Sider

mandag den 24. december 2012

50 år med DR's julekalendere: Pagten (2009)

1. december 2012 er det 50 år siden, at DR viste sin første tv-julekalender. Hver dag indtil den 24. december fejrer Bries Blog-O-Rama ”Børnenes Julekalender” ved at se tilbage på et halvt århundredes dansk tv-historie med stangdukker, drillenisser, tagmus og provoer i jordhuler.

I DAG: DEN MED GRUNDTVIG

Benjamin Engell og Karla Løkke i "Pagten" (2009)
© Agnete Schlichtkrull/DR

Med ”Pagten” fra 2009 fortsatte DR's julekalendere ud ad den mere dystre og dramatiske sti, som ”Absalons Hemmelighed” var slået ind på i 2006.
Sikkert belært af erfaringerne fra ”Jul på Kronborg” og ”Absalons Hemmelighed” anstrengte DR sig da også for at understrege over for seerne, at ”Pagten” var ”egnet for børn fra 8 år”.

”Det er egentlig ikke så meget en julekalender, men mere et eventyrligt juledrama, som både indeholder fantasi og nordisk realisme.”
- Maya Ilsøe, hovedforfatter af "Pagten", til Dagbladenes Bureau

Hovedarkitekterne bag ”Pagten” var igen Maya Ilsøe og produceren Katrine Vogelsang, der også stod bag ”Absalons Hemmelighed”. Denne gang hentede parret inspiration til ”Pagten” i eventyrbøgerne om ”Narnia” og ”Harry Potter” – og ikke mindst i den berømte, danske digterpræst Nicolai Frederik Severin Grundtvig, der levede fra 1783 til 1872.

”Min idé var, at [”Pagten”] skulle foregå i en klasse og handle om fællesskabet, samt sætte fokus på mobning,” fortalte Maya Ilsøe til Dagbladenes Bureau.
Under sin research fik hun øjnene op for Grundtvigs tanker og salmer, der blandt andet kredsede ”om at opsøge fællesskabet, tage ansvar og bruge det levende ord”.
”Grundtvig mener, at mødet mellem mennesker er det vigtigste, hvad enten det drejer sig om to mennesker, en gruppe eller på globalt niveau,” uddybede Maya Ilsøe i Information den 8. december.

Mathias Toftegård Andersen og Benjamin Engell i "Pagten" (2009)
© Agnete Schlichtkrull/DR

Maya Ilsøe kendte ikke det grundtvigske tankegods på forhånd, og hun vægrede sig ved at flette hans budskaber ind i ”Pagten”, da hun frygtede, at det ville virke for belærende og ”public service-agtigt”. Efter mange overvejelser endte Maya Ilsøe med at skrive Grundtvig ind i julekalenderen alligevel, fordi hans menneskesyn passede perfekt til historiens tema om mobning.
Foruden den norske Grundtvig-ekspert Synnøve Sakura konsulterede Maya Ilsøe også flere lærere, mobbekonsulenter og skolepsykologer, da hun skrev manuskriptet til ”Pagten”.

”De mærkværdige eventyr, børnene [i "Pagten"] oplever, er tæt knyttet til Grundtvigs sange og tanker om det, man må kunne mestre for at blive et menneske med ånd og med hjertet på rette sted."
- producer Katrine Vogelsang til Vejle Amts Folkeblad

I et interview med Dagbladenes Bureau opsummerede Maya Ilsøe:
”For mig er budskabet i denne historie, at man ikke kan lave regler mod mobning, men at der i stedet skal være en konstant bevægelse mod åbenhed og en søgen mod andre. Og det er selvfølgelig svært, fordi det ikke kan sættes på formel. Men næstekærlighed er lige så vigtig nu, som da Jesus blev født, og derfor må vi hele tiden være åbne for hinanden og vores forskelligheder.”

Benjamin Engell, Laus Høybye og Karla Løkke i "Pagten" (2009)
© Agnete Schlichtkrull/DR

”Pagten” foregår i den jyske stationsby Thyregod, hvor N.F.S. Grundtvig gik i skole i slutningen af 1700-tallet. Hovedpersonen er den 12-årige Malte (Benjamin Engell), som bliver mobbet af sine kammerater i 6. klasse. Han søger tilflugt fra sine problemer i fantasiens verden, og da den jævnaldrende nissepige Lyda (Karla Løkke) viser sig for ham i skoven, er Malte også den eneste, der kan se hende.

Sammen hvirvles Malte og Lyda ud på et farefuldt eventyr for at finde den mystiske pagt, som Grundtvig i sin tid indgik med nissepigen Saia. Pagten er nemlig det eneste, der kan redde nutidens nisser fra den onde isheks Iselin (Signe Egholm Olsen), der har indkapslet Lydas mor i is og agter at udslette nisseracen.

DR's julekalender i 2009 var instrueret af Jesper W. Nielsen, og den blev overordentlig godt modtaget af publikum og anmeldere. ”Pagten” var således den første DR-kalender siden 1992, som opnåede højere seertal end TV 2's parallelle kalendertilbud (en genudsendelse af ”Jesus og Josefine”). I løbet af december samlede ”Pagten” gennemsnitligt 1 million seere dagligt på DR1 og DR HD inklusive genudsendelser. Til sammenligning fulgte ca. 925.000 seere ”Jesus og Josefine” på TV 2.


Signe Egholm Olsen som Iselin i "Pagten" (2009)
© Agnete Schlichtkrull/DR

”Hele den overordnede idé med at forene symbolske nisserier med grundtvigsk nationalromantik og benhård hverdagsrealisme signalerer fra starten et postmoderne udgangspunkt”, skrev Politikens Henrik Palle, der kaldte ”Pagten” for ”imponerende god og nyskabende”. Han roste desuden seriens mange lag og den troværdige skildring af Maltes hverdagsproblemer.

”Den unge Benjamin Engell gestalter på fornem vis den grundangst, et mobbeoffer har som sit primære eksistensvilkår, og han formår tilmed at inkludere den skam, mange af dem føler over ikke at kunne leve op til forældrenes forestillinger om idealbørn, der er pæne, populære og udadvendte.”
- Henrik Palle i Politiken 2.12.2009

Endelig fandt Henrik Palle lejlighed til at fremhæve et ”knaldgodt og velresearchet manuskriptarbejde, virkelig god personinstruktion og stedvist suveræne skuespilpræstationer fra såvel børn som voksne spillere” (23.12.2009).

Også Grundtvig-kenderen Sune Auken, der forsker i dansk litteratur på Københavns Universitet, havde kun lovord til overs for julekalenderens miks af Grundtvig og nisser.
”I betragtning af hvad Grundtvig selv har skrevet, så er julekalenderens venskabspagt mellem mennesker og nisser for at fordrive en isheks næsten jordbunden,” udtalte Sune Auken til videnskab.dk.


Julia Marias temasang "Uden hinanden" fra "Pagten” (DR 2009)

Endelig lykkedes det DR at afsætte ”Pagten” til Norge, Sverige, Estland, Island og – af alle steder – Argentina. ”Normalt er DR's julekalendere svære at sælge, fordi det stort set kun er i Norden, der er tradition for tv-kalenderudsendelser,” udtalte en noget undrende Helene Aurø, chef for DR Internationalt Salg, i en pressemeddelelse.

> Hør den argentinske udgave af temasangen til "Pagten" (El Pacto)

Netop nu (2012) kan ”Pagten” desuden opleves på den fransk-tyske kulturkanal Arte, der har vist to afsnit af serien hver lørdag og søndag siden den 25. november. De sidste fire episoder er programsat juleaftensdag. Arte fik mod på at købe DR's julekalender, efter at ”Borgen” blev en seersucces på samme kanal.

Public service-stationerne i Norge (2010), Estland (2010) og Island (2011) valgte i øvrigt alle at vise ”Pagten”, ganske som den var tiltænkt: som en daglig decemberserie i 24 afsnit.

Bonusinfo: Maya Ilsøe modtog i oktober 2010 N. F. S. Grundtvigs Pris fra Grundtvigsk Forum for sit arbejde som hovedforfatter på ”Pagten”.

> Læs alle 25 artikler om DR's tv-julekalendere 1962-2012
> Besøg DR's officielle hjemmeside for "Pagten"
> Se ”Pagten” gratis på dr.dk

PAGTEN (2009)
Instruktion: Jesper W. Nielsen.
Manuskript: Maya Ilsøe med Karina Dam, Rum Malmros, Ida Maria Rydén.
Musik: Aslak Hartberg.
Medvirkende: Benjamin Engell, Karla Løkke, Mathias Toftegaard Andersen, Lars Ranthe, Laus Høybye, Trine Appel, Julie Carlsen, Signe Egholm Olsen, Iben Dorner, Steen Stig Lommer, Carsten Bjørnlund, Olaf Johannessen, Ditte Hansen, Henning Valin, Camilla Søeberg, Pelle Koppel, Andrea Heick Gadeberg, Mathilde Voglhofer, Filip Søskov Davidovski, Jonas Eilskov Jensen, Frederik Skovby.

Signe Egholm Olsen og Laus Høybye i "Pagten" (2009)
© Agnete Schlichtkrull/DR

Glædelig Jul!



Børnenes Julekalender på DR1 1962-2012

1962: Historier fra hele verden
1963: Nisserne Tim og Tam
1964: Bonus og Minus
1965: Juleteatret
1966: Kaninen Langøre + Hvordan man opdrager sine forældre + Det store træ + Jul på Skovly
1967: Kender du Decembervej?
1968: Besøg på Decembervej
1969: De to i ledvogterhuset
1970: Hvad en møller kan komme ud for, når der er nisser på loftet
1971: Hos Ingrid og Lillebror
1972: Noget om nisser
1973: Vinterbyøster
1974: Jullerup Færgeby
1975: Børnenes Julekalender (= Vumserne og Juleforberedelser/Moders Bog)
1976: Vinterbyøster (G)
1977: Kikkebakke Boligby
1978: Fru Pigalopp og juleposten
1979: Jul i Gammelby
1980: Jul og grønne skove (= Hullet i jorden) + Mumidalen
1981: Torvet
1982: Jullerup Færgeby (G) + Avisen (= Tryksen)
1983: Jul i Gammelby (G)
1984: Nissebanden
1985: Kikkebakke Boligby (G) + Eldorado for dyr
1986: Jul på Slottet
1987: Torvet (G) + Børnenes Julekalender gennem 25 år
1988: Cirkus Julius
1989: Nissebanden i Grønland
1990: Jullerup Færgeby (G) + Avisen (G)
1991: Jul på Slottet (G)
1992: Nissebanden (G)
1993: Nissebanden i Grønland (G)
1994: Jul i Gammelby (G)
1995: Hallo, det er jul!
1996: Bamses Julerejse
1997: Jullerup Færgeby (G) + Avisen (G) + Den hemmelige tunnel
1998: Jul på Slottet (G)
1999: Bamses Julerejse (G)
2000: Jul på Kronborg
2001: Nissebanden (G)
2002: Nissebanden i Grønland (G)
2003: Nissernes Ø
2004: Jul på Kronborg (G)
2005: Bamses Julerejse (G)
2006: Absalons hemmelighed
2007: Jul i Svinget
2008: Nissernes Ø (G)
2009: Pagten
2010: Absalons hemmelighed (G)
2011: Nissebanden i Grønland (G)
2012: Julestjerner
2013: Pagten (G)

(G) = genudsendelse

Ingen kommentarer:

Send en kommentar