onsdag den 25. januar 2012

Filmanmeldelse: "Sound of Noise"


Allerførst – hvis du aldrig har set kortfilmen ”Music for an Apartment and Six Drummers” (2000), så nyd den lige her:Denne kultdyrkede svenske niminutters perle fik i 2010 en efternøler i spillefilmslængde, ”Sound of Noise”. Verdenspremieren fandt sted i Cannes' festivalserie ”Semaine de la Critique” (Critics' Week), der ellers ikke er forvænt med komedier. Absurditererne i den svensk-fransk-danske coproduktion blev da også modtaget med taknemlighed af Cannes-publikummet som en kærkommen modvægt til programmets spleenramte teenagere og furede panderynker.

I morgen (torsdag) dukker "Sound of Noise" temmelig forsinket op på det danske biografrepertoire – og som altid, når det gælder titler fra distributøren Sunrise Film, sker det pludseligt og uden synligt varsel eller hørbare fanfarer. Men tænder man på pudseløjerlig nordisk deadpanhumor og/eller håndspillet trommerytmik, er "Sound of Noise", trods sine mangler, værd at opsnuse.Der er spor af såvel Jacques Tati som Olsen-banden i den skæve historie om seks musikalske guerilla-terrorister, der laver ravage ved at opføre en reallydssymfoni i fire satser på udvalgte steder i Malmö. Hver happening er nøje udtænkt og tilrettelagt som en løjerlig hybrid mellem konceptkunst og hærværk, og alt fra højspændingsledninger til korpulente herremaver indgår i de polyrytmiske surpriseangreb, der efterlader deres intetanende publikum med kæben på gulvet. Desværre er filmens to første satser klart de sjoveste.

De to svenske instruktører kæmper desuden en smule med at strække plottet til 98 minutter, men man morer sig ofte kongeligt over deres snurrige udnyttelse af lyd – og fraværet af samme. For i slagtøjsorkanens øje står den hårdt prøvede kriminalkommissær Amadeus Warnebring: Den eneste af sin hæderkronede musikerslægt, som er født tonedøv og bare ønsker at leve sit liv i absolut stilhed! Tv-skuespilleren Bengt Nilsson er uhyre sympatisk og troværdig i rollen og får også lov at bære filmen over flere vadesteder med sin udsøgte komiske timing.

Bonusinfo: David Owe er krediteret som stuntmand på filmen.> Se flere klip fra ”Sound of Noise” i Bries webcast fra Cannes 2010

Sound of Noise. Sverige-Danmark-Frankrig 2010. Instruktion: Johannes Stjärne Nilsson & Ola Simonsson. Spilletid: 98 minutter. Dansk biografpremiere: 26. januar 2012. Udgiver: Sunrise Film Distribution.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar