Sider

torsdag den 10. december 2015

25 år med TV 2's julekalendere: "Alletiders nisse" (1995)

TV 2's julekalendere kan i år fejre 25-års jubilæum. Fra 30. november til 24. december går Bries Blog-O-Rama bag om samtlige af de egenproducerede tv-julekalendere, som TV 2 har sendt på hovedkanalen fra 1990 til 2015.

> I GÅR: "Alletiders jul" (familiejulekalender, 1994)

Efter sit uventede gennembrud som hiphopnissen Pyrus i 1994-julekalenderen ”Alletiders jul” var skuespilleren Jan Linnebjerg tæt på at få skrivekrampe af alle de autografer, han måtte skrive til sine fans.

”På et tidspunkt talte vi om at lave et stempel, men det er for ucharmerende,” udtalte Jan Linnebjerg til B.T. året efter (31.10.1995).

Da var fænomenet Pyrus godt i gang med at vokse sig endnu større. I 1995 fik ”Alletiders jul” sin første fortsættelse, og titlen på julekalenderen afspejlede ungnissens nyvundne stjernestatus hos seerne: ”Alletiders nisse”.



Bag serien stod endnu en gang Martin Miehe-Renard, som hermed skrev og instruerede sin fjerde TV 2-julekalender i træk. Han gav desuden sig selv en lille cameorolle i serien som Guds stemme.

Den første Pyrus-serie, ”Alletiders jul”, gik på opdagelse i danmarkshistorien for at finde årsagerne til, at vi holder jul. Da tiden kom til at skrive efterfølgeren, ”Alletiders nisse”, fik Miehe-Renard den idé at slippe Pyrus løs i den danske julelitteratur. Målet var denne gang at undersøge, hvorfor vi går amok i nisserier hver december.

”Vi har nisser overalt, når julen nærmer sig. I vindueskarme, på bordet - ja, alle vegne. Og så tænkte jeg, hvordan kan det være, at vi stadig - i 1995 - tror på nisser? Vi ville ikke have dem allevegne, hvis vi ikke selv troede på dem,” udtalte Martin Miehe-Renard til Berlingske Tidende 29.08.1995.

I ”Alletiders nisse” er Pyrus derfor startet på nisse-versitetet, hvor han skal skrive en rapport om emnet ”Hvad er en nisse?”. Arbejdet med opgaven giver Pyrus anledning til at gå på besøg i klassikere som ”Peters Jul”, ”Elverhøj”, ”Nøddebo Præstegaard” og ”Nils Holgersens forunderlige rejse”.

I afsnit 18 dukker Pyrus også op i den berømte scene fra familiefilmen ”Far til fire i byen” (1956), hvor Lille Per (Ole Neumann) synger ”Til julebal i Nisseland”. Jan Linnebjerg blev kopieret digitalt ind i klippene fra den oprindelige film, og det krævede flere måneders forhandlinger med rettighedshaverne til Far til Fire-serien, førend dette crossover-møde mellem Pyrus og Per kunne lade sig gøre.



Nissepigen Freja (Karen Gardelli) fra ”Alletiders jul” var ikke med i fortsættelsen, som i stedet introducerede den da 29-årige Christiane Bjørg Nielsen som ungpigenissen Kandis. Ellers var alt ved det gamle i Pyrus' anden julekalender, der i gennemsnit blev set af 1,34 mio. danskere ved førstevisningen i 1995.

Nogle anmeldere virkede dog lidt trætte over, at Martin Miehe-Renard endnu en gang havde gjort en EDB-fikseret rationaliseringsekspert til skurk i en julekalender. I ”Alletiders nisse” forsøger Uffe Spage Andersen (Steen Stig Lommer) ihærdigt at nedlægge Rigsarkivet, ganske som den blip-båttende paragrafrytter Ebba Dagny Blommenfeldt (Lisbeth Gajhede) ville sætte familiecirkusset på porten i DR's ”Cirkus Julius” (1988) - også skrevet af Miehe-Renard.

> Læs om Martin Miehe-Renards "Cirkus Julius" (DR's julekalender 1988)

”Der skal rationaliseres, og computerne skal tage over. Nisserne er ude af sig selv, for de kan ikke vise sig for menneskene, og noget må de gøre, for at arkivet ikke lukker. Hvorfor skal børn udsættes for sådan en gang socialrealisme?” spurgte Nana Olivia Jacobsen i Ekstra Bladet (21.12.1995)

”På TV2 summer man rundt om, hvorvidt det Rigsarkiv skal nedlægges eller ej. Er det overhovedet noget for børn?”
- Camilla Kjærsgaard i Berlingske Tidende 23.12.1995

Jesper Klein, der gentog sin rolle som rigsarkivar Bertramsen i ”Alletiders nisse”, havde personligt let ved at leve sig ind i julekalenderhistoriens dilemma.
”Jeg har selv et edb-anlæg, som jeg har haft den store fornøjelse at stille væk,” sagde han med vanlig Kleinsk finurlighed til Politiken 08.02.1996.

Ved samme lejlighed udtrykte Jesper Klein sin bekymring for digitaliseringen, som for alvor begyndte at tage fart i midten af 1990'erne, da ”Alletiders nisse” blev produceret:

”Internettet og informationssamfundet, som alle skriger og råber om. I år 2000 vil man værne sig mod alle disse informationer. Man vil begynde at sætte et skjold op mod alt det forfærdelige, som det fører med sig,” mente Jesper Klein og tilføjede:

”Jeg tror, det bliver ligesom, når folk i dag har et skilt på deres postkasse, som meddeler: 'Ingen reklamer, tak' vil vi i år 2000 kunne opleve folk, som siger: 'Ingen informationer i dag, tak'.”

Christiane Bjørg Nielsen og Jan Linnebjerg i "Alletiders nisse" (1995) | Foto: TV 2/Søren Hartvig

”Alletiders nisse” blev efterfulgt af ”Alle tiders julemand” (1997), ”Pyrus i alletiders eventyr” (2000), biograffilmen ”Pyrus på pletten” (2000) og teatershowet ”Pyrus i alletiders show” (2008). Og hvis Martin Miehe-Renard skal fremhæve én af sine mange Pyrus-historier frem for de andre, peger han på julekalenderen fra 1995.

”Den var jeg særlig glad for. Jeg kendte figurerne godt, og den har en spændende historie, som glider godt. Vi havde også nemt ved at få skuespillere til at lave endagsoptrædener i serien. Det er jo blomsten af Dansk Skuespillerforbund, som medvirker i Pyrus,” siger Martin Miehe-Renard til Bries Blog-O-Rama.

Det danske biblioteksvæsen udtrykte også deres tilfredshed med Pyrus' jagt gennem den danske litteraturhistorie. I Politiken 15.12.1995 skrev ledende børnebibliotekar Carsten Flink om ”Alletiders nisse”:

”Her viser Martin Miehe-Renard, hvordan det indre billedunivers springer ud af siderne i bøgerne, når de tre nisser tager os på rundtur i nisselitteraturens fantasiland. For det er jo netop, hvad bøger kan - tænde tanker i en fantasiverden, hvor børn og voksne får fælles oplevelser af den bundfældende slags. Og når Pyrus synger, at man skal ku' li' sig selv, finde sig selv og være sig selv, har han ligefrem fat i den eksistentialistiske ende af børnebogsuniverset. Flot gjort, Martin Miehe-Renard! Din julekalender har været bogbranchens eneste effektive markedsføring her til jul!”

TV 2 genudsendte ”Alletiders nisse” i 2006. Året efter udgav Nordisk Film serien på firedobbelt dvd under titlen ”Pyrus i Alletiders Nisse”.

TV 2's lågekalender 1995 - kilde: www.u-landskalenderdr.dk

Bonusinfo:

”Alletiders nisse” havde oprindelig 25 afsnit (ligesom ”Jul i den gamle trædemølle” fra 1990). TV 2's familiejulekalender i 1995 tyvstartede 30. november med en særlig optaktsepisode, ”Husker du?”, hvor Martin Miehe-Renard kunne opsummere, hvad der var hændt i og omkring Rigsarkivet siden sidste jul.

Blandt andet opklarede afsnit 0, hvorfor nissen Guttenborg (Paul Hüttel) fremover skulle tituleres von Gyldengrød. Martin Miehe-Renard adlede nissen og gav ham nyt navn, efter at en virkelig familie Guthenborg gjorde krav på 300.000 kroner for julekalenderens uretmæssige brug af deres registrerede familienavn.

Afsnit 0 af ”Alletiders nisse” er aldrig blevet genudsendt på TV 2 eller udgivet på video.

Alletiders nisse (TV 2 1995, genuds. 2006)
Produktionsselskab: Frontier Media A/S.
Instruktion, manus og sangtekster: Martin Miehe-Renard.
Producent: Michael Iversen.
Musik: Jan Rørdam.
Med Jan Linnebjerg, Paul Hüttel, Jesper Klein, Jeanne Boel, Christiane Bjørg Nielsen, Steen Stig Lommer, Karin Jagd, Max Hansen, Peter Aude, Christoffer Bro, Bodil Jørgensen, Lars Knutzon, Jesper Langberg, Birthe Neumann, Asger Reher, Elin Reimer, Vigga Bro, Aksel Erhardtsen, Karen-Lise Mynster, Henning Sprogøe, Jens Sætter-Lassen m.fl.


> I MORGEN: "Juletestamentet" (1995, voksenjulekalender)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar