestgrønningen (mod syd)

Se stedet i dag på Google Maps

Vestgrønningen (mod nord)
Nr. 9: Dragør Skole Syd

Se stedet i dag på Google Maps

Jens Eyberts Plads

Se stedet i dag på Google Maps

Christian Mølsteds Gade

Se stedet i dag på Google Maps
Strandgade (mod vest)

Se stedet i dag på Google Maps

Badstuevælen

Se stedet i dag på Google Maps

Kongevejen
Nr. 13-18: Amagerland Skomageri, købmand Anders Bothmann, konditor Alfred M. Clausen

Se stedet i dag på Google Maps

Sønderstræde (mod Rønne Allé)

Se stedet i dag på Google Maps

Strandstræde/Søgade

Se stedet i dag på Google Maps

Et år efter optagelserne, den 10. juni 1957, fik "Skarpe skud i Nyhavn" verdenspremiere i Metropol Bio i værtsbyen København. De stedlige filmanmeldere var ikke voldsomt imponerede:

"Den skuffede!" - Ekstra Bladet
"Det er længe siden, man har set en så forvirret røverhistorie" - Politiken
"En lang række medvirkende danske skuespillere kommer af dage på frygtelig vis" - Dagens Nyheder

"Skarpe skud i Nyhavn" fik heller ikke noget langt efterliv i Danmark, hvor den så vidt vides hverken er blevet gjort tilgængelig på VHS eller dvd. Den har dog været vist på filmkanalen TCM (Turner Classic Movies).

Kino Lorber udgav i juni 2016 "Skarpe skud i Nyhavn" på blu-ray i Nordamerika (region A) under originaltitlen "Hidden Fear". Kopien er forholdsvis velbevaret, men afslører, at de danske teknikere har sjusket under indspilningerne: I visse scener gør optagestedernes baggrundsstøj det umuligt at tyde de amerikanske skuespilleres replikker, og flere indstillinger er ude af fokus.

Skarpe skud i Nyhavn. USA/Danmark 1957. Originaltitel: Hidden Fear. Instruktion: André de Toth. Dansk biografpremiere: 10. juni 1957. Med John Payne, Conrad Nagel, Alexander Knox, Natalie Norwick, Anne Neyland, Kjeld Jacobsen, Erling Schroeder, Knud Rex, Kjeld Petersen, Mogens Brandt, Buster Larsen m.fl.

En stor tak til de medlemmer af facebookgruppen DragørNyheder, der har hjulpet med at identificere filmens locations i Dragør.



Pressemateriale fra Palladium:


Bonusmateriale:

Nyd denne herlige reportage fra natoptagelserne i Kalkbrænderihavnen, som Ninka skrev til Dagens Nyheder 8. jui 1956. Det fremgår bl.a., at skuespilleren Carl Ottosen indkasserede 100 kroner i bonus for hver gang, John Payne kylede ham i havnebassinet:


(klik på billederne for at forstørre)



LOCATION COPENHAGEN på Bries Blog-O-Rama

Siden midten af 1950'erne har adskillige internationale spillefilm fra Nordamerika, Europa og Asien foreviget København – og især turistmagneten Nyhavn – på mere eller mindre troværdig vis.

På Bries Blog-O-Rama kan du i artikelserien ”Location Copenhagen” læse om nogle af de udenlandske fiktionsfilm, som enten foregår i København eller er delvist optaget i den danske hovedstad.

Flere af filmene er for længst gået i glemmebogen, og ofte med god grund. Men selv de mest obskure B-fiaskoer har historisk værdi som vidnesbyrd om Københavns udvikling – og set med danske øjne er det næsten altid morsomt at opleve, hvordan fremmede filmskabere gennem årene har valgt at skildre H.C. Andersens danske ”eventyrland”.

> LOCATION COPENHAGEN 1: Den danske pige (2015)
> LOCATION COPENHAGEN 2: Den trojanske hest (1950)
> LOCATION COPENHAGEN 3: En lektion i kærlighed (1954)
> LOCATION COPENHAGEN 4: H.C. Andersen (1952)
> LOCATION COPENHAGEN 5: Flugten til Danmark (1955)

... flere følger!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar