Sider

fredag den 30. november 2012

50 år med DR's julekalender: Julestjerner (2012)

1. december 2012 er det 50 år siden, at DR viste sin første tv-julekalender. Hver dag indtil den 24. december fejrer Bries Blog-O-Rama ”Børnenes Julekalender” ved at se tilbage på et halvt århundredes dansk tv-historie med stangdukker, drillenisser, tagmus, juletræssælgere og provokatører i jordhuler.

I DAG: INTERVIEW MED WIKKE & RASMUSSEN
+ LISTEN OVER ALLE JULEKALENDERE PÅ DR1 1962-2012!


Szhirley, Martine Hjejle og Rasmus Bjerg i "Julestjerner" | Mike Kollöffel/DR

DR's julekalender til hele familien i 2012 hedder "Julestjerner". Serien er skabt af Michael Wikke og Steen Rasmussen, som hermed prøver kræfter med julekalendergenren for første gang.

Parret begyndte at arbejde på manuskriptet for tre år siden, fortæller Steen Rasmussen til Bries Blog-O-Rama:
"DR ringede til os og spurgte, om vi ville lave en julekalender, og hvad den i så fald skulle handle om. Vi tænkte lidt over det, og så fandt vi faktisk på den historie, vi har nu," siger Steen Rasmussen.

Hovedpersonen i "Julestjerner" er 13-årige Sus (Martine Hjejle), der flytter til den vestsjællandske flække Brorfelde, da hendes forældre arver et gartneri. Her møder hun drengen Bob (Igor Svideniouk), der vækker hendes interesse for astronomi og universets gåder.

Samtidig er den lokale "grusgrevinde" (Birthe Neumann) ude efter den grund, som gartneriet ligger på. Og Bobs musikglade far (Troels Lyby) får en lys idé, der måske kan redde byens forsamlingshus fra tvangsauktion.

> Læs meget mere om handlingen i DR's pressemeddelelse om "Julestjerner"

Michael Wikke og Steen Rasmussen til pressemøde på "Julestjerner", 16.11.2012
© Agnete Schlichtkrull/DR

Jeg mødte Wikke & Rasmussen, da DR præsenterede "Julestjerner" for pressen i Tycho Brahe Planetariet den 16. november 2012. Og ganske som ventet fremstod de to herrer i så fuldendt symbiose, at de flere gange svarede i kor med præcis samme ordvalg, når de da ikke fuldførte hinandens sætninger i bedste Rip, Rap og Rup-stil:

"JULESTJERNER" (2012):
Interview med Michael Wikke & Steen Rasmussen
Brian Iskov for Bries Blog-O-Rama, november 2012

Hvad er en tv-julekalender? Hvis I nu skulle beskrive fænomenet for én, der kommer fra et land, hvor de ikke kender til den slags.
Steen Rasmussen: Det er jo en nordisk tradition.
Michael Wikke: Frankrig, England og så videre, de har ikke den slags. Det findes kun i de skandinaviske lande.
Steen Rasmussen: Hvis jeg skal beskrive, hvad det skal indeholde, så er det noget, der skal kunne samle familien.
Michael Wikke: Både voksne og børn skal kunne samles om at sidde og se den.
Steen Rasmussen: Det er en af de vigtigste ingredienser.
Michael Wikke: Så skal der være 24 afsnit. Det har vi så allerede ...
Begge i kor: ... ødelagt ved at lave 25 afsnit.
Steen Rasmussen: Vi viser et ekstra stort julegaveshow 1. juledag. Det er live fra Brorfelde Forsamlingshus.
Michael Wikke: Det er fordi, vi er så glade for julen, at vi ikke vil have, at den stopper den 24. Der er også en indholdsmæssig grund til det, vil jeg sige. Så skal den jo handle om jul under en eller anden form.
Steen Rasmussen: Og så skal den have et tema. Det kan være "Mikkel og guldkortet", der handler om ...
Begge i kor: Forbrug!
Steen Rasmussen: Og "Pagten", den handler om [i et let spottende tonefald] "mob-ninggg". Vi har valgt at tage det lidt højere og kigge opad og sagt: Vores julekalender handler om universet. Hvor kommer vi fra, og hvor skal vi hen. Det kan du høre i indledningssangen, hvor der synges: "Vi er stjernestøv", vi kom deroppe fra, vi skal derop igen. Det er temaet. Stjernehimlen. Derfor hedder serien også "Julestjerner".

Bjarne Brugs (Steen Stig Lommer) i "Julestjerner" | © Mike Kollöffel/DR

Hvordan laver man noget, der samler hele familien?
Steen Rasmussen: Det har vi jo meget stor erfaring med.
Michael Wikke: Vi har lavet masser af film, som har den label, der hedder familiefilm. Sådan betragter vi det ikke selv. Vi tager udgangspunkt i, hvad vi godt selv kunne tænke os at se. Og så har vi heldigvis børn selv, så vi ved ligesom godt, hvad der rører sig. Men det er ikke sådan, at vi sidder og konstruerer, hvad vi nu tror der går ind hos den ene og den anden. Vi konstruerer det sådan, som vi gerne vil se det. Og så har vi jo en erfaring i, at der er mange af de ting, vi sidder og laver, som vil gå ind hos den voksne del af publikum, og så er der noget, som børnene vil stå på. Det er det krav, der også ligger til historien, at sådan skal det være. Der ligger også et krav om, at vi heller ikke kun skal lave det for børnene, for så vil vi kede de voksne og vice versa.

Er musik en vigtig del af en julekalender?
Steen Rasmussen: Det er ikke vigtigt for en julekalender, men det er vigtigt for os. Vi har altid musik med, og her er musikken virkelig central, fordi den simpelthen er en del af handlingen. De får den utrolige idé, at de vil opsætte juleevangeliet under titlen "Soul Jul", og det er så blevet til seks-syv helt nye sange. Poul Halberg har lavet musikken, og vi har lavet teksterne.

Hvad med nisserne?
Steen Rasmussen: Vi er de første, der fortæller, hvor nisser kommer fra! Det må du godt afsløre. Men en julekalender skal jo også være sådan ligesom kalendergaver, man pakker ud.
Michael Wikke: Vi pakker ikke hele vores historie ud i afsnit et. Vi pakker gradvist ud, folder noget nyt ud i hvert afsnit, og til sidst åbner vi det hele.

Kan man lave en succesfuld julekalender uden nisser?
Steen Rasmussen: Det kan man da sikkert sagtens. "Jul i Valhal", der er vel ikke nogen nisser. Jeg mener, hvor skulle de så komme fra, ikke? "Jesus og Josefine" har da heller ikke nogen nisser.

Daimi Gentle og Vigga Bro som Bobs to mormødre i "Julestjerner". Vigga Bro medvirkede også i DR's julekalendere i 1968, 1972 og 1973. | © Mike Kollöffel, DR

Hvor mange af de gamle tv-julekalendere har I set gennem årene?
Begge i kor: Vi har set dem alle sammen.
Michael Wikke: Ligesom alle mulige andre har vi siddet og set dem, da vi var børn og unge.
Steen Rasmussen: Der er nogle, der er røget for mig. Jeg har aldrig set "Jesus og Josefine" eller "Jul i Valhal". Men de gamle B&U-julekalendere så vi jo altid, for de var sjove.
Michael Wikke: ”Vinterbyøster” og ”Jullerup Færgeby”. De to husker jeg. Men de var også meget stilrene; det var en helt præcis stil, de havde. Også visuelt, i den grafiske måde, de var lavet på. Det var helt unikt på det tidspunkt.
Steen Rasmussen: Vi ku' godt li' dukker. Det var en mand, der hed Per Nielsen, der lavede dem, og han var en af vores gode venner. Og da han ikke lavede dem mere, så blev der ikke flere dukkejulekalendere. Jo! Der blev lavet ”Yallahrup Færgeby”! Det var også en dukkekalender.

"Vi er ikke til socialrealistiske hverdagsjulekalendere."
- Steen Rasmussen

Efter dukkekalenderne gik DR jo over til at lave de store familiekalendere, som siden er blevet normen inden for genren.
Steen Rasmussen: Ja. Det er den tradition, vi arbejder videre i. Vi forsøger også at ...
Michael Wikke: Forny den! Sådan er det jo. Tiderne ændrer sig, og det prøver vi også at følge med. Vi har heldigvis en god lytteposition derhjemme hos vores egne børn til, hvad der foregår. Men vi prøver alligevel at lave vores egen stil. Vi arbejder også på en eller anden måde i et eventyrligt univers, men alt hvad du får at vide om stjerner og så videre, er jo faktuelt korrekt. Det ligger os meget på sinde. Så den magi, der ligger i det, er virkelig. Når man i afsnit 13 hører om Geminiderne, og at du kan gå ud og se 123 stjerneskud i minuttet, så er det sandt. Dem, der har mulighed for det, hvis de bor et sted, hvor der ikke er lysforurening, kan åbne døren og gå ud og opleve det i virkeligheden. Det er helt eventyrligt og magisk, og det er det, vi bruger. Vi har jo forsøgt at sige, at vi godt vil et trin højere op med ”Julestjerner”.
Steen Rasmussen: Vi gider ikke lave noget, der handler om skilsmisse. Det er der rigeligt af i folks hverdag. Vi er ikke til socialrealistiske hverdagsjulekalendere.
Michael Wikke: Og det sjove er, vi behandler det jo faktisk allerede i afsnit 1. Men vi behandler det på vores måde. Det har noget at gøre med, hvordan man fortæller sin historie, og vi har så én måde at fortælle historier på, som vi har udviklet gennem alle de år, vi har arbejdet sammen. Vi har et udtryk, som er vores.

Sus (Martine Hjejle) og Bob (Igor Svidenniouk) i Brorfelde Observatorium | © Mike Kollöffel/DR
Fik I den sne, I skulle bruge under optagelserne?
Steen Rasmussen: Ja, lige præcis som vi ville have det. Vi starter i det, som hedder "i grønt". Inde i byen, der er ikke noget sne. Men lige pludselig er der julesne ud over alle grænser, og det fik vi under optagelserne. Det var sidste vinter. Den lille smule sne, der kom, passede lige ind med det, vi skulle lave.
Michael Wikke: Vi startede med at optage omkring 1. november [2011] og sluttede i maj måned. Og så lagde vi alle indendørsoptagelser i studiet i foråret [2012].

Brorfelde lyder som en by, I har fundet på, men den findes jo i virkeligheden?
Michael Wikke: Observatoriet findes i Brorfelde.
Steen Rasmussen: Byen eksisterer kun delvist, den har vi udbygget med en brugs og sådan noget. Men Brorfelde i Holbæk Kommune er et sted, hvor man bør tage hen og se på stjerner, og det kan man gøre i hele december måned, hvor den kikkert, man ser [i ”Julestjerner”], den er i gang. Det har været Københavns Universitets gamle observatorium. Efter at der er kommet Hubble-teleskop og alt sådan noget, er det blevet gammeldags, så observatoriet har ligget tomt hen i mange år. Så historien, vi fortæller, er fuldstændig rigtig.

JULESTJERNER (2012)
Produktionsselskab: DR Drama.
Instruktion, manuskript og sangtekster: Michael Wikke & Steen Rasmussen.
Musik: Poul Halberg.
Medvirkende: Martine Ølbye Hjejle, Rasmus Bjerg, Szhirley, Igor Svideniouk, Troels Lyby, Sebastian Teschemacher, Caroline Henderson, Steen Stig Lommer, Birthe Neumann, Daimi Gentle, Vigga Bro, Jimmy Jørgensen, Chapper, Annika Aakjær.
Årets overskud går til at oprette skoler og uddanne lærere i Ghana.

Kalenderkunstner: Martin Jørgensen

MERE OM DR'S "JULESTJERNER":
> Jul i Brorfelde - med masser af julekalenderaktiviteter
> Udstiling i Brorfelde med alle DR's papirjulekalendere gennem 50 år
Brorfelde Observatorium - officiel hjemmeside

Se alle indlæg om Børnenes Julekalender på Bries Blog-O-Rama



Børnenes Julekalender på DR1 1962-2012

1962: Historier fra hele verden
1963: Nisserne Tim og Tam
1964: Bonus og Minus
1965: Juleteatret
1966: Kaninen Langøre + Hvordan man opdrager sine forældre + Det store træ + Jul på Skovly
1967: Kender du Decembervej?
1968: Besøg på Decembervej
1969: De to i ledvogterhuset
1970: Hvad en møller kan komme ud for, når der er nisser på loftet
1971: Hos Ingrid og Lillebror
1972: Noget om nisser
1973: Vinterbyøster
1974: Jullerup Færgeby
1975: Børnenes Julekalender (= Vumserne og Juleforberedelser/Moders Bog)
1976: Vinterbyøster (G)
1977: Kikkebakke Boligby
1978: Fru Pigalopp og juleposten
1979: Jul i Gammelby
1980: Jul og grønne skove (= Hullet i jorden) + Mumidalen
1981: Torvet
1982: Jullerup Færgeby (G) + Avisen (= Tryksen)
1983: Jul i Gammelby (G)
1984: Nissebanden
1985: Kikkebakke Boligby (G) + Eldorado for dyr
1986: Jul på Slottet
1987: Torvet (G) + Børnenes Julekalender gennem 25 år
1988: Cirkus Julius
1989: Nissebanden i Grønland
1990: Jullerup Færgeby (G) + Avisen (G)
1991: Jul på Slottet (G)
1992: Nissebanden (G)
1993: Nissebanden i Grønland (G)
1994: Jul i Gammelby (G)
1995: Hallo, det er jul!
1996: Bamses Julerejse
1997: Jullerup Færgeby (G) + Avisen (G) + Den hemmelige tunnel
1998: Jul på Slottet (G)
1999: Bamses Julerejse (G)
2000: Jul på Kronborg
2001: Nissebanden (G)
2002: Nissebanden i Grønland (G)
2003: Nissernes Ø
2004: Jul på Kronborg (G)
2005: Bamses Julerejse (G)
2006: Absalons hemmelighed
2007: Jul i Svinget
2008: Nissernes Ø (G)
2009: Pagten
2010: Absalons hemmelighed (G)
2011: Nissebanden i Grønland (G)
2012: Julestjerner

(G) = genudsendelse

Ingen kommentarer:

Send en kommentar