mandag den 28. februar 2011

Oscars 2011: Gåden om James Franco

Mine første tanker oven på nattens Oscar-show blev formuleret i denne opdatering på Facebook:
[Brie] bider alle løfterige ord om årets Oscar-værtspar i sig. Nul kemi at spore mellem en febrilsk Hathaway og en verdensfjern Franco i krampagtig kamp mod håbløst ringe materiale og en fornærmende fejlkonciperet leflen for "det unge publikum" (buzzword: internet!). Hjertelig tak til Melissa Leo, David Seidler, Randy Newman og Colin Firth for nærvær, lune og intelligens, der spredte lys i en formørket Oscar-nat.

Efter små tre timers søvn og en arbejdsdag bliver jeg dog stadig mere overbevist om, at den teori om James Francos mærkværdige optræden, som jeg luftede ud på de sene timer af Filmnørdens Hjørnes Oscar-podcast, kan have noget på sig.

> Hør Filmnørdens Oscar-reportage 2011 featuring Brie

James Franco bag kulisserne/© whosay.com

For nok var showet pinligt og værterne kejtede, men man må ikke glemme, at James Franco hverken er en glat ung Hollywood-metervaredengse eller det stenede bonghoved, han til forveksling lignede på podiet i Kodak Theatre.

Tværtom går Franco for at være en egensindig multikunstner med en rebelsk åre. Han arbejder på sin ph.D. i creative writing på Columbia University og er desuden indskrevet på Rhode Island School of Design. Han har for nylig udgivet sin første novellesamling, "Palo Alto", og i Berlin kan man indtil 23. april se Francos multimedieinstallation "The Dangerous Book Four Boys". Et filmet bidrag til sidstnævnte projekt viser bl.a. Franco vandre omkring på Louvre-museet med en gummipik på næsen.

> James Francos udstilling i Berlin

Også som skuespiller har James Franco ry for konstant at køre sit personlige kunstneriske projekt som et show-i-showet, hvad enten han overraskende dukker op som tomhjernet øjeguf i damebladsfilmen "Spis bed elsk" eller gennemfører en højst uventet gæsteoptræden som performancekunstneren Franco (nudge nudge) i hospitalssoap-serien "General Hospital".Derfor er det nærliggende at gisne om, hvad der var James Francos egentlige motivation for at sige ja til Oscar-jobbet. Kan hans apatiske ikke-ageren være et (temmelig indforstået) forsøg på at lægge en skæv, personlig vinkel på showet? Et subtilt stykke undergravende performancekunst, der udspiller sig i hjertet af Hollywoods største, mest glamourøse og traditionsrige rygklapperfest?

> Fra Badass Reviews: James Franco’s Brilliant Performance Art Deconstruction Of The Oscars

Måske tændte James Franco netop på tanken om, at millioner af tv-seere verden over i dag enten tror, han er a) en talentløs nar eller b) den første vært, der gennemfører et Oscar-show i synligt påvirket tilstand. Han har i hvert fald vakt masser af debat, og uanset om vi nogensinde får at vide, hvad der skjulte sig bag hans selvfede Cheshirekat-smil i nat, er hans optræden som Oscar-vært gået over i historien.

Et halvt døgn senere foreslår Googles autoudfyldning allerede "james franco stoned oscars" og "james franco high at the oscars" som mulige søgninger. Mission accomplished?

> Fra Gawker.com: Was James Franco Stoned When He Hosted the Oscars?

Teorien får yderligere støtte af de 16(!) videoklip, som James Franco nåede at optage på sin smartphone og lægge på nettet i løbet af den direkte Oscar-transmission.

Som en af brugerkommentarerne på whosay.com lyder:
"No wonder Franco seemed so distracted during the show – he was directing his own backstage Oscars documentary and me thinks it was better than the real thing."Bruger: "Fucking stop James, you are supposed to host the Oscars."Oscar-showet set fra James Francos lomme. Det er frækt. Det er ungt. Det er kunst.Og den måske mest afslørende:

Anne Hathaway: "You achieved history tonight. You did something original."
James Franco: "I tried."> Fra InContention.com: An Open Letter to James Franco

Ingen kommentarer:

Send en kommentar