Foredrag: Det' cember - historien om tv's julekalendere

Traditionen for julekalenderserier i dansk tv har vokset sig stor, siden DR åbnede den første låge i 1962. Foredraget ”Det' cember - historien om tv's julekalendere” ser tilbage på 60 år med hånddukker, tagmus, arkivnisser, kartoffelavlere og provoer i jordhuler.
Montage af pressefotos: © DR og TV 2.

"Det' cember - historien om tv's julekalendere” fortæller om den unikke tv-genre, der i 1960'erne rejste fra Sverige til Danmark. Med udgangspunkt i DR’s “Børnenes Julekalender” viser foredraget, hvordan genren har udviklet sig gennem snart 60 år. Fra de tidlige programmer, der var primitivt dukketeater i sort-hvid, til nutidens ambitiøse, fantasyinspirerede familieserier som “Pagten” og “Tidsrejsen”, der tager kampen op mod TV 2's kalendersucceser.

Selv om B&U’s nedtælling til juleaften var tænkt som underholdning for små børn, vandt julekalenderne med tiden også de voksnes seeres gunst. De charmerende dukker i ”Vinterbyøster” banede vejen for kæmpesatsninger som ”Jul i Gammelby” og ”Jul på Slottet”. Vi mindes også fiaskoerne, der skabte seerstorm – såsom Poul & Nulles berygtede ”Hullet i jorden”

Som noget nyt viser foredraget også, hvordan opkomlingen TV 2 med tiden overhalede DR's kalenderkane. Først med den satiriske nyskabelse voksenjulekalenderen, hvor især De Nattergale fejrede triumfer med "The Julekalender", siden med familiehits som Pyrus-serien og i nyere tid trilogien om Tinka.

Foredraget er rigt illustreret med spændende fotos og krydret med baggrundsstof og anekdoter.

"Foredraget var uden tvivl en stor succes ... en varm anbefaling herfra!"
- Stine Hoffmeyer, Bibliotekshuset Rodosvej

Foredragsholder er journalist, forfatter og julekalenderekspert Brian Iskov, der bl.a. har skrevet bøger om Otto Leisner og tv-programmet ”Troldspejlet”. Han var med til at tilrettelægge julekalender-dvd'en ”Julenes Jul” i 2008, ligesom han udvalgte lågebillederne til Børnenes U-landskalender samme år.

Foredraget varer ca. 75 minutter plus evt. spørgetid og er mest egnet for voksne.
Vejl. bookingpris for arrangører (NY PRIS PR. 1.12.2021): 5.000 kr. plus transport.

> Læs en anbefaling af julekalenderforedraget
> Læs alle artiklerne om DR's tv-julekalendere på Bries Blog-O-Rama

Kontakt:
Artillerivej 64 -2. th
2300 København S
Mail: brie [at] brygge [dot] dk
Tlf.: +45 5190 2612

"Brian Iskovs foredrag var både en publikumsmagnet og en udelt fornøjelse. Foredraget kan varmt anbefales for alle, der vil have en hyggelig og grundig gennemgang af en af Danmarks ældste TV-traditioner. Både unge og ældre TV-seere kom i rigtig dejlig julestemning."
- Christoffer Bagger, Frederiksberg Filmværksted

Foredragsholder Brian Iskov med Dorabella fra "Vinterbyøster" (1973). Pressefoto; må benyttes frit til promovering af foredraget

Ingen kommentarer:

Send en kommentar