onsdag den 13. oktober 2010

Filmanmeldelse: "Scott Pilgrim mod verden"

Visuelt overbud, fortællemæssigt overskud og en dyb kærlighed til populærkulturens nicher gør Edgar Wrights filmatisering af ”Scott Pilgrim mod Verden” til et af biografsæsonens mest forrygende geek-outs!Glem alt om ”Inception”: Få film har i år overrumplet og frydet mig så meget som ”Kick-Ass” (vel at mærke indtil "Scott Pilgrim mod verden"). Matthew Vaughns actionkomedie præsterede på én gang at fejre og dekonstruere superheltegenren med en afvæbnende fortællelyst, idérigdom og overlegenhed, som i dén grad sparkede geek-røv.

> Bries tema om ”Kick-Ass” og Real-Life Superheroes
> Bries anmeldelse af ”Inception”

Desværre brød ”Kick-Ass” ikke ud af nørdnichen i USA, om end den klarede skærene i Danmark med 83.000 solgte billetter fordelt på 45 kopier. Og når endnu en hip tegneseriefilmatisering, ”Scott Pilgrim mod verden”, får dansk premiere i morgen, sker det kun i otte biografer.

Forsigtigheden røber, at ”Scott Pilgrim” er endnu skarpere gearet til retrogamere og andre, der er tunet ind på dens snævre bølgelængde af indierock, Nintendo-referencer og romantik i tweet-takt. De indforståede får til gengæld også serveret en klokkeren kultklassiker.

Scott Pilgrim maler aben
Forlægget bag ”Scott Pilgrim mod verden” er en af senere års mest forfriskende nyskabelser fra det amerikanske seriemarked, skabt af canadieren Bryan Lee O’Malley. Herhjemme udgives serien – i repliksikker dansk oversættelse – af det brave miniforlag Aben Maler. Femte bind ud af seks lanceres i disse dage simultant med filmens premiere.

I en enkel, skødesløst funky streg skildrer Bryan Lee O’Malley ungdommens slackerliv i den tilbagelænede storby Toronto. Her driver 22-årige Scott Pilgrim den af med konsol og punkbas, når han ikke halvhjertet holder hånd med gymnasiepigen Knives. Samtidig jagter han den utilnærmelige ældre drømmepige Ramona, der skifter hårmode oftere, end Scott vasker underdrenge.

> Læs uddrag af bind 1: "Scott Pilgrim kører stilen"

Scott Pilgrim tegnet af Bryan Lee O'Malley

Syv onde eks'er
For at vinde sin udkårnes hjerte må dovendidrikken Scott Pilgrim slå hendes syv ekskærester ud af spillet – bogstavelig talt. Modstanderne møder han i en række stadig mere spektakulære kungfu-dueller, præsenteret i full-on arcade mode med pointgivning, ekstra liv og blippende indslag af 8-bit-animation. For eksempel har boss-skurkene i Ramonas ”League of Evil Exes” for vane at eksplodere i ringlende byger af småmønter, når Scott bringer dem i knæ!

Gameruniversets hårdtslående koder griber ind i de ømme hverdagsbeskrivelser, som var de overdådige showstoppere i en musical. Kontrasten mellem den indadvendte indievibe (a la Daniel Clowes) og de heftige lån fra manga og kampspil kan synes hovedløst aparte. Men mashuppets enkeltdele falder smidigt og overraskende på plads og befrugter hinanden.

Michael Cera i "Scott Pilgrim mod verden" | foto fra filmen

Dagdrømmer
Filmens instruktør, britiske Edgar Wright, byggede sin tv-serie ”Spaced” op omkring en lignende vekselvirkning mellem prosaisk sofadriveri og hæmningsløs ønsketænkningsaction. Hans senere spillefilm, ”Shaun of the Dead” (samt i mindre grad ”Hot Fuzz”), udviste samme dybe forståelse for og kærlighed til de popkulturelle kilder, som Wright konstant jammer over og bygger videre på.

> Se Edgar Wrights videoblog fra Scott Pilgrim-settet
> Læs om Bries besøg på settet til "Shaun of the Dead"

Mere end nogensinde før pisker Edgar Wright ”Scott Pilgrim mod verden” af sted på en overskudsbølge af ideer og kinetisk energi. Det hæsblæsende tempo betyder også, at tænksomheden fra tegneseriens intime øjeblikke går fløjten i farten, ligesom man risikerer at nå mæthedsgrænsen et stykke tid inden rulleteksterne.

Hyldest til gaming
Men Edgar Wright har så meget kontrol over både sin stilistiske bravur og historiens grundtræk, at ”Scott Pilgrim mod verden” alligevel hænger imponerende flot sammen. Samtidig lykkes det filmen at integrere videospillenes virkemidler og struktur på mere begavet vis end i nogen hidtidig spilmatisering.

Alle, der er vokset op med et joystick i hånden, vil genkende adrenalinsuset, når Scott Pilgrim arbejder sig op igennem de syv niveauer af hans mission og belønnes med opsamlede bonusfærdigheder. Den ultimative gevinst er krævende, men værd at kæmpe for: Verdens ældste 2-player game mellem dreng og pige.

Michael Cera og Mary Elizabeth Winstead i "Scott Pilgrim mod verden" | foto fra filmen

> Officielt website for "Scott Pilgrim mod verden"

1 kommentar:

  1. Super anmeldelse! Jeg er vildt skudt i denne film, og er glad for at se at der er andre end jeg der kan lide den.

    SvarSlet