torsdag den 20. december 2012

50 år med DR's julekalendere: Bamses julerejse (1996)

1. december 2012 er det 50 år siden, at DR viste sin første tv-julekalender. Hver dag indtil den 24. december fejrer Bries Blog-O-Rama ”Børnenes Julekalender” ved at se tilbage på et halvt århundredes dansk tv-historie med stangdukker, drillenisser, tagmus og provoer i jordhuler.

I DAG: SMÅBØRNSKALENDEREN VENDER TILBAGE

"Bamses Julerejse" (1996) | © Ulla Voigt/DR

I 1996 var tiden inde, mente B&U's chef Mogens Vemmer, til at DR's mest populære figurer på børneområdet – Bamse og Kylling – skulle have deres egen julekalenderserie. Dette synspunkt stod Mogens Vemmer imidlertid ret alene med, da TV 2's op igennem 1990'erne havde opnået enorm succes med deres familie- og voksenkalendere.

Men Mogens Vemmer holdt fast på, at de yngste seere ikke måtte tabes i stationernes kamp om decemberseerne. Dermed fik DR sin første regulære småbørnskalender siden ”Fru Pigalopp og juleposten” fra 1978.

Bamse-veteranerne Hanne Willumsen, Elin Bing og Katrine Hauch-Fausbøll fandt på historien til ”Bamses julerejse”, og for første gang siden Bamses tv-debut i 1982 besluttede B&U at give den gule bjørn en lidt farlig modstander, der dels kunne skabe dramaturgisk spænding og dels bygge bro mellem Bamses og Julemandens univers.

Søren Hauch-Fausbøll, Brian Patterson og Lars Bom | © Ulla Voigt/DR

I ”Bamses julerejse” er julen endnu engang i fare, fordi Julemanden har mistet noget vigtigt (se også ”Nissebanden”). Denne gang har en misfornøjet nisse (Søren Hauch-Fausbøll – den oprindelige Bamse) stjålet Julemandens sæk og smidt den væk nær ved Bamses hus. Nissen håber, at tabet vil forhindre Julemandens arbejde så meget, at julen vil blive aflyst.

Men Bamse (Lars Bom) og Kylling (Brian Patterson) finder sækken, der indeholder alle Julemandens ”til og fra”-kort samt ”det evige julegavebånd” og ”det evige julegavepapir”. Og de vil naturligvis gøre, hvad de kan, for at Julemanden får sine ejendele tilbage – ellers får Bamse jo heller ingen gaver!

Bamse og nissen (Søren Hauch-Fausbøll) i labyrinten | © Ulla Voigt/DR

Mange forberedelser senere går turen af sted gennem Nordsjællands gule sennepsmarker, ørkenen (dvs. Hornbæk Strand) og labyrinten i Ordrup, før Bamse, Kylling og Ælling (Elin Bing) endelig når til sneens land den 18. december. At juleriet først trådte i kraft så sent i kalenderens forløb, skyldes det simple forhold, at B&U kun havde råd til ti snesikre optagedage i udlandet – og at de aldrig fik taget sig sammen til at ændre kalenderens arbejdstitel, ”Bamses julerejse”.

”Børneseerne spurgte i 14 dage med god grund de voksne og mig: Hvornår rejser de? Jeg kunne have svaret, som sandt var: ”Når jeg får råd!”, men det var næppe blevet godkendt af nogen som helst.”
– B&U-chef Mogens Vemmer i bogen ”Fjernsyn for dig” (2006)

I det hele taget var det noget af en udfordring, at op mod 95 procent af ”Bamses Julerejse” skulle optages udendørs on location. Da B&U's produktionshold ankom til Espedalen i det sydlige Norge for at indspille vinterscenerne til julekalenderen, fik de sig en ubehagelig overraskelse: Der var så godt som ingen sne! Kun ved at skrabe det hvide guld sammen på udvalgte nord- og østvendte skråninger lykkedes det at få Bamse, Kylling og Ællings kælketur i kassen.

SE AFSNIT 18 AF "BAMSES JULEREJSE" (1996) på dr.dk

Under optagelserne i Norge måtte Lars Bom også udføre det vovestykke at stå på ski ned ad en bakke, mens han var inde i Bamses ti kilo tunge dragt. ”Det er det farligste stunt, jeg nogensinde har udført”, udtalte den ellers så atletiske skuespiller til Berlingske Tidende 18.12.1996. Lars Bom måtte fylde Bamses gigantiske støvler ud med 13 par sokker for at få bare nogenlunde styr over, hvor hans ski styrede hen.

I rollen som Bamse præsterede Lars Bom også et dramatisk styrt, som endte med at blive indlemmet i det færdige afsnit. Kun det tykke kostume reddede skuespilleren fra at komme galt af sted, selv om hans udsyn i dragten var begrænset til et lille felt under Bamses snude.
”Heldigvis var der sne overalt, så han kunne lande blødt,” sagde kalenderens instruktør, Katrine Hauch-Fausbøll, i samme artikel.

> Se Bamse (Lars Bom) styrte på sine ski (18.12.1996)

”Det var umuligt at orientere sig. Jeg vidste ikke, hvad der var op og ned. Frem eller tilbage. Derfor måtte en hjælper klappe, så jeg kunne høre, når jeg skulle dreje.”
– Lars Bom om at stå på ski iført Bamse-kostume (Berlingske Tidende 18.12.1996)

Bamse og Kylling i sneen | © Ulla Voigt/DR

Gallups TV-Meter-målinger kunne afsløre, at 57 procent af børnene mellem fire og ni år fulgte ”Bamses julerejse” i den første uge af december 1996. På den store bane fik DR's julekalender dog atter baghjul af TV 2, der i snit havde dobbelt så mange seere til deres ”Krummernes jul”.

Dagbladenes Bureau (26.11.1996) sjussede sig frem til, at ”Bamses julerejse” nok havde kostet i omegnen af 25 mio. kroner. Selv røbede DR ikke budgettet for julekalenderen, men de havde dog fundet det nødvendigt at alliere sig med en sponsor. Valget faldt på mediekoncernen Egmont, som i december 1996 fik sit logo på tv-skærmen i otte sekunder inden hvert afsnit af ”Børnenes Julekalender”.

”Bamses julerejse” blev genudsendt på DR1 i 1999 og 2005 samt på DR Ramasjang i 2012. Serien, der udkom på VHS i 1997 og på dvd i 2006, er ifølge Nordisk Film den fjerdemest efterspurgte af alle DR's julekalendere på video.

> Se alle afsnit af "Bamses julerejse" (1996) på dr.dk/bonanza

BAMSES JULEREJSE (1996 + 1999, 2005)
Sendt på DR1 kl. 18.00-18.20 (1996).
Produktionsselskab: DR, Børne- og Ungdomsafdelingen.
Instruktion: Katrine Hauch-Fausbøll
Manuskript: Elin Bing, Hanne Willumsen.
Bamse & Kylling skabt af Finn Bentzen.
Musik: Jan Rørdam, Aske Bentzon.
 Faste medvirkende: Lars Bom, Brian Patterson, Joan Bentsen, Søren Hauch-Fausbøll, Alberte Winding, Aske Bentzon.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar