Så det er absolut en cadeau til d'herrer Carsten Søsted og Mads Kamp Thulstrup, at deres dokumentarfilm "... og det var Danmark" i 2008 fik blodet i mine årer til at bruse som en velrystet grøn sportssodavand. Den ekstremt medrivende kavalkade over fodboldlandsholdets rutsjebaneår 1979-92 åbnede i dag "Kick Off", Cinematekets serie af fodboldfilm, som fortsætter maj måned ud. Mit interview med de to instruktører kan du læse længere nede i indlægget.
KICK OFF: > Udvalgte fodboldfilm i Cinemateket (april 2010)
Et andet must-see i Cinematekets "Kick Off"-program er den fascinerende og tempofyldte "The Damned United", der fik dvd-premiere i marts og nu vises for første gang i en dansk biograf. Tom Hoopers dokudrama ligger i direkte forlængelse af "The Deal", "The Queen" og "Frost/Nixon", idet den genforener Michael Sheen og forfatteren Peter Morgan i endnu et blændende portræt af en ærgærrig mand med en tragisk karakterbrist. I dette tilfælde Brian Clough, der fik sølle 44 dage som manager for Leeds United i 1974, fordi hans smålige misundelse på forgængeren Don Revie satte hans dømmekraft ud af spil.
THE DAMNED UNITED trailer:
> Man behøver heller ikke være boldidiot for at nyde Ken Loachs kærlige hverdagskomedie "Looking for Eric", hvor selveste Eric Cantona, Manchester Uniteds fodboldlegende, træder ned fra idolplakaten på væggen for at uddele obskure visdomsord til en plaget postmand!
> LOOKING FOR ERIC: Trailer
Derimod kræver det en vis hang til flove fornøjelser at elske "Victory - fangelejrens helte", der ofte omtales som et af veteraninstruktøren John Hustons ringeste arbejder. På den anden side: Hvor kan man ellers se Pelé, Bobby Moore og FC Twente-danskeren Søren Lindsted lobbe til den samme læderkugle som Sylvester Stallone og en kvabset Michael Caine?
> VICTORY: Filmens fodboldscener i koncentrat
Sly reagerede da også med et smørret grin, da han på sidste års Venedig-festival mindedes optagelserne til "Victory". De foregik såmænd i Ungarn:
"I really learned to like soccer when I did Victory. I thought it was a very simple game until I got out there on the field with Pelé, and when he broke my finger trying to stop a penalty shot, I realized how incredibly difficult and brilliant this game was. I never thought that film would be around for a long time, but I enjoyed the whole process with a legendary director, Michael Caine and the ten best soccer players in the world. The hard part was, they filled the stands with people, and this was still behind the iron curtain in Budapest. It was a complete police state. And everytime I missed a goal - from Pelé, from Osvaldo Ardiles, I mean, who can stop them? But the [people in the stands] were booing, they wanted to kill me, because I was so bad! They thought I was like a tough goalie. But I couldn't even see the ball!"
Bonusinfo: Et rygte lyder, at Vinnie Jones overvejer et remake af "Victory", og at han vil have Lionel Messi, David Beckham, Thierry Henry, Cristiano Ronaldo og Rio Ferdinand med i holdopstillingen! Kilden er desværre den semi-fiktive tabloidavis The Sun, så glæd jer ikke for tidligt ...
Ekstra bonusinfo: "Victory" er tidligere filmatiseret under den mundrette titel "Két félidö a pokolban" i - af alle steder - Ungarn! YouTube har naturligvis en smagsprøve til de nysgerrige.
...OG DET VAR DANMARK:
Film, fodbold og firserhelte
Interview med Carsten Søsted og Mads Kamp Thulstrup
Brian Iskov i AOK/Berlingske Tidende 9. maj 2008
Med dagens biografpremiere på "… Og det var Danmark" har to fodboldfans realiseret deres drengedrøm: at genskabe suset fra landsholdets gyldne EM- og VM-øjeblikke på det store lærred.
Som så ofte før tager familien Søsted på spejderlejr i sommeren 1984. Men denne gang mangler de et medlem. Ferien falder oven i fodbold-EM, og det undertippede danske landshold har endelig fundet formen efter 20 års fedtspil. Derfor nægter 11-årige Carsten at rokke sig fra sin plads foran fætterens fjernsyn.
Et andet sted i Jylland sidder Mads Kamp Thulstrup i 1986 og jubler, da Elkjær og Laudrups VM-hold udraderer Uruguay med en mirakuløs målscore på 6-1. Det er næsten for godt til at være sandt, og sejrsrusen afløses også hurtigt af en mere genkendelig dansk middelmådighed på grønsværen. Da vi lige så uventet vinder Europamesterskabet i 1992, har fynske Richard Møller Nielsen overtaget landstrænerstolen efter danskernes yndlingstysker, Sepp Piontek.
I 1996 opdager Carsten og Mads hinanden på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft. De svømmer hen i glade fodboldminder og venter spændt på den dag, hvor nogen laver en film om de Hummel-klædte heltes meritter. »Men den kom aldrig«, fortæller fodboldvennerne. Så nu har de selv lavet filmen: »... Og det var Danmark«.
Jagten på magiske øjeblikke gik gennem kilometervis af bånd fra danske og tyske tv-stationer. Arkiverne rummede blandt andet en voxpop med en ung, rundkindet brunette, hvis ansigt virker slående bekendt. Carsten Søsted oplyser, at det ikke er lykkedes at få bekræftet pigens identitet. »Men vi er næsten helt sikre på, at det er Helena Christensen.«
En anden guldgrube gemte sig hos filmmanden Casper Thorsøe, som gennem 1980erne fulgte dynamitdrengene helt ind i omklædningsrummenes brusekabiner med sit U-matic-kamera. Dén var næppe gået i dag.
På halvandet år samlede Carsten og Mads råmateriale nok til en serie i 30 afsnit. Pengene rakte kun til en spillefilm, men da duoen fandt på at vise rutjsebaneårene 1979 til 1992 gennem de to tidligere landstræneres øjne, trådte dramaet frem i klart koncentrat. Sværere var det at overtale Sepp og Ricardo til at give de tilbageskuende interview, som danner filmens nutidige spor. Og efter en lang optagedag med Sepp i skideballehumør følte Mads Kamp Thulstrup sig fristet til at kræve »ydmygelsestillæg« af sin kollega.
»De er jo magtmennesker, så de er ikke vant til at lade andre bestemme,« konstaterer den filmskoleuddannede instruktør om de to ellers vidt forskellige herrer. »Sepp er humørsprederen. Han repræsenterer en sydlandsk umiddelbarhed, som danskerne har nemt ved at holde af, fordi vi selv bor i et meget lidt spontant land. Når der så kommer en tilknappet fynbo som Ricardo, er vi hurtige til at fordømme og pege fingre. Vi kan ikke lide at se os selv i spejlet.«
Mads Kamp Thulstrup hæfter sig også ved det særtræk i danskernes selvforståelse, som går i overdrive, hver gang fodboldfeberen griber nationen. Det er den samme, løjerlige kombination af Jantelov og patriotisme, som forfatteren Hans-Jørgen Nielsen døbte »lidenhedens storhedsvanvid«.
»Vi danskere elsker det der »lige ved og næsten«. Vi tror ikke på, vi kan noget som helst, fordi vi kommer fra et for lille land til at udrette noget stort. Men i det øjeblik, vi har noget at hævde os på, bliver vi vikinger igen og går i supernationalistisk selvsving.« Dog ligger lilleput-komplekset hele tiden på lur, pointerer Carsten Søsted. Og ved det mindste pust af modvind bryder det frem.
»Når vi så går hen og taber, er vi gode til at finde undskyldninger. På den måde er vi meget ufarlige. »Herregud, det er jo bare fodbold« ... «
HOLDOPSTILLINGEN
MADS KAMP THULSTRUP, medinstruktør Uddannet fiktionsinstruktør fra Den Danske Filmskole. Ved et pudsigt sammentræf falder Mads’ 33-års fødselsdag oven i premieren på denne hans første spillefilm. Mads har spillet fodbold for Randers Freja.
CARSTEN SØSTED, medinstruktør 34 år. Har været klipper og klippeassistent på diverse film og tv-serier (bl.a. »Rejseholdet« og »Forbrydelsen«). Carsten, der i sin ungdom spillede fodbold i Holstebro og Vildbjerg, debuterer også som instruktør med »... Og det var Danmark«.
DANIEL DENCIK, klipper Den uvurderlige tredjemand, som redigerede 50 timers råmateriale ned til to og sørgede for, at der »ikke gik Sportslørdag og nørdet detaljerytteri i det hele«. Ligesom Mads fylder Daniel også 33 samtidig med filmens premiere i dag [9. maj 2008] – så tredobbelt tillykke!
... OG DET VAR DANMARK © SF Film/Filmcompagniet
BILLEDTEKST: »Vi danskere har ikke et naturligt forhold til at gøre os bemærket som nation, så da Brian Laudrup hævede sejrspokalen over Rådhuspladsen, var det som at få jantelovens åg løftet af vores skuldre,« siger Carsten Søsted, medinstruktør på »...Og det var Danmark«.
"Du får mit kameluldstæppe, hvis du sætter mig på holdet".
SvarSletIkke en sætning, jeg havde set komme. Heller ikke i et ungarsk remake af 'Victory'.
Tak for al vidensdelingen og den skønne tegnefilm. Du er en mand af mange talenter, Brie!