Sider

søndag den 2. december 2012

50 år med DR's julekalender: De tidlige dukkekalendere (1963-64)

1. december 2012 er det 50 år siden, at DR viste sin første tv-julekalender. Hver dag indtil den 24. december fejrer Bries Blog-O-Rama ”Børnenes Julekalender” ved at se tilbage på et halvt århundredes dansk tv-historie med stangdukker, drillenisser, tagmus og provoer i jordhuler.

I DAG: HISTORIEN OM DEN UTROLIGE THOK SØNDERGAARD


1963: Nisserne Tim og Tam

Nisserne Tim og Tam bor hyggeligt i et hjørne af et loft. Her har de indrettet sig en stue med kamin, klaver, bornholmerur, senge og meget mere, som danner rammen om hver udsendelse.

Læremester Tim (med stemme af Jørn Rose) er over 1000 år gammel, ”født dengang Gorm den Gamle var ung” Han ved meget og gør gerne andre delagtige i sin viden. Med sine sølle 468 år er Tam (stemme: Ole Søltoft) lidt af en grønskolling. Til gengæld er han flink til at synge.



Gennem de reportagefilm, som nisserne viser på deres eget smalfilmsapparat, propaganderer Tim og Tam ihærdigt for UNICEF’s humanitære arbejde.

"Der er nogen, der har sagt, at vi skal komme her i fjernsynet hver dag fra nu af og helt til juleaften, og fortælle jer noget om børn i fattige lande"
- nissen Tim
”Tim og Tam er et par rigtige danske nisser, men de har et stort kendskab til forholdene i den vide verden – hvordan børn har det i andre lande, og hvor mange, der trænger til hjælp. De har rejst meget, og i deres fotoalbum har de samlet billeder fra fremmede lande,” lyder det blandt andet i DR's synopsis fra 1963.

Kontrasten mellem dukkernes barnlige julehygge og filmenes sociale armod har angivelig skurret så meget, at DR efter 1967 valgte at forvise ulandsstoffet til selvstændige udsendelser.

”Troldenisserne er søde og siger mange pudsigheder, men formen stivner, fordi den menneskelige og sociale armod, som de hele tiden kredser om, side om side med gran og julestads, virker grotesk på den voksne seer og helt uforståelig abstrakt for børnetilskueren,” skrev Ulla Hjorth Nielsen i 1989 om "Nisserne Tim og Tam".

NISSERNE TIM OG TAM (1963)
Sendt på DR 19.50-20.00
Tilrettelæggelse: Thok Søndergaard, Mogens Winkler, Ib Spang Olsen
Dukker: Erik Sørensen.
Stemmer: Jørn Rose, Ole Søltoft.
Årets overskud går til Congo.

Kalenderkunstner: Ib Spang Olsen (1963)



1964: Bonus og Minus

Julekalenderen i 1964 blev indledt af en tre minutter lang Røde Kors-film fra diverse ulande. Ellers handlede ”Bonus og Minus” om titlens to trolde, som skal lære et nyt bogstav hver dag indtil den 24. december, hvor de gerne skulle bestå nisseeksamen og få deres huer. Undervejs chikanerer Bonus og Minus deres stramtandede lærerinde, frøken Feline.



”Bonus & Minus tændte ild til skolefrøkenen. De lavede bål omkring hende og rendte rundt som indianere! Der skete jo ikke noget, men der kom mange klager fra seerne,” fortæller Bent "Bob" Goldenbaum, som dengang var regissør i DR's BUS-afdeling.

Med sin frække, destruktive opførsel var Minus julekalendernes første eksempel på den klassiske gavtyvefigur fra fortidens dukkespil. Inspirationen skulle blive endnu tydeligere i 1965, da Thok Søndergaard lavede ”Juleteatret med Kasper og Lisette” (Kasper er det tyske navn for Mester Jakel).

”De tidlige dukkekalendere spillede på den gamle Jakel-tradition, hvor handskedukker har deres eget liv,” siger Bob Goldenbaum til Bries Blog-O-Rama.
”Det blev både en succes og det modsatte, for mange folk var ikke vant til det. Men de, der kendte Jakel-teater, vidste godt, at sådan skulle det være.”

BONUS OG MINUS (1964)
Sendt på DR 19.15-19.30
Manuskript: Thok Søndergaard.
Medvirkende: Klaus Nielsen, Jørn Rose, Inger Rauf.
Årets overskud går til Røde Kors.


Kalenderkunstner: Jørgen Myller (1964)



Den utrolige Thok Søndergaard

I sine første fire år (1962-65) blev den danske tv-julekalender produceret af altmuligkunstneren Thok Søndergaard. Den kreative ildsjæl var vidt omkring, både før og efter hans vej faldt forbi DR's afdeling for børne-, ungdoms- og skole-tv.

"Thok var en fantastisk spændende personlighed," husker Mogens Vemmer. "Han var en urolig sjæl og lidt gal. Men det gjorde ikke noget, for det var netop sådan nogle, vi samlede på i BUS-afdelingen," siger Vemmer til Bries Blog-O-Rama.

Thok Søndergaard i studiet med Tim og Tam, 8.11.1963
Foto © John Stæhr/www.imagesfile.dk - gengivet med venlig tilladelse

Thorkild Søndergaard Jensen, som "Thok" egentlig hed, var født 13. januar 1919 i Randers. Som dreng drømte han om at blive tryllekunstner, hvorfor han antog det mystiske og japansk klingende kunstnernavn ”Thoki Yenn”.

I løbet af 1940'erne ernærede Thok Søndergaard sig blandt andet som kontorist, havemand, cirkusklovn og tegner. Det sidste skaffede ham endda i fængsel under 2. verdenskrig, efter at Gestapo i 1943 opdagede Thok Søndergaards karikaturer af Adolf Hitler og Benito Mussolini. Som straf måtte han tilbringe en del af krigstiden i arresthuset i Silkeborg!

Efter Danmarks befrielse slog Thok Søndergaard ned i Paris, hvor han lærte fransk, deltog i en tryllekongres og tog job som husholder. Thok Søndergaards karriere som magiker tog fart i de kommende år, hvor han optrådte og vandt priser i flere europæiske lande.

Thok Søndergaard optrådte også som skuespiller, bl.a. i en amerikansk tv-udgave af H. C. Andersens eventyr, inden han søgte om bag kameraet som dokumentarist hos Minerva Film i København. I 1958 ændrede han igen retning og fik job som animator på tegnefilmstudiet Halas & Batchelor i London.

Hos John Halas & Joy Batchelor kombinerede Thok Søndergaard endnu en af sine færdigheder – papirfoldning – med stopmotion-animation. Hans ferme origami- og kirigami-teknik kan beundres i de 26 korte film, som han lavede med figurerne Snip og Snap i 1959-60:



Da Thok Søndergaard atter vendte hjem til Danmark, skabte han den allerførste dukkeserie i dansk tv, "Professor Kapok og Mekaniker Nik" (1962). De to videbegærlige hånddukker fløj riget rundt i deres luftballon og udspurgte de specialister, som de mødte, om alt mellem himmel og jord. Kapok og Nik var med andre ord en tidlig forløber for TV 2's lige så spørgelystne børne-tv-par Martin & Ketil, der rejste omkring i ufo i "Verden for begyndere" (2004).

> Se klip fra "Professor Kapok og Mekaniker Nik" (1962) på dr.dk

Efter succesen med ”Professor Kapok” lagde DR ansvaret for de første fire ”Børnenes Julekalender” i Thok Søndergaards hænder. Her lod han professor Kapok gæsteoptræde hos nisserne Tim og Tam. Det var også Søndergaard, der som producer "opdagede" Bob Goldenbaum og Hanne Willumsens talenter i julekalenderregi. Begge blev siden nogle af DR's største "usynlige" stjerner i B&U som dukkeførere for hhv. Ingrids Lillebror og Kajs veninde Andrea.

Senere udfoldede Thok Søndergaard sin kærlighed til papirklip, origami og geometri - emner, som han også holdt foredrag om, bl.a. i BMWs hovedsæde i München. I 1997 forsøgte han at genoplive professor Kapok og Mekaniker Nik som computeranimerede figurer hos Video Bornholm, men projektet kuldsejlede.

"På sine ældre dage blev Thok religiøs," fortæller Mogens Vemmer. "Han meldte sig ind i Scientology og tog ud som kaptajn på et skib, der sejlede fra havn til havn og missionerede mod druk."

Thok Søndergaard døde 22. februar 2004. Den excentriske herre efterlod sig denne kryptiske hjemmeside, der viser multikunstnerens mange facetter.

Tak til fotograf John Stæhr for tilladelsen til at benytte udvalgte fotografier. I John Stæhrs billeddatabase ligger mange andre fine pressefotos fra 1960'erne, bl.a. fra Beatles' og Walt Disneys respektive besøg i København.

Nina Andersen, Ib Spang Olsen og Mogens Winkler med Børnenes Julekalender 1963
Foto © John Stæhr/www.imagesfile.dk - gengivet med tilladelse

Ingen kommentarer:

Send en kommentar