Sider

fredag den 14. december 2012

50 år med DR's julekalendere: Torvet (1981)

1. december 2012 er det 50 år siden, at DR viste sin første tv-julekalender. Hver dag indtil den 24. december fejrer Bries Blog-O-Rama ”Børnenes Julekalender” ved at se tilbage på et halvt århundredes dansk tv-historie med stangdukker, drillenisser, tagmus og provoer i jordhuler.

I DAG: IB SPANG OLSEN OG B&U I ÅBEN KRIG!

Poul Reichhardt og hans medspillere i "Torvet" (1981) | © DR

Provinsafdelingens succes med ”Jul i Gammelby” (1979) havde en bagside, som de næste to års kalenderudsendelser fik at føle. B&U's ”Jul og grønne skove” (1980) med Poul og Nulle var måske ikke blevet udskreget til fiasko med helt så stor ildhu, hvis ikke DR året før havde serveret metertyk julehygge fra svundne tider.

Også tegneren og forfatteren Ib Spang Olsen blev fanget i efterdønningerne, da han efter et års arbejde med tekst, billeder, scenografi og kostumer til ”Torvet” (1981) blev rangeret ud på et sidespor af en nervøs B&U-ledelse. Efter seerreaktionen på ”Jul og grønne skove” fremstod Ib Spang Olsens koncept for julekalenderen pludselig for fabulerende og ”kaotisk” til, at DR turde binde an med det.

”Har De tilladel-se-se?”
- Torvebetjenten (Olaf Nielsen)

Tv-veteranen Thorkild Demuth anede uråd, da han i foråret 1981 modtog et opkald fra B&U's souschef, Mogens Winkler, der bad ham om at instruere årets julekalender, ”Torvet”.
Demuth, der havde tilrettelagt ”Børnenes Julekalender” i årene 1967-1972, fornemmede mellem linjerne, at noget var kørt skævt i processen mellem B&U og Ib Spang Olsen. Alligevel sagde Thorkild Demuth tøvende ja til tilbuddet. Det kom han til at fortryde.

Kalenderkunstner: Ib Spang Olsen (1981)

Det spegede produktionsforløb af ”Torvet” blev beskrevet indgående af Berlingske Tidende og Politiken op til premieren i december 1981:

I maj 1980 havde Ib Spang Olsen fået frie hænder af B&U til at skabe næste års julekalender. Februar 1981 afleverede han sit første, fulde manuskript til ”Torvet”. Det indeholdt ”en bred front af små og store hændelser, lange handlingsdrag, musikalske indslag og forbindelser til myte, til historie og vor og andres kultur.” 1. april 1981 forelå Ib Spang Olsens endelige manus.

Kort efter indkaldte B&U forfatteren til et møde i TV-Byen, hvor han fik at vide, at hans manuskript var ”uspilleligt” og svært at forstå. Desuden ønskede B&U at skifte den tvetydige hovedrolleindehaver, Claus Strandberg, ud med den langt mere hyggelige og folkekære Poul Reichhardt.

Claus Strandberg gjorde indsigelse og fik 40.000 kroner i erstatning. Imens tog filmkonsulenten Jørgen Melgaard orlov fra sit job på Det Danske Filminstitut, så han kunne foretage B&U's ønskede ”tv-bearbejdning” af Ib Spang Olsens materiale. Jørgen Melgaards arbejde udmøntede sig i flere nyskrevne kapitler, hvis ”forgrovede” indhold fik Spang Olsen til at frasige sig ethvert ansvar for projektet.

Musikken fra "Torvet" på lp (1981)

Samtidig var der problemer med musikken til ”Torvet”. Komponisten Svend Brian Nielsen havde skrevet to sange samt et hovedtema for klaver og guitar. Men julekalenderens instruktør, Thorkild Demuth, søgte en mere gårdmusikantagtig stil. Under protester fra Svend Brian Nielsen endte de spillemænd fra Roskilde, som Demuth havde hyret til ”Torvet”, med at skrive al musikken selv.

Fra den 1. juni blev Ib Spang Olsen forment adgang til tv-studierne. Han modtog heller ikke længere invitationer til produktionsmøderne. Efter flere forgæves klager til diverse chefer krævede Ib Spang Olsen i august 1981 sit navn fjernet fra "Torvet", så han ikke længere stod som ophavsmand til værket.

”En julekalender skal ikke være kunst, den skal være færdig”, lød Ib Spang Olsens bitre konklusion i Politiken. B&U-chefen Mogens Vemmer fastholdt for sin part, at DR blot havde gjort sin pligt over for seerne, at ”Torvet” stadig rummede masser af Ib Spang Olsens kunnen, og at man i øvrigt havde behandlet ophavsmanden ”nydeligt” gennem hele processen.

Fanden danser på torvet den 11. december | © framegrab/DR

”Det var mit livs værste oplevelse,” siger Thorkild Demuth i dag til Bries Blog-O-Rama om den tumultariske tilblivelse af ”Torvet”. Op til premieren kunne instruktøren løbende læse i aviserne, hvordan han og DR var i gang med at ødelægge Ib Spang Olsens manuskript.

”Børnenes Julekalender” 1981 blev den sidste af slagsen, som Thorkild Demuth var involveret i. De omstændigheder, som serien blev produceret under, gav ham så meget afsmag for tv-branchen, at han aldrig siden lavede fjernsyn igen.

”Tidsmæssigt har man sat sig mellem to stole – det ene øjeblik taler en barber om at få en 13’er, helt moderne, og i næste øjeblik tuller torvet og dets mennesker rundt i nostalgisk gammeldagshed fra svundne tider. Men der er gode børn, en god nisse, fine skuespillere – og et optrækkende plot, som nok efterhånden skal give den nødvendige spænding, hvis da ikke vi er blevet kvalt i spillemandsmusik forinden."
- Franz Berliner, Politiken 06.12.1981

Eksempel på Ib Spang Olsens "levende" tegninger på papir over lysbord. Disse daglige sekvenser var med i den endelige version af "Torvet". | © framegrab/DR

Ib Spang Olsen lagde ikke skjul på, hvad han mente om B&U's version af hans julekalender.
”Overfladisk, meningsløs og fordrejet i holdningen,” skrev han i Politiken om det færdige resultat og tilføjede: ”Det er næsten som om Jul i Gammelby er fremme og spøge”.

Og noget tydede på, at Ib Spang Olsens spekulation ikke ramte langt ved siden af sandheden. DR’s presseafdeling gjorde sig i hvert fald store anstrengelser for at lægge afstand til Poul og Nulle-fadæsen ved at understrege ”Torvet”s tilbagevenden til den ”gode, gamle jul”, som det fremgår af denne pressemeddelelse:


Tv-seerne virkede pænt tilfredse med resultatet af Børnenes Julekalender 1981, mens dagbladenes anmeldere solidariserede med Ib Spang Olsen. ”En tynd kop te”, skrev Jesper Langballe i Jyllands-Posten om ”Torvet”, mens hans kollega Flemming Chr. Nielsen i samme avis tordnede:

”Dette misk-mask af brave juletræsmænd og klynkende barberer, brovtende storkapitalister og fjogede politifolk er […] så talentløs og rodet, at medlidenheden samler sig om de stakkels skuespillere, der må krumme tæer i træskoene.”


Ib Spang Olsens oprindelige version endte med at udkomme i bogform i 1982. Bogen ”Torvet – et julekalendermanuskript” rummer 25 kapitler til højtlæsning i december måned, og teksten er i store træk identisk med de 198 maskinskrevne ark, som Ib Spang Olsen afleverede til B&U den 1. april 1981.

Bogen indeholder desuden Svend Brian Nielsens kasserede sange til ”Torvet”, en række sort-hvide tegninger i Ib Spang Olsens velkendte blyantsstreg samt et noget bittert forord, hvor forfatteren mellem linjerne får sagt ”tak for sidst” til DR og B&U.

”Torvet” blev genudsendt på DR i 1987 og udgivet på dvd i 2007. Seriens to børneskuespillere, Stephan Læssøe Stephensen og Maria Holkenfeldt Behrendt, er i dag hhv. it-direktør i firmaet Mingoville (Stephen) og journalist, forfatter og kommunikationskonsulent for Danmarks Evalueringsinstitut (Maria).

Stephan Stephensen og Maria Holkenfeldt Behrendt i dag | © pr-fotos

Bonusinfo: ”På toppen af vort tag”, som Birgit Brüel synger om bagerjomfruen og skorstensfejeren den 24. december, er oprindelig skrevet af Bent ”Bob” Goldenbaum til 1967-kalenderen, ”Kender du Decembervej?”. Denne var ligesom ”Torvet” instrueret af Thorkild Demuth.



Farvel til Poul Reichhardt

Rollen som juletræssælgeren Karl Emil Andersen i ”Torvet” blev en af Poul Reichhardts sidste. Den højt elskede filmstjerne havde egentlig ikke tænkt sig at sige ja til opgaven. Men udsigten til at spille sammen med børn fik ham til at ændre mening:
”Det havde Poul altid ønsket sig, og han var især helt betaget af Maria Holkenfeldt Behrendt, der spillede Stine,” fortæller Thorkild Demuth.

SE 1. AFSNIT AF "TORVET" (1981) på dr.dk

Poul Reichhardt var 68 år, da han indspillede ”Torvet” i sommeren 1981. Men han udviste en voldsom energi, siger Thorkild Demuth til Bries Blog-O-Rama.
”Poul mødte hos os i studiet kl. 9 om morgenen. Her optog han indtil kl. 16, hvorefter han tog på teatret for at spille. Om natten kørte han til Nordisk Film i Valby for at spille murermester Jessen i ”Matador”. Det skema varede i hvert fald fjorten dage. Jeg sagde til Poul, at han burde tage den med ro. ”Nårh, nu har jeg sagt ja til det hele, så jeg skal jo lave det,” svarede han.”

Efter optagelserne var færdige, mødte Poul Reichhardt ind i dubbingstudiet for at indtale historierne til Ib Spang Olsens tegninger. To-tre dage efter fik Reichhardt den hjerneblødning, som lammede ham og satte en stopper for karrieren [31. oktober 1981, red.].
”Det skete samme dag, som vi skulle begynde at redigere ”Torvet”,” husker Thorkild Demuth.
”Da vi satte båndet på i klipperummet, og Poul tonede frem på skærmen, måtte vi slukke maskinen og gå hjem igen. Vi kunne ikke mere den dag.”

Poul Reichhardt døde 31. oktober 1985 - nøjagtig fire år efter sin hjerneblødning.

> Se alle 24 afsnit af "Torvet" (1981) på dr.dk/bonanza

TORVET (1981 + 1987)
Sendt på DR TV kl. 19.00 (1981).
Instruktion: Thorkild Demuth.
Ideer og oplæg: Ib Spang Olsen.
Tv-manuskript: Jørgen Melgaard.
 Musik: Al Damlund; sangtekster: Jørn Birkeholm m.fl.
 Medvirkende: Poul Reichhardt, Birgit Zinn, Maria Holkenfeldt-Behrendt, Stephan Læssøe Stephansen, Olaf Nielsen, Alf Lassen, Jens Østerholm, Finn Rye Petersen, Birgit Brüel, Helle Ryslinge, Tom McEwan, Maria Stenz, Anne Marie Helger, Egon Stoldt, Roskilde Rejseorkester m.fl.
Årets overskud går til bygning af fortorvsskoler i Calcutta.




Fra DR's pressemeddelelse om ”Torvet”:
”I de 24 kalender-udsendelser er der både nisser, trolddom og mystik. På torvet kæmper beboerne for at bevare deres lilleverden – de mange små butikker, de idylliske huse, de toppede brosten, Ellas pølsevogn og juletræmanden Karl Emils ”skov”. Denne verden trues af en grum entreprenør, der vil bortsanere det hele. Han vil have anlagt en parkeringsplads, og ejendommene skal moderniseres og sælges som ejerlejligheder med den følge, at det lille hyggelige samfund vil ophøre med at eksistere. Men heldigvis forstyrres hans planer af julens magi, Karl Emils særlige evner og Ellas slagkraft.”

3 kommentarer:

  1. Det er ikke helt rigtigt at Thorkild Demuth sagde farvel til fjersynet efter Torvet.
    I midten af 1980'erne havde han en serie børneprogrammer, hvor han læste højt akkompagneret af Torben Ejersbo på harmonika. Jeg husker at han læste "Skonnert Andreas med træbenet" og vistnok også "Klatremus og de andre dyr i Hakkebakkeskoven".

    SvarSlet
  2. Thorkilde Demuth lavede siden også en serie for børn til TV2, "Bio og Graf's teater", hvor de bl.a. læste "Pedersen og Findus"-historier. Det var meget hyggeligt, men det blev ved denne ene sæson. Stil og koncept var blevet forældet i begyndelsen af 1990'erne.

    SvarSlet