torsdag den 28. februar 2013

"Flight": Flotte flystyrt på film

Efter tolv års ørkenvandring i motion capture-land er instruktøren Robert Zemeckis endelig vendt tilbage til den virkelige verden med "Flight", som har dansk biografpremiere i dag.

Denzel Washington i "Flight" | © Paramount Pictures

Oscarnominerede Denzel Washington spiller piloten Whip Whitaker, som arbejder bedst på en solid blanding af vodka og kokain. Det beviser han i filmens indledning, hvor motorerne på hans JR-88 sætter ud under en rutinetur fra Orlando til Atlanta. Mod alle odds lykkes det mirakuløst Whitaker at stabilisere og lande den store maskine ved at rulle flyet 180 grader i luften!

> Is Denzel’s Upside-Down Flying Trick Plausible?
(fra Air & Space/Smithsonian magazine)Den første halve time af "Flight" er et mesterstykke, der beviser, at Zemeckis' håndelag stadig er uovertruffent, når det gælder om at orkestrere teknisk udfordrende showstopper-scener.

Resten af filmen er dog anderledes blottet for action. "Flight" viser sig - lidt skuffende - at være et misbrugsdrama, som handler langt mere om Whitakers personlige håndtering af sin alkoholisme, end den handler om følgerne af styrtet og havarikommissionens undersøgelser.

John Gatins' manuskript afvikles i et noget mere adstadigt tempo, end man er vant til hos Robert Zemeckis, og selv om det er dristigt af Zemeckis at skrue så langt ned, efter at han har skudt fortællingen af sted i højeste gear, synes jeg, at satsningen ender med at give bagslag. Hele mellemsektionen af "Flight", hvor man igen og igen ser Whip Whitaker slå sig på flasken og fornægte sit misbrug over for sig selv og andre, bliver uvægerligt noget langtrukken og stillestående.

Du kan høre Brie og Caspers anmeldelse af "Flight" i podcast nr. 71 fra Filmnørdens Hjørne. Indslaget starter ved 41:44.


Flere flotte flystyrt på film:

Cast Away (2000, Robert Zemeckis)
For tolv år siden imponerede Zemeckis med denne sekvens, hvor et MD-11-fly fra FedEx rammer Stillehavet med Tom Hanks om bord. Måske filmhistoriens ensomste flyulykke?The Aviator (2004, Martin Scorsese)
I 1946 prøveflyver Howard Hughes (Leonardo DiCaprio) sin XF-11. Turen ender brat i en baghave i Beverly Hills, og Hughes brækker ni ribben!Flight of the Phoenix (2004, John Moore)
En brysk erhvervspilot (Dennis Quaid) strander fotogent i Gobi-ørkenen, da hans C-119 tvinges ned af et uvejr. Styrtsekvensen, hvor flyet pløjer sig gennem et par kilometer sand i en medrivende blanding af CGI, modeller og heftigt lyddesign, er den eneste grund til at se John Moores remake af "Vinger til fugl Føniks" (1965).Vi lever (Alive, 1993, Frank Marshall)
”Skal vi flyve så tæt på bjergsiden?” Æh, nej. En skræmmende rekonstruktion af tragedien i 1972, hvor en Fairchild FH-227 blev revet i stykker over Andesbjergene.Frygtløs (Fearless, 1993, Peter Weir)
Jeff Bridges tror sig usårlig, efter at han overlever en voldsom nødlanding i Peter Weirs bevægende drama fra 1993. Musikken er Henryk Goreckis "Symphony No. 3".


Ingen kommentarer:

Send en kommentar