Foredrag: Historien om DR's julekalendere i tv - fra tagmus til tidsrejse

DR’s decembertradition ”Børnenes Julekalender” har vokset sig stor, siden den første låge blev åbnet i 1962. Foredraget ”Historien om DR's julekalendere i tv – fra tagmus til tidsrejse” ser tilbage på et halvt århundrede med hånddukker, drillenisser, tagmus, juletræssælgere og provoer i jordhuler.

"Jul på Slottet" (1986) | © DR

"Fra tagmus til tidsrejse” fortæller om den unikke tv-genre julekalenderen, der i 1960'erne rejste fra Sverige til Danmark. Med fokus på DR’s “Børnenes Julekalender” viser foredraget, hvordan genren har udviklet sig gennem mere end 50 år: Fra de tidlige programmer, der var primitivt dukketeater i sort-hvid, til nutidens ambitiøse, fantasyinspirerede familieserier som “Pagten” og “Absalons hemmelighed”, der tager kampen op mod TV 2's kalendersucceser.

Selv om B&U’s nedtælling til juleaften var tænkt som underholdning for små børn, vandt julekalenderne med tiden også de voksnes seeres gunst. De charmerende dukker i ”Vinterbyøster” banede vejen for populære kæmpesatsninger som ”Jul i Gammelby” og ”Jul på Slottet”. Vi mindes også fiaskoerne, der skabte seerstorm hos DR – såsom Poul & Nulles berygtede ”Hullet i jorden”. Foredraget er rigt illustreret med spændende fotos og krydret med baggrundsstof og anekdoter.

"Foredraget var uden tvivl en stor succes ... en varm anbefaling herfra!"
- Stine Hoffmeyer, Bibliotekshuset Rodosvej

Foredragsholder er journalist, forfatter og julekalenderekspert Brian Iskov, der bl.a. har skrevet bøger om Otto Leisner og tv-programmet ”Troldspejlet”. Han var med til at tilrettelægge julekalender-dvd'en ”Julenes Jul” i 2008, ligesom han udvalgte lågebillederne til Børnenes U-landskalender samme år.

Foredraget varer ca. 60 minutter plus evt. spørgetid og er mest egnet for voksne og unge.
Vejl. bookingpris for arrangører: 4.000 kr. plus transport.

> Hent en flyer om julekalenderforedraget
> Læs en anbefaling af julekalenderforedraget
> Læs alle artiklerne om DR's tv-julekalendere på Bries Blog-O-Rama

Kontakt:
Artillerivej 64 -2. th
2300 København S
Mail: brie [at] brygge [dot] dk
Tlf.: +45 5190 2612

"Brian Iskovs foredrag var både en publikumsmagnet og en udelt fornøjelse. Foredraget kan varmt anbefales for alle, der vil have en hyggelig og grundig gennemgang af en af Danmarks ældste TV-traditioner. Både unge og ældre TV-seere kom i rigtig dejlig julestemning."
- Christoffer Bagger, Frederiksberg Filmværksted

Foredragsholder Brian Iskov med Dorabella fra "Vinterbyøster" (1973)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar