mandag den 5. april 2010

Eksklusivt interview med Terry Gilliam!

Terry Gilliam, 2009. Photo credit: Brian Iskov
Terry Gilliam i Cannes 2009 | foto © Brian Iskov

I aften vises Terry Gilliams "The Brothers Grimm" kl. 22:30 på 3+. Filmen var Gilliams første færdiggjorte værk i syv år, men den mudrede fabel levede desværre langt fra op til forhåbningerne og var tydeligt mærket af kompromiser bag kameraet.

Til gengæld leverede Gilliam underholdning for alle pengene, da jeg havde fornøjelsen af at møde den styrtende veloplagte instruktør på Venedig-festivalen i 2005. I interviewet, som aldrig før har været publiceret, afslører Terry Gilliam sin vision om filmmediets fremtid - og det er ikke 3-D, han har i tankerne!

Instruktørens seneste eventyr, den betydeligt mere vellykkede "The Imaginarium of Dr. Parnassus", udkommer på dvd og bd 27. april.

Husk også, at det norske stats-tv NRK for tiden viser IFCs fremragende dokumentarserie i seks dele, “Monty Python: Almost the Truth (The Lawyer’s Cut)”, under titlen "Monty Pythons verden".

Heath Ledger og Matt Damon i "The Brothers Grimm" (2005) | pr-foto

INTERVIEW MED TERRY GILLIAM OM "THE BROTHERS GRIMM"
Brødrene Grimm og Kaptajn Kaos
Brian Iskov, upubliceret, september 2005

Terry Gilliam elsker tumult. Når han laver film, ved man aldrig, hvad det skal ende med.
- Det er derfor, skuespillere elsker at arbejde med ham, og filmselskaber prøver at undgå ham, fortæller Matt Damon om instruktøren bag "The Brothers Grimm".
- Når Terry Gilliam folder sig ud, er det som at blive instrueret af en bindegal dirigent og trolden Rumleskaft på samme tid, siger en anden af filmens stjerner, Lena Headey.

Fra magi til Monty Python
Terry Gilliams vildtvoksende fantasi, som man tidligere har set i fuldt flor i "Brazil" og "Fisher King", har gjort flere af Hollywoods pengemænd gråhårede før tid. Hans tendens til at slå større brød op, end ovnen har plads til, gør ham lige så berygtet, som han er berømt, og enkelte af Gilliams film har været så katastrofalt uorganiserede, at de aldrig er blevet færdige.

Efter vores møde i Venedig virker det også indlysende, hvordan den iltre amerikaner har fået tilnavnet "Kaptajn Kaos". Selv om Terry Gilliam efterhånden er 64, hopper han rastløst omkring i stolen, og når han veloplagt beretter om sine tidlige forsøg som tryllekunstner, udstråler han stadig drengebarnets altopslugende entusiasme.
- Hvilken slags magi jeg praktiserede? Mislykket magi! kagler Terry Gilliam henrykt.
- Min far byggede mig et skab fuld af tricks, men jeg kunne slet ikke få tryllekunsterne til at fungere.

Da Terry Gilliam som 28-årig blev indlemmet i den britiske komikertrup Monty Python, opdagede han, at filmmediet var det rette forum for hans magiske udfoldelser.
- Min mission er stadig illusionistens. Jeg vil FORBLØFFE folk! Jeg vil få dem til at tabe NÆSE og MUND, råber han, mens armene fægter omkring i luften.

Terry Gilliam instruerer "The Brothers Grimm" (2005) | pr-foto

Masser af modgang
Efter hans yndlingsprojekt, "Don Quixote", kæntrede i en styrtsø af uheld, som blev foreviget ned til mindste, pinefulde detalje i dokumentaren "Lost in La Mancha", måtte Terry Gilliam gennem yderligere fire kuldsejlede filmplaner, før han nåede til historien om Brødrene Grimm.

Men egentlig kunne han slet ikke lide manuskriptet.
- Det handlede bare om to nutidige amerikanerfløse, der rejste til Hin Gamle Tyskland og var selvfede. Nærmest som en 1800-talsversion af "The Mummy", klukler han, så kaffekopperne på bordet vibrerer.

Alligevel sprang Gilliam på Grimm-toget på den betingelse, at han kunne omdirigere køreplanerne og gøre ophold ved sine egne, eksotiske stationer undervejs. Instruktøren skrev manuskriptet om med sin makker, Tony Grisoni, og fjernede den afvisende, sarkastiske attitude, som indtil da havde præget nyfortolkningen af de legendariske tyske eventyrsamleres liv. Men hverken Terry eller Tony står anført som forfattere til filmen.

- Vi lod os kreditere som "designere af snitmønstre", afslører Terry Gilliam og uddyber over for de undrende journalister:
- Ja, det er fordi, vi blev enige om, at filmmediets fremtid er historier baseret på snitmønstre!
Gal eller genial? Juryen voterer stadig.BOKS: BLIVER MONTY PYTHON GENFORENET?
- De er jo alle døde! udbryder Terry Gilliam og slår en afværgende skraldlatter op.
- Altså metaforisk talt!

Rygterne har svirret i mange år om en genforening af Monty Python-truppen, hvis tv-shows fra 1969 betød et gennembrud for surrealistisk humor, som bl.a. "Casper & Mandril-Aftalen" stadig nyder godt af. Men kommer der snart noget nyt Monty Python eller hvad?

- Vi mødes en gang imellem og får en masse gode ideer, men det falder altid fra hinanden, fordi ingen af os kan finde ud af at følge op på det, siger Terry Gilliam med et skuldertræk. At den Monty Python-baserede musical "SpamAlot" netop nu er et hit på Broadway, tilskriver Gilliam udelukkende, at gruppen selv overlod roret til instruktøren Mike Nichols.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar