Sider

lørdag den 15. december 2012

50 år med DR's julekalendere: Nissebanden (1984)

1. december 2012 er det 50 år siden, at DR viste sin første tv-julekalender. Hver dag indtil den 24. december fejrer Bries Blog-O-Rama ”Børnenes Julekalender” ved at se tilbage på et halvt århundredes dansk tv-historie med stangdukker, drillenisser, tagmus og provoer i jordhuler.

I DAG: INTET MÅ SIVE UD!


At Børnenes Julekalender i 1980'erne var vokset ud over sin målgruppe, stod klart i 1984, hvor pressen foromtalte årets julekalenderserie, "Nissebanden", som værende en "nisse-krimi".

  • En fryd for øjet
  • En kildren i næsen
  • En liflen for øret
  • En rislen ned ad ryggen
- de fire bestanddele i Julemandens gode humør

Historien omhandlede jagten på Julemandens gode humør – det mistede Julle nemlig, da der gik hul på den pose, som han opbevarede det i! Og hvis ikke Julemanden er i julestemning, ja, så bliver der slet ingen jul.

Agent A-38 (Hans Dal, seriens komponist og medforfatter) sætter sine bedste agentnisser på sagen: den godmodige pulternisse Lunte (Flemming Jensen), den teatertossede skibsnisse Skipper (Lars Knutzon), den moderlige kammernisse Gemyse (Kirsten Peüliche), den unge skovnisse Pil (Kirsten Lehfeldt i en tidlig tv-rolle) og endelig bandens 840-årige nestor, den propre hr. Mortensen (Arne Hansen) – tidligere overnisse ved Risarkivet.

Arne Hansen, Kirsten Peüliche, Lars Knutzon, Flemming Jensen og Kirsten Lehfeldt som "Nissebanden" (1984) | © DR

Den første ombæring af ”Nissebanden” blev en stor og fortjent succes, idet julekalenderen dette år formåede at tilfredsstille alle alderssegmenter. Skuespilleren Flemming Jensen og komponisten Hans Dal stod for det veloplagte, musikalske manuskript, der behændigt arbejdede med flere forståelsesniveauer.

”Rent dramaturgisk er det jo bare en serie revysketches, kan man sige.”
- Flemming Jensen om sit eget manuskript til ”Nissebanden” (1984)

”Nissebanden” diverterede det voksne publikum med finurlig nonsens, ordspil og venlig satire. Imens blev de yngste seere indfanget af den farverige handling og den episodiske struktur, der spillede kraftigt på trygge gentagelser af en række ritualer. Næsten alle afsnit var bygget op af følgende faste forløb:

1. Nisserne vågner op og finder Hr. Mortensen på gulvet.
2. Hr. Mortensen hører sin elskede Nisseradio med ”nissificerede” parodier på diverse kendte radioudsendelser.
3. En eller flere af nisserne begiver sig ud på dagens mission.
4. Nissebanden afsender flaskepost til hovedkontoret.
5. Skipper opfører teater i sit fadebur med hånddukker og sindrige rim.
6. Lunte afbryder, for nu er der risengrød.
7. Nissebanden siger godnat til sanktbernhardshunden Julius.
8. Julius trasker op ad trappen og puffer Hr. Mortensen ud af nissernes fælles seng.

Ulempen ved de mange repetitioner oplevede Flemming Jensen, da han som skuespiller medvirkede i den historie, han selv havde skrevet. Alle risengrødsscenerne i ”Nissebanden” skulle nemlig optages den samme dag, hvilket betød, at de fem skuespillere ved bordet måtte fortære 18 skålfulde ægte grød i streg. Af samme årsag har Flemming Jensen haft et lidt anstrengt forhold til netop denne julespise siden 1984.

En 26-årig, ukrediteret Peter Gantzler som ”smørklat-kaster-nisse” i "Nissebanden" 20.12.1984 | framegrab/DR

Endelig var rollelisten spækket med store, danske skuespillere og revystjerner i små gæsteroller: Ud over Ove Sprogøe, der uventet dukkede op som jodlende ølnisse den 3. december, medvirkede blandt andre Thomas Eje, Poul Bundgaard, Kai Løvring, Ulf Pilgaard, Jesper Christensen, Kirsten Norholt, Jess Ingerslev, Tom McEwan og Erik Paaske i løbet af december måned.

Per Pallesen, Flemming Jensens revykollega, iscenesatte ”Nissebanden” og optrådte selv som operasanger i 19. afsnit. Pallesens instruktion lagde en – for datidens julekalendere usædvanlig – stor vægt på udendørsoptagelser, hvilket bidrog yderligere til seriens appeal. Den gamle Kaleko Mølle ved Faaborg lagde eksteriør til nissernes hemmelige æresbolig, mens studieoptagelserne fandt sted sommeren 1984 i lejede lokaler ved Taastrup.

”Med Per Pallesen som instruktør, lidt inspiration fra Hjørring-revyerne, og gode skuespillere i rollerne tegner alt musikalsk og elskværdigt. Der er kvikke sange af Hans Dal med oplagte rim af Flemming Jensen, en behændig kombination af Nyhavns eventyragtige facader og det stiliserede nisse-miljø, og der er en flink hund med nisseøl og hovedrysten, når det lille ensemble klovner løs.”
- Michael Blædel i Berlingske Tidende 5.12.1984

”Alle de store roller er skrevet til personerne, der spiller dem,” fortalte Flemming Jensen til Søndagsavisen 7.12.2008.
Hans egen rolle som den rare grødnisse Lunte afspejlede forfatterens ”naive og godtroende” side:
”For tiden hylder vi de snu og snedige, der kan 'kringle den'. Det godtroende bliver anset som dumt. Det, Lunte har at sige, er næsten vigtigere i dag. Der er ikke ondt skabt i Lunte,” understregede Flemming Jensen i 2008.

Kalenderkunstner: Susanne Dyhre-Poulsen (1984)

Flemming Jensen leverede senere to fortsættelser for DR, ”Nissebanden i Grønland” (1989) og ”Nissernes Ø” (2003). Han har desuden skrevet og instrueret musicalen ”Nissebanden i Julemandens land”, som i skrivende stund (december 2012) spiller for fulde huse på Odense Teater.

”Nissebanden” blev genudsendt på DR i 1992 og 2001. I forbindelse med reprisen i 2001 udgav DR Multimedie en cd-rom og en bog, der begge bar titlen ”Nissebanden”. Den første indeholdt børneegnede spil og tre sange fra tv-julekalenderen. Børnebogen genfortalte Flemming Jensens historie som 24 letlæste kapitler, bearbejdet af Jesper Klein.

> Se alle 24 afsnit af ”Nissebanden” (1984) på dr.dk

Bonusinfo: Også ”Børnenes Julekalender” i radioen har nydt godt af Flemming Jensens talenter. Sammen med Jesper Klein skrev og spillede han alle roller i ”Juleposthuset”, som P3 sendte i december 1987. På Flemming Jensens hjemmeside kan man både høre udvalgte afsnit og læse manuskripterne til "Juleposthuset".

SE 18. AFSNIT AF "NISSEBANDEN" (En stor dag for hr. Mortensen) på dr.dk

NISSEBANDEN (1984 + 1992, 2001)
Sendt på DR TV kl. 18.50 (1984).
Instruktion: Per Pallesen.
Manuskript: Hans Dal, Flemming Jensen.
Musik: Hans Dal; sangtekster: Flemming Jensen.
Faste medvirkende: Arne Hansen, Lars Knutzon, Kirsten Peüliche, Flemming Jensen, Kirsten Lehfeldt, Hans Dal, Josef Aarskov. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar