I DAG: DET FØRSTE RAMASKRIG!
"Hvordan man opdrager sine forældre" (1966) | framegrab © DR |
1966 udeblev både julestemningen og seersuccesen, da DR af tidsnød måtte sammenstykke årets tv-julekalender af fire vidt forskellige animationsserier, som blev sendt efter tur i løbet af måneden.
- ”Kaninen Langøre” (1.-6. december)
- ”Hvordan man opdrager sine forældre” (7.-12. december)
- ”Det store træ” (13.-18. december)
- ”Jul på Skovly” (19.-24. december)
Kalenderkunstner 1966: Jørgen Clevin. |
Mest opmærksomhed skabte afgjort animationsserien ”Hvordan man opdrager sine forældre”, der blev vist fra 7. til 12. december. Over seks anarkistiske afsnit underviser trolden Laban en flok storbyunger i, hvordan de skal manipulere deres mødre og fædre, så børnene får deres vilje!
”Han er fuld af spilopper”, lyder det om den uregerlige Dennis, som er hovedpersonen i første episode. Efter at Dennis har stjålet pigernes bold og smadret en rude, afleverer ejendommens vicevært ham til forældrene. Her erfarer Dennis, at ”far er for sløv til at gide at banke mig”, så knægten bliver smidt i seng uden middagsmad.
"Nå, er der flere forældre, der skal ordnes?"
– trolden Laban i ”Hvordan man opdrager sine forældre” (1966)
Om natten får Dennis besøg på sit værelse af trolden Laban, der som en satanisk Peter Pan tager Dennis under armen og flyver af sted med ham. (Her når tegnefilmen tillige at stikke en langfinger i fjæset på ophavsretten, da Dennis og Laban på deres tur gennem skyerne møder selveste Superman!).
På sin fabrik har Laban en maskine, der producerer spilopper. Dem hælder han derefter i ørerne på Dennis' forældre, så de bliver helt balstyriske og endnu mere støjende end deres uvorne afkom. Happy end?
Det var Jannik Hastrup og Flemming Quist Møller, parret bag bl.a. det senere kulthit ”Bennys Badekar”, der havde leveret ”Hvordan man opdrager sine forældre” på opfordring af Mogens Vemmer fra B&U. Budgettet for de seks film var på 30.000 kroner, så Jannik Hastrup og Flemming Quist Møller var nødt til at producere et afsnit om ugen – svarende til halvandet minuts animation hver eneste dag i seks uger!
”Jeg animerede, mens Flemming klippede og tegnede, det var faktisk en slags Dogmefilm, for mere enkelt kunne det ikke gøres. Det var sort-hvidt fjernsyn, så vi brugte gråt karduspapir som baggrund, dækhvidt til at male med og sort tusch til at tegne figurerne på Bristolkarton, som vi så klippede ud,” fortalte Jannik Hastrup til Synne Rifbjerg i Weekendavisen 10. maj 2001.
Den bevidst provokerende og grimme flyttefilmserie påkaldte sig ikke overraskende de voksne seeres harme.
”Der var meget ballade med de film,” fortsatte Jannik Hastrup i Weekendavisen, ”for der var børnepsykologer, der sagde, at det var forkert at vise de forkerte løsniner, og de var alle sammen forkerte hos os. Den rigtige løsning på Brians problem [i afsnit 2] var, at han lagde sig foran fjernsynet og kedede sig.”
Niels Plaschke sammenfatter seernes reaktion på ”Hvordan man opdrager sine forældre” på sin hjemmeside om dansk tegnefilms historie:
”Danmarks Radio blev beskyldt for at udnytte sin monopolstilling til at politisere overfor børn og sætte dem op mod forældrene. Serien havde denne brod - de[n] tog forholdet mellem børn og voksne alvorligt. Men i ophidselsen glemte man, at den flød over af humor, vid, fantasifuldhed og iderigdom.”
”Hvordan man opdrager sine forældre” er dog flere gange blevet genudsendt uden for julekalendersammenhæng, f.eks. i december 1969, hvor programvært Palle Holgersen efterfølgende diskuterede seriens tema i studiet med en gruppe børn. De seks tegnefilm blev desuden solgt til engelske ITV.
"Kaninen Langøre" (1966) | © DR |
Så var DR's andre kalendertilbud i 1966 noget mere fredsommelige. Den første serie, ”Kaninen Langøre”, følger Ole Langøre, pindsvinet Stikke og bolden Bum, der alle bliver efterladt derhjemme i børneværelset, da deres menneskefamilie tager på ferie. Wagn Benneballe fra Artic-Film producerede serien, hvis dukker ifølge DR's presseomtale ”er gjort af skumgummi og bevægelige”.
Per Nielsen, Hanne Willumsen og Finn Bentzen stod bag dukkekomedien ”Det store træ” om en ormefamilie, der kan lide pigtrådsmusik: ”frøknerne Louise og Therese med deres husven, den drabelige general Hector Kock, den lille praktiske fru Putte, den lange tynde digter Hippolyttes, samt den fæle tyv, der driver gæk med dem alle”. Ingen episoder af ”Det store træ” findes bevaret i DR's arkiver.
Kun det sidste af årets kalenderindslag, Lis og Morten Gyllings flyttefilm om ”Jul på Skovly”, handlede om nisser og deres juleforberedelser. At dømme efter programomtalerne i datidens dagblade havde juleriet været hårdt savnet blandt de yngste seere til ”Børnenes Julekalender” 1966.
"Familien består af nissemor, nissefar og deres 6 nisseunger: Stump, Perle, Mumle, Jumbe og 2 større søstre Tulle og Tibbe. Udsendelserne foregår i den 3-længede bondegård Skovly, som ligger lige op ad den store skov og hvorfra den eneste forbindelse til omverdenen om vinteren er den lille Jernbanelinje."
- fra DR's synopsis til "Jul på Skovly"
En af nisserne fra "Jul på Skovly" (19.-24. december 1966) | © DR |
BØRNENES JULEKALENDER (1966).
Sendt på DR TV 18.45-19.00.
Årets overskud går til dansk ulandshjælp til børn.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar