Sider

fredag den 30. november 2018

"Theo & den magiske talisman": Interview med holdet bag DR1's julekalender 2018

Årets nye familiejulekalender på DR1 er "Theo & den magiske talisman", der lanceres som et fantasydrama for hele familien.

Holdet bag "Theo & den magiske talisman" ved pressemødet 13.11.2018 | Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

DR's officielle synopsis til julekalenderen 2018 lyder:
"Theo går i 6. klasse, men han har ingen venner i skolen. Hans eneste og bedste ven i verden er morfaren Harald. Det er derfor overvældende for Theo, da morfaren lige inden jul falder om. Der er udsigt til, at Theo kan miste sin bedste ven, og det vil han for alt i verden ikke lade ske. Han rejser derfor ind i den magiske verden Thannanaya sammen med den nye pige fra klassen, Simone, for at få sin morfar tilbage. Og her starter rejsen for Theo & Den Magiske Talisman.

Theo & Den Magiske Talisman er en magisk og tidløs fortælling om tre generationers måder at sige farvel på; en ung drengs farvel til sin morfar, en mors farvel til sin far og en gammel mands farvel til livet på Jorden. Theo & Den Magiske Talisman er moderne eventyrfortælling for hele familien, hvor vi bliver taget med på en rejse til naturriget Thannanaya, som Theo og morfaren sammen har skabt. Her opdager Theo og Simone, at der er lys og håb, og at livet fortsætter – dem, vi har sagt farvel til, vil altid være med os og leve videre, så længe vi mindes dem."

> Se trailer til "Theo & den magiske talisman" på dr.dk

Peter Gornstein har instrueret samtlige 24 afsnit af "Theo & den magiske talisman", der blev indspillet i Polen og Danmark fra december 2017 til marts 2018 under arbejdstitlen "Thannanaya". Gornstein er også hovedforfatter på julekalenderen sammen med Trine Piil ("Absalons hemmelighed").

Bries Blog-O-Rama var med til pressemødet den 13. november 2018 i DR Koncerthusets studie 4, hvor vi talte med Gornstein, seriens producer Nynne Selin Eidnes og DR's dramachef Christian Rnsk.

Producer Nynne Selin Eidnes og instruktør Peter Gornstein til pressemødet 13.11.2018 | Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR

Julekalendere i tv er en særlig nordisk tradition. Hvad ser I som det særlige ved julekalenderformatet?
Nynne Selin Eidnes: Julekalenderens største force er, at man kan henvende sig til hele familien og fortælle en historie, som de vil se sammen og forhåbentlig tale om.
Peter Gornstein: Julekalenderen er nok årets mest sete dramaserie, som spænder over alle målgrupper, og et af de få events, udover landskampe, som hele familien er samlet om på samme tid. Det giver nogle unikke muligheder for at fortælle historier.
Christian Rank: I den forandring, der er sket siden "Jesus & Josefine" [TV 2 2003, red.], ligger der jo også en forandring i, hvordan seerne forbruger og tilgår tv. Julekalenderen er en af de tilbageværende samsendingsplatforme, hvor familier på tværs af generationer sætter sig sammen for at se tv. Derfor indbyder det også til at tage livtag med nogle lidt større emner, fordi vi netop kan favne alle aldersgrupper.

Nogle af hovedtemaerne i fortællingen er sygdom, død og mobning (ligesom i "Pagten" fra 2009, red.). Hvordan undgår I, at det ikke blive så tungt, at seerne står af undervejs?
Christian: Jeg tror, at DR som den store public service-kanal i Danmark har et ansvar for at favne hele billedet. De tre emner, du beskriver, er en lige så stor del af livet som jul, familiehygge, venskab, eventyr og leg, som i den grad også er repræsenteret. Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis publikum oplever det som værende meget tungt. Jeg oplever, at vi har lavet en julekalender, som rummer et kæmpestort, magisk eventyrunivers, hvor vi er på en stor rejse igennem ... det tætteste, jeg i hvert fald har set på noget reel fantasy foldet ud på dansk tv.
Peter: Så kan man sige, at vi er relativt light i forhold til mange andre fortællinger i samme genre. Altså, "Harry Potter" er heller ikke en dans på roser, og i "Brødrene Løvehjerte" er der vist nogen, der hopper ud af et vindue og dør i de første ti minutter. Så hvis man er genren tro, er vi langt fra i den mørkeste ende. Jeg tror, at børnene er knivskarpe, de kender genren og forstår formatet. Så jeg tror ikke, der er nogen af dem, der vil tænke, "Uha, det er for mørkt for os." Tværtimod tror jeg, de vil sige, "Wauw. Det bliver et fedt eventyr. Den rejse vil vi gerne med på."

Theo (Kian Lawson-Khalili) og Harald (Bjarne Henriksen) i "Theo & den magiske talisman" | foto: Ulrik Boel Bentzen

Hvor kommer ideen til "Theo & den magiske talisman" fra?
Nynne: Grundideen kommer fra en forfatter, som hedder Tone Mygind, som præsenterede den til DR for mange år siden. Så har den ligget i skuffen, indtil Piv Bernth valgte, at det skulle være julekalenderen 2018. Så tog Peter og jeg og Peters medhovedforfatter, Trine Piil, og vendte det hele på hovedet og byggede den ud til det, den er i dag.

Hvor meget forholder I jer til julekalendertraditionen og tidligere serier?
Nynne: Det er klart, at julekalenderen er et format, og at vi kigger på de julekalendere, der har været før. Men vi vil selvfølgelig også lave vores egen. Danmarks Radio-julekalenderen har i hvert fald siden "Tidsrejsen" i 2014, og måske helt tilbage til "Jesus & Josefine", haft et format, der hedder dreng og pige på eventyr; en rejse, de skal ud på og hjem igen til juleaften. Men det er stadig en nedtælling til juleaften. Der er nogle elementer, der skal være der. Man går Lucia den 13., man holder juleaften, der er julepynt og julebag. Der skal være en stærk familiefortælling og et stærkt julebudskab.

Julekalendere i nyere tid har ofte mødt kritik, fordi seerne ikke synes, der er nok jul i dem. Hvad siger I til det?
Nynne: Der er masser af jul i "Theo & den magiske talisman", men det er ikke nostalgisk jul. Det er en moderne jul. Det er december, vi pynter op, vi bager, vi laver alle de julede ting. Men vi er også en familie, vi går også på arbejde og i skole og gør alle de ting, som moderne familier gør. Så vi har ikke julen som hovedtema, omdrejningspunkt. Men der er masser af jul.
Peter: Hvis man gerne vil den mere nostalgiske og traditionelle jul, er der jo en masse andre tilbud, også på DR's sendeflade. Vi appellerer måske til den mere eventyrlystne, eventyrsøgende seer.

Nicolas Bro som Træmanden i "Theo & den magiske talisman" | foto: Ulrik Boel Bentzen

Den forrige DR1-julekalender, "Den anden verden" (2016), skød måske lovlig højt aldersmæssigt med sine to teenageheltinder. I har valgt at gå lidt ned i alder igen med jeres hovedperson, Theo, der er 12 år og går i 6. klasse.
Peter: Vi prøver at ramme bredere. Det har været vores ambition, at der skulle være noget i den her historie for hele familien. Der er også et rigtig fint voksenlag oven på børnelaget, så man som voksen kan være med og synes, det er spændende og underholdende hele vejen igennem.

Hvor går den nedre aldersgrænse for, hvem der kan se "Theo & den magiske talisman"?
Nynne: Vi har hele tiden sagt 8+. Fordi der er så stort et tilbud på de andre kanaler til de små. Den her bliver også vist kl. 19.30, hvor de små typisk er lagt i seng. Så alle fra 8 til 88.

Hvordan fandt I ud af, at scenerne fra det magiske naturrige Thannanaya skulle optages i Polen?
Nynne: Vi googlede for at se, hvor vi kunne optage, og hvor de andre havde været: "Game of Thrones", "Narnia" og alle dem, vi gerne vil sammenligne os med. Så ryger man hurtigt til Island og Irland og Letland og alle mulige steder, som enten er øer eller ufremkommelige, hvis man har en masse udstyr. Så havde jeg en polsk kontakt, en ko-producent, jeg havde arbejdet med tidligere, som sagde: "Hvorfor kommer I ikke til Polen? Der er fantastisk flot natur". Og det havde vi bare aldrig overvejet. Det fede ved Polen er, at man kan køre dertil i lastbiler, så vi kunne køre alt udstyr, kostumer og holdet derned relativt hurtigt. Og så er det jo også et land, hvor arbejdskraften er ... Der er nogle incitamenter til at være der.
Peter: Primært rummede Polen alle de eventyrlige locations, som vi havde brug for. Vi havde bjerge, urskove, ørkener - alle de ting samlet inden for en dags kørsel var bare meget sværere at finde andre steder. Så valget faldt hurtigt på det. I stedet for at tage over til Sverige og finde en granskov, som havde det format, vi gerne ville have, kunne vi prøve noget andet. Det var dejligt at komme nogle andre steder hen.

Safina Coster-Waldau (Simone) og Theo (Kian Lawson-Khalili) i "Theo & den magiske talisman" | foto: Ulrik Boel Bentzen

Hvorfor har serien skiftet titel fra "Thanannaya"?
Nynne: Thannanaya har været vores arbejdstitel, men vi har hele tiden vidst, at den nok skulle hedde noget mere eventyragtigt. "Theo & den magiske talisman" synes vi rammer det der Harry Potter, som vi gerne vil. Thannanaya er et vidunderligt, dejligt ord, og vi elsker det, men det har ikke nogen associationer endnu. Det kommer det til i januar, hvor alle ved, hvad Thannanaya er. Lige nu har det ikke. Men vi bruger stadig #thannanaya som hashtag på Insta.

"Theo & den magiske talisman" sendes den 1.-24. december klokken 19.30 på DR1. Serien kan desuden ses online på dr.dk/tv.

Theo & den magiske talisman. DR Drama 2018. Instruktion: Peter Gornstein. Hovedforfattere: Peter Gornstein, Trine Piil. Producer: Nynne Selin Eidnes. Fotograf: Ulrik Boel Bentzen. Produktionsdesign: Jesper Clausen. Kostumedesign og figurkonceptuering: Nicholas Nybro. Musik: Jesper Mechlenburg. Samproduktion med NRK (Norge).
Med Kian Lawson-Khalili (Theodor), Safina Coster-Waldau (Simone), Bjarne Henriksen (morfar Harald), Maria Rossing (Helene), Eva Klie Rubow (Alma), Jens Jacob Tychsen (Thomas), Max Tranberg (MC), Dag Malmberg (Otto), Peter Zandersen (Bjørn), Benedikte Hansen (Karen), Laura Allen Müller (Julie), Nicolas Bro (Træmanden), Ulver Skuli Abildgaard (Storbrygger), Mercedes Claro Schelin (Berg-Gry), Jens Andersen (Faunen), Amanda Collin (Oraklet), Amelia Höy (Hidkalderen), Josephine Raahauge (Børsten), Sarah Boberg (Thanna).


> Reportage fra optagelserne til "Theo & den magiske talisman" (dr.dk)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar