lørdag den 8. maj 2010

Ti blærede biljagter

Aftenens film på DR1 er ”Bullitt” (1968). Som opvarmning har BRIES BLOG-O-RAMA vendt YouTube på hovedet for at samle ti af filmhistoriens sejeste biljagter. Turen går, i kronologisk rækkefølge, fra San Franciscos gader over Australiens landeveje til Moskvas trafikkaos, og langt de fleste klip er første klasses stuntarbejde af den gamle skole: Uden CGI og med pedalen i bund!

Bullitt (1968)
1968 Ford Mustang GT 390 vs. 1968 Dodge Charger R/T
San Francisco, Californien, USA

Peter Yates' ordknappe politidrama indvarslede en ny æra af slående realisme i Hollywood, men huskes bedst af to andre årsager. Titlens egenrådige strømer spilles af det omvandrende magnetfelt Steve McQueen, der spiser cool til morgenmad, hælder cool over og skyller efter med en ordentlig slurk cool. Den banebrydende og ofte kopierede biljagt føjer kun til stjernens karisma, for McQueen sidder selv bag rattet i Mustangen meget af tiden, og som man kan se i ekstramaterialet på Special Edition-dvd'en bliver der vitterlig kørt stærkt gennem San Franciscos bakkede gader: 170 km/t!

Bonusinfo: Bemærk, at den sorte Dodge når at miste hele fem hjulkapsler under den heftige køretur. Og at McQueen passerer den samme grønne folkevognsboble mindst tre gange.

Bonuslink: Denne grundige artikel fra Muscle Car Review (1987) går bag om filmhistoriens mest berømte biljagt:
http://www.hottr6.com/triumph/BULLITT.html1971 Pontiac LeMans vs. højbanetog R42 #4572-4573
Brooklyn, New York, USA

Panserbissen Popeye Doyle (Gene Hackman) kaprer en Pontiac LeMans og sætter efter højbanetogets linie B gennem Brooklyn.

Bonusinfo: Instruktøren William Friedkin optog den legendariske jagt uden tilladelse fra myndighederne, og flere af sammenstødene, som er med i den færdige film, var ikke planlagte: Se, om du kan spotte den civile bil, der kommer til at blande sig i jagten! Hør flere af Friedkins røverhistorier i denne skægge ”bag kulisserne”-featurette: http://www.youtube.com/watch?v=YoPI0MRAVB4Le Casse (Kuppet, 1971)
Fiat 124 Special T vs. Opel Rekord
Athen, Grækenland

Dén havde du nok ikke forudset! Men franskmændene har altså en lang og stolt tradition for kørestunts, som desværre ofte ledsages af en ubændig trang til at garnere herlighederne med de mest tumpede farcegags (se ”Taxi” 1-4, ”Transporter” 1-3 etc.). I denne glemte krimi fra 1971 er det veteranen blandt de franske cascadeurs, Remy Julienne Team, som mishandler to ydmyge personbiler på det groveste. Sekvensen starter svagt, men der begynder der at ske noget omkring 2:40, da Jean-Paul Belmondo – den strik! – tager en smutvej gennem metroen. Og så bliver der ellers gået til den gennem et heldigvis ikke særlig trafikeret Athen.

Bonusinfo: Remy Julienne stod også bag flere af James Bonds biljagter, bl.a. den med Lotus Esprit'en (”Spionen der elskede mig”) og den, hvor Roger Moore tumler gennem en skov i en 2CV (”Agent 007 strengt fortroligt”).Vanishing Point (Speed, 1971)
1970 Dodge Challenger R/T vs. 1966 Jaguar E-type cabriolet
Nevada-ørkenen, USA

Eks-racerkøreren Kowalski (Barry Newman) fragter en snehvid Dodge Challenger fra Denver til San Francisco. Hans forsøg på at tilbagelægge de godt 1500 kilometer på 15 timer giver ham landevejspolitiet i bakspejlet gennem fire delstater. Ikke uden grund fik den tidstypiske kultfilm oprindelig dansk premiere under titlen ”Speed”!

Bonusinfo: Den skotske gruppe Primal Scream opkaldte deres femte album efter filmen, og førstesinglen døbte de ”Kowalski”. Viggo Mortensen spillede den rebelske fartdjævel i tv-remaket fra 1997.


Gone in 60 Seconds (Væk på 60 sekunder, 1974)
1973 Ford Mustang Mach I
Long Beach, Californien, USA

Den afsluttende 40 minutter lange (!) biljagt sikrede denne lavbudget-indie en plads i annalerne. Det slikkede 2000-remake med Nicolas Cage taler vi ikke højt om.

Bonusinfo: Instruktøren H. B. Halicki spiller hovedrollen som biltyven Maindrian Pace og håndterer også selv Mustangen, der går under kælenavnet 'Eleanor'. Halicki døde i 1989, da et vandtårn væltede ned over ham, mens han var ved at indspille en toer til sit kulthit.

> Hele filmen (YouTube)Mad Max 2 (1981)
Mack tankvogn vs. Ford F100 pickup og VW kit-cars
New South Wales, Australien

Landevejskrigerens bedste film byder på sensationelt stuntarbejde i det afsluttende 14 minutters ørkenræs. Afgjort det mest brutale og crazy indslag på listen!

Bonusinfo: Denne featurette fra optagelserne giver et ret hårrejsende billede af, hvor meget datidens stuntmænd satte sig selv i fare, fordi de hverken havde wires, CGI eller andre snydetricks at falde tilbage på. Er der en læge til stede?! http://www.youtube.com/watch?v=nmiXUrbbfl8

OPDATERING: Det omtalte klip er pt. ikke på YouTube, så her er filmens første lastbiljagt i stedet:Een gang strømer ... (1987)
Ford Sierra vs. Toyota Corolla
København indre by, Danmark

Ok, klippet er for det første fra en tv-serie og for det andet knap så liret som de andre eksempler. Men ingen raske drenge, der så første afsnit af Anders Refns "Een gang strømer ..." på DR i juli 1987, vil nogensinde have glemt følelsen af at overvære et vendepunkt i dansk tv-historie: Hjemmelavet action, som kunne måle sig med "Miami-patruljen"!

Thorkild Thyrring og Erik Høyer manøvrerer øserne gennem et morgenøde København, Tómas Gislason har sat billederne (fænomenalt) sammen til Kasper Windings indpiskermusik, og det er stadig dansk films mest imponerende biljagt.

Bonusinfo: Stuntet, hvor Erik Høyer sender sin Toyota over et hop og er uhyggeligt tæt på at kippe om på taget, var ikke planlagt. Han havde ikke taget højde for, at Toyotaen var forhjulstrukket og derfor landede helt anderledes ved 60 km/t end Thyrrings Ford.Ronin (1998)
1998 Peugeot 406 vs. BMW M5
Paris, Frankrig

Det gælder om at holde tungen lige i munden, når Robert De Niros Peugeot og Natasha McElhone i BMW giver den fuld hammer mod den parisiske kørselsretning!

Bonusinfo: Instruktøren John Frankenheimer var selv tidligere amatørracerkører, og på dvd'ens kommentarspor hævder han at have benyttet i omegnen af 300 stuntkørere til indspilningen af ”Ronin”.


Ferrari 575M Maranello vs. autotransporter
Miami, Florida, USA

Michael Bay strør Mercedes'er ud over Miamis mest befærdede hovedvej, MacArthur Causeway, som han spærrede af i fire hverdage. Resultatet afslører, at den notoriske ”frame-fucker” Bay – trods sine ihærdige forsøg på at bevise det modsatte – ikke er fuldkommen evnesvag i et klipperum.

Bonusinfo: Bay stillede også sin egen Ferrari Maranello til rådighed for stuntholdet, og utroligt nok fik den ikke en skramme. Bagefter styrede Martin Lawrence dyret direkte ind i en blok beton og rev en flænge i døren. Se, dét er humor …GAZ 3110 Volga vs. Mercedes-Benz G500
Moskva, Rusland

Hidsigt, håndholdt taxa-mareridt gennem Moskvas myldretid. Nyd især den piskesmældsfremkaldende ”crashcam”-effekt, der rykker Matt Damon godt rundt i den gule Volga. NB: Klippet er desværre spejlvendt - vi beklager!

Bonusinfo: Mini Cooper-biljagten gennem Paris i den første Bourne-film (”Manden uden navn”) er omtrent lige så god – og den kan ses i let forkortet udgave her: http://www.streetfire.net/video/the-bourne-identity-car-chase_164720.htmHÆDRENDE OMTALE:
The Fast and the Furious (2001)
1993 Honda Civic coupé vs. Peterbilt 379
Wilmington, Californien, USA

Det går pænt stærkt, når machotyrene Vin Diesel og Paul Walker kører ulovligt gaderæs i deres supertunede sildedåser. Specielt den første films heftige kapring af/ved/omkring en 18-hjuls Peterbilt - med det uforglemmelige syn af en Honda Civic, der passerer under lastvognen - repræsenterer seriens særlige form for mekanikerp*rn* i højeste gear. Omtalte scene synes dog at blive pillet ned fra nettet, lige så snart nogen lægger et klip op, så dén må I tænke jer til ...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar