Sider

søndag den 1. december 2013

Julekalenderens historie: Brie møder B&U's gamle stangdukker!

Et af de fornemste privilegier ved at være freelancejournalist er, at arbejdet ofte giver mig mulighed for at gå i dybden med nogle af de emner, jeg holder allermest af.

For eksempel at nørde James Bond-film til den store guldmedalje. Eller at kortlægge de julekalenderserier, som jeg husker med glæde fra min barndoms tv-kigning i 1980'ernes monopoldage.

Brie med Bette Kræ fra "Kikkebakke Boligby" (1977). Vuf!

Som selvudnævnt julekalenderkender var det derfor en stor oplevelse, da jeg i januar 2013 for første gang opnåede adgang til det allerhelligste, dybe indre af DR Byens rekvisitlager.

Her stod 100 kasser mærket "DUKKER" og samlede støv på reolerne.

Hvad mon gemmer sig i kasserne?

Efter DR's udflytning fra TV-Byen i Gladsaxe havde ingen rigtig styr på, hvad der lå i hvilke kasser. Ved nærmere inspektion viste det sig, at mange af dem gemte på de berømte stangdukkefigurer fra 1970'ernes B&U-julekalendere: "Vinterbyøster", "Jullerup Færgeby" og "Kikkebakke Boligby".

Den pureste tv-nostalgi - og endda til at tage og føle på!

Bingo! Denne kasse er proppet med dukker fra "Kikkebakke Boligby" (1977).

Min begejstring var ikke mindre udtalt, da jeg i september 2013 blev kaldt tilbage til DR's lager for at hjælpe med at katalogisere indholdet i de mange kasser. Nogle af dukkerne skulle sættes i stand og udstilles på Koldinghus i julen 2013, og øjensynlig var jeg den person, der kunne flest af dukkernes navne udenad ...

Brie med Papa Caramella fra "Vinterbyøster" (1973).
Her er Pøs fra "Jullerup Færgeby" (1974).
Mary, havnekontorets papegøje fra samme kalender (1974).

Enkelte af de gamle B&U-dukker er synligt mærket af tidens tand. Lillebrors slatne legeme er der for eksempel ikke meget liv i. Hans hoved har en trist tendens til at falde af, men han har selvfølgelig også snart været dreng i 50 år.

Brie med Lillebror (1966-)

Den tvekønnede bossa nova-regnorm, som Poul & Nulle mødte nede i jordhulen i "Jul og grønne skove" (1980), er også godt mørnet efterhånden:

"Jeg er blot en regnorm, det' en orm, som elsker vand ..." (1980)

Et eksemplar af Poul & Nulles famøse svævende kuglekamera fandt vi også.

Endelig havde Morten Post og hr. Stempelquist fra "Vinterbyøster" tildraget sig et par uklædelige liggesår under de mange års opbevaring. Men i betragtning af, at disse håndsyede stof- og skumgummikreationer er 40 år gamle, er det alligevel imponerende, hvor godt de har overlevet at bo hulter til bulter i nogle tilfældige trækasser.

Hanne Willumsen syede selv alle dukkerne til "Vinterbyøster", og man bemærker det flotte håndværk: Morten Post har fine lædersko, vinylskygge på sin kasket og bukser af rigtigt jernbanefløjl.

Morten Post og Hector Stempelquist fra "Vinterbyøster" (1973).

Under katalogiseringsarbejdet dukkede rekvisitør Henrik op med en hidtil ukendt kasse i favnen. I den lå DR's legendariske dukkemager Erik Sørensens efterladte papirer.

Foruden et væld af fotografier, skitsetegninger og østeuropæiske dukkefagblade til mulig inspiration gemte kassen også det kaffeplettede originalmanuskript til serien "Noget om nisser" fra 1972.

Hermed kan det for første gang afsløres, at Børnenes Julekalender 1972 bar arbejdstitlen "Nissealfernes jul":

Original drejebog til "Noget om nisser" (1972)

I de store, opretstående kasser på hjul hænger mange af Erik Sørensens snoredukker på rad og række. Her et udvalg af nisser fra julekalenderne "Hvad en møller kan komme ud for" (1970) og "Noget om nisser" (1972):

Assorterede julekalendernisser (1970/1972)

Udkommet af denne glorværdige septemberdag blev i øvrigt, at dukker fra syv af julekalenderne blev udvalgt og fragtet til Koldinghus, hvor de indtil 3. januar kan beskues i montrer som en del af udstillingen "Julekalendernes Historie".

Men det er stadig en sjælden oplevelse at holde barndommens tv-klenodier i sine egne hænder. Jeg har leget med de selvsamme dukker, som jeg så inde i fjernsynet som lille. Og så har jeg endda fået penge for det.

Klart en af de mere mindeværdige dage på kontoret!

Brie og Dorabella ("Vinterbyøster", 1973)

Alle fotos © Stine Hoffmeyer/Kasper Zederkof/Brian Iskov. Må ikke gengives uden skriftlig tilladelse.

Dukker designet og udført af Erik Sørensen (1966-72), Svend Otto Sørensen (1972), Finn Bentzen og Hanne Willumsen (1973-77).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar