lørdag den 27. marts 2010

Ewan McGregor: "Jeg har ild i røven"

38-årige Ewan McGregor er ikke just kendt for at være arbejdssky. På kun 17 år har han medvirket i 40 film, når han ikke lige har stået på teaterscenen eller foran tv-kameraerne.

Hans høje arbejdstempo er årsagen til, at vi netop nu både kan se ham i "Roman Polanskis Skyggen", der havde biografpremiere i torsdags (25. marts), og glæde os til svindlerkomedien "I Love You, Phillip Morris", som kommer halsende bagefter allerede den 15. april.”De sidste to år har været heftige,” bekræfter McGregor, da jeg møder den skotske skuespiller på Berlinalen i februar 2010.

Inden de sidste to års nonstop-filmmaraton drog han med kollegaen Charley Boorman på et par lange motorcykelodysseer, der førte dem hhv. tværs over Asien og Amerika og ned igennem Europa og Afrika. Det fører til spørgsmålet: Kan Ewan McGregor overhovedet finde ud af at læne sig tilbage og lave ingenting?

”Jeg er ikke fremragende til det," indrømmer han.

"Når jeg arbejder, går det udmærket med at slappe af på mine fridage. Men så tager jeg direkte hjem til mit familieliv med tre børn, kone og hus. Jeg ved ikke, om du har børn, men med tre piger i skolealderen bliver der ikke meget stilletid til far! De skal hele tiden fragtes rundt til det ene og det andet. Og jeg elsker det. Jeg elsker at fordybe mig i dén verden, fordi jeg så ofte er bortrejst på filmoptagelser. Så uanset hvad jeg laver, har jeg altid nok at se til!”INTERVIEW MED EWAN MCGREGOR OM "SKYGGEN"
Polanski spøger i kulissen
Brian Iskov i Børsen 23.03.2010

I den biografaktuelle thriller "Roman Polanskis Skyggen" spiller Ewan McGregor den bærende hovedrolle som navnløs ghostwriter. Da Børsen mødte den skotske skuespiller i Berlin, var filmens instruktør også markant til stede, om end kun i ånden. For Roman Polanski sidder stadig i husarrest i Svejts og afventer sin udlevering til USA.

BERLIN □ En mand træder ind i lokalet. Det er ikke Roman Polanski. Den pjuskede frisure, det drengede smil og de klare, blå øjne er umiskendeligt Ewan McGregors.

Den skotske skuespiller besøger Berlinalen for at promovere sin nyeste film. Han er "The Ghost Writer", den navnløse skyggeskribent, der skal hjælpe en tidligere britisk premierminister med at skrive sine erindringer. Adam Lang, spillet af Pierce Brosnan, er dog røget i politisk uføre og gemmer sig for omverdenen i et hus ved stranden.

Brosnan, den tidligere 007, er også rejst til den tyske festival for at møde verdenspressen. Men mest opmærksomhed vækker nu filmens instruktør. Han er den egentlige stjerne, hvilket understreges af, at hans navn indgår i filmens danske titel: "Roman Polanskis Skyggen". Og skønt vi alle ved, at Polanskis deltagelse i Berlinalen er en umulighed, er han til stede alligevel, for det er stort set kun ham, vi taler om. Hans spøgelse fylder rummet ud fra væg til væg.

"Det er sært, at han ikke er her," bemærker Ewan McGregor om sin instruktør, som - i en ironisk spejling af filmens plot - har været under husarrest i en alpehytte siden 4. december. En elektronisk lænke om anklen skal afholde Polanski fra at forlade sit tre etagers feriehjem i Gstaad, mens de svejtsiske myndigheder afgør, om den Oscar-vindende instruktør bag bl.a. "Rosemarys baby", "Chinatown" og "Pianisten" skal udleveres til Los Angeles.

Roman Polanski og Ewan McGregor

Flygtede fra USA
Det californiske retsvæsen ønsker at stille Polanski til regnskab for en 32 år gammel sag, hvor han blev anklaget for at forføre en 13-årig pige efter en fotosession. Polanski erklærede sig skyldig i seksuelt samkvem med en mindreårig, men på domsfældelsens dag, den 1. februar 1978, flygtede han ud af USA. Han har ikke kunnet vise sig i landet siden. I stedet har Polanski tilbragt de sidste tre årtier i sit fødeland, Frankrig, mens han har lavet film i flere europæiske lande.

I september sidste år gik det galt, da Polanski ankom som æresgæst til en filmfestival i Zürich og blev pågrebet af det svejtsiske politi i lufthavnen. Han tilbragte to måneder i en detentionscelle, inden han blev kautioneret for 4,5 mio. $ (ca. 22,4 mio. kr.) og overflyttet til husarrest. Mens hans advokater appellerer den amerikanske dom om udlevering, har Polanski færdiggjort "Skyggen" og tilmed vundet Berlinalens Sølvbjørn in absentia for samme film.

Under festivalen har McGregor og hans kollegaer holdt telefonisk kontakt til deres instruktør for at lade ham vide, hvordan filmen blev modtaget. Men om den 76-årige Polanski trives i sit alpine luksusfængsel, tør skuespilleren ikke svare på.

"Han lyder, som om han har det ok. På den anden side er han ikke den type, der udbreder sig om sine følelser over telefonen. Han er ganske pragmatisk og ligefrem. Jeg holder meget af Roman, men jeg er næppe den, han ville vælge at åbne sit hjerte for. Så godt kender jeg ham ikke."

Til gengæld nød McGregor den luksus at følge Polanski tæt under hele indspilningen, da Skyggen optræder i samtlige af filmens scener. Derfor føler skuespilleren også, at galgenfuglen Polanskis personlighed har smittet af på hans præstation: "Der er meget af ham i den måde, jeg spiller figuren på."

Som et eksempel på Polanskis unikke metode nævner McGregor de yderst kuriøse noter, som instruktøren til tider gav sine skuespillere på settet. Tidligt i filmen besøger Skyggen et bogforlag, hvor en af redaktørerne (Roy, spillet af Tim Preece, red.) tydeligvis mener, at jobbet som Adam Langs ghostwriter burde gå til en anden forfatter.

Uudtømmelig energi
"På et tidspunkt bliver jeg spurgt, om jeg træner, og jeg svarer nej. "Det var ærgerligt, Adam elsker at træne," indskyder Roy og fremturer så: "Faktisk kender jeg en journalist på The Guardian, som går i motionscenter!" På det fjerde eller femte take foreslog Polanski, at Tim skulle være "lettere bevæget", når han sagde replikken. Vi andre kiggede på hinanden og tænkte, "Hvad i alverden mener han?" Men i næste take prøvede Tim at dreje den samme replik i retning af noget hysterisk, som om han var på nippet til at græde - og det fungerede fantastisk! Romans underlige kommentar, der kom fuldstændig ud af det blå, farvede dét øjeblik på en helt genial måde," småjubler McGregor. (Den "bevægede" udgave kan ses i den færdige film, red.)

Ewan McGregor i "Roman Polanskis Skyggen" | pr-foto

Det lyser ud af den 38-årige skuespiller, at han føler det som et særligt privilegium at have en bærende rolle i en film af Polanski.
"Når man modtager et manuskript, hvor afsenderen er Polanski, læser man det på en helt anden måde end sædvanligt," indrømmer han.
McGregor beundrer især den fransk-polske filmmager for hans vidtrækkende overblik og uudtømmelige energi.

Arbejdede i 22 timer
"Polanski er som en maestro, der dirigerer alle elementerne. Han er perfektionist ned til den mindste detalje, og han kan snildt bruge fem minutter på at arrangere nogle flasker, der står ude af fokus i baggrunden af billedet. Han skal helst være involveret i alting," fortæller McGregor om instruktøren, som ofte sås løbe omkring på settet med et bor eller en malerpensel i hånden.

Da Polanskis 9-årige dreng, Elvis, besøgte indspilningerne, genkendte McGregor meget af faderens overskud i sønnen.
"Elvis har altid gang i to eller tre ting på samme tid, han laver musik på sin computer og klipper små film sammen. Jeg tror, Roman på samme måde har været en utrolig energisk lille dreng, og at han har formået at holde fast ved den side af sig selv. På vores første optagelsesdag arbejdede vi i 22 timer, og det fik alles alarmklokker til at gå af, fordi vi frygtede, de næste fire måneder blev lige sådan. Og så ser man ellers Roman, en mand på 76, bare pløje af sted gennem den ene scene efter den anden. Hvis han ikke kører træt, har vi andre heller ingen undskyldning!"SOLSKIN OVER SILD
Hovedparten af handlingen i "Skyggen" foregår på ferieøen Martha's Vineyard, der ligger ud for Massachusetts på USA's østkyst. Men eftersom Roman Polanski har været efterlyst af de amerikanske myndigheder siden 1978, måtte indspilningen af filmen nødvendigvis finde sted uden for De Forenede Stater.

Den fransk-polske instruktør fandt en brugbar løsning ved Vesterhavet, hvor den tidligere danske ø Sild gør det ud for Martha's Vineyard. Den tyske location bød dog Polanski og hans filmhold på et usædvanligt problem: Solen skinnede for meget!

"Vi havde timet optagelserne på Sild til at få regnvejr, grå himmel og blæst. Men det lykkedes ikke særlig godt, i og med at vi havde strålende vejr det meste af tiden. Derfor måtte vi konstant rykke rundt på vores indspilningsplan. Blandt andet var vi nødt til at flytte nogle scener til Berlin og Peenemünde, mens vi ventede på, at vejret på Sild skulle blive dårligere," fortæller filmens hovedrolleindehaver, Ewan McGregor.

Filmholdets jagt på kulde og rusk blev ikke nemmere af, at det nordfrisiske forår valgte at stå tidligt op i 2009.
"Da vi filmede den første del af scenen, hvor Lang møder nogle demonstranter i en skov, lå der sne på jorden. Men da vi kom tilbage for at fuldføre optagelsen, var alt i skoven sprunget ud. Så vi satte nogle teknikere til at sprøjtemale træerne og græsset med brun maling for at få scenen til at se mere vinteragtig ud," klukker Ewan McGregor og tilføjer: "Med biologisk nedbrydelig maling, naturligvis!"

Ewan McGregor i "Roman Polanskis Skyggen" | pr-foto

Ewan McGregor fortæller om sin hovedrolle: "Skyggen er en meget velskrevet figur i manuskriptet, og jeg kunne tydeligt se ham for mig: Sidst i 30erne, har ikke helt realiseret sig selv, men er tilfreds med sit lod. Jeg lagde især mærke til, hvor uimponeret han synes at være over alting, om det så er folk omkring ham eller den situation, han roder sig ud i. Det gør ham lidt mere flabet, og det kunne jeg godt lide."

Roman Polanski og Robert Harris har skrevet manuskriptet over Harris' bog "Skyggen" (The Ghost) fra 2007. Filmen, der vandt en Sølvbjørn for bedste instruktion ved Berlinalen i februar, har dansk biografpremiere på torsdag. Forinden viser DR2 dokumentarfilmen "Polanski - eftersøgt og eftertragtet" tirsdag kl. 20.50.ANMELDELSE:
Roman Polanskis Skyggen 
The Ghost Writer (Roman Polanski, 2010)
af Brian Iskov, marts 2010

Pressen anklager den britiske eks-premierminister, Adam Lang, for at have tilladt brug af tortur under Irakkrigen. Politikeren tvinges derfor til at holde lav profil på en forblæst amerikansk ø, hvor han arbejder på sine memoirer. En ung forfatter hyres til at assistere ham, efter den tidligere ghostwriter omkom i en mystisk ulykke. Men den nye Skygge føler sig snart mere som detektiv end forfatter, da visse dele af Langs erindringer ikke stemmer overens.
Den ulmende gryde kommer aldrig helt i kog, men Roman Polanski lægger omhu i detaljerne og lokker desuden sine stjerner til at spille bedre end nogensinde før: Selv Jim Belushi (i en kort cameorolle) fornøjer i denne veloplagte og overraskende vittige thriller.

BlåBog:
EWAN McGREGOR

Skotsk skuespiller, født 31. marts 1971.
Uddannet ved Guildhall School of Music and Drama i London.
Filmdebuterede i "Being Human" (1993). Gennembrud med Danny Boyles "Trainspotting" (1996).
Gift med scenografen Eve Makrakis.

Udvalgte film:
Roman Polanskis Skyggen (2010, dansk biopremiere 25. marts)
I Love You Phillip Morris (2009, dansk biopremiere 15. april)
Amelia (2009, dansk dvd-premiere 25. maj)
Engle og dæmoner (2009)
The Island (2005)
Star Wars Episode III: Sith-fyrsternes hævn (2005)
Big Fish (2003)
Young Adam (2003)
Down With Love (2003)
Star Wars Episode II: Klonernes angreb (2002)
Moulin Rouge! (2001)
Black Hawk Down (2001)
Star Wars Episode I: Den usynlige fjende (1999)
Velvet Goldmine (1998)
Nightwatch (1997)
Trainspotting (1995)
Mord mellem venner (1994)

ROMAN POLANSKI
Polsk-fransk filminstruktør, producer, forfatter og skuespiller, født 18. august 1933.
Uddannet ved filmskolen i Lodz, Polen.
Debut som spillefilminstruktør med "Kniven i vandet" (1962).
Vandt Oscar og De Gyldne Palmer for "Pianisten" (2002).
Gift med skuespillerinden Emmanuelle Seigner.

Udvalgte film:
Roman Polanskis Skyggen (2010)
Pianisten (2002)
Death and the Maiden (1994)
Frantic (1988)
Tess (1979)
Chinatown (1974)
Rosemarys baby (1968)
Blind vej (1966)
Chok (1965)
Kniven i vandet (1962)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar