Sommerens hjerter så varme, så glade
Stemningsreportage fra settet til "Midsommer"
Brian Iskov i TJECK, februar 2003
Et halvt dagsridt oppe i Sverige, omringet af glitrende skovsøer og svajende graner, ligger Gustavsfors. En søvnig flække med 300 indbyggere, der på skift mødes nede i Optimistens Landhandel for at følge med i den nyeste sladder. I ferierne vokser indbyggertallet til cirka det tredobbelte. Og sidste sommer fik sladderen friske ben at gå på, for en helt særlig flok danskere var kommet til byen, og de havde både kameraer og fem smukke unge skuespillere med.
Her i lysningen synes birkene og fyrretræerne at have nået en remis i deres stædige dyst om at række højest mod himlen. Et gammelt, gult træhus putter sig ned i det varme græs. Imens væver eftermiddagssolen sit funklende spind over vandet, der ligger dér i søen og ser så indbydende ud.
Alt det har filmholdet bare ikke megen glæde af, for indenfor er der bragende mørkt. Den aktuelle scene foregår om natten, så alle vinduer er dækket til med sort klæde for at holde lyset ude. Og stoffet lægger ikke ligefrem en dæmper på stuens temperatur. Derfor undrer man sig heller ikke, når to af skuespillerne spottes ved det nærmeste badested, få minutter efter dagens arbejde er overstået.
Den seje jyde
Midt i det hele trasker en fyr rundt med skægstubbe og bølgende slackerhår under kasketten. Han ligner til forveksling en vildfaren surfer på skærgårdsferie, men tag ikke fejl. Carsten Myllerup har styr på tingene. Spørger man skuespillerne, svarer de i kor: Han er "den seje jyde".
Myllerup debuterer som spillefilmsinstruktør med ”Midsommer”, og helt ærligt – når man starter sin karriere med noget så udskældt og trivielt som en dansk ungdomsgyser, tigger man da nærmest om at få tæsk!
– Jeg har selv det problem med en gyser som ”Scream”, at jeg egentlig er ligeglad med, om hovedpersonen dør. Vores film er meget mere psykologisk end det, forsikrer Myllerup ihærdigt.
Hans største frygt? At ”Midsommer” automatisk vil blive opfattet som endnu en af ”de der danske ungdomsgysere”.
– Det ville simpelthen være så ærgerligt. De er da urimeligt ringe, konstaterer Myllerup smilende med tydelig adresse til ”Sidste time” og ”Mørkeleg”.
Jon Lange og Tuva Novotny i "Midsommer". Foto © Erik Nilsson, Cosmo Film
Svenske fristelser
Ligesom studenterne i filmen, der oplever sære ting under deres sankthanstur til Sverige, kender Myllerup selv lidt til det dér med svenske ødegårde og mystiske hændelser. Sammen med en ven flyttede Myllerup ind i en afsides knaldhytte sidste år og skrev historien i løbet af en uge. To dage efter de var taget hjem til Danmark, brændte huset ned til grunden. Uden forklaring.
Optagelserne til ”Midsommer” har derimod holdt sig lykkeligt fri af de onde ånders indblanding. Når strømmen slukkes efter dagens sidste skud, fjolles og råhygges der blandt de 18- til 22-årige skuespillere, som gjaldt det verdensmesterskaberne i lejrskole.
Som en løssluppen hyttetur, der nægter at gå i sig selv igen, står den hver aften på spontane fodboldkampe, videofilm og svenske dåseøl. Jättetrevligt, som man siger på de kanter. Desværre er der nu kun ti dage tilbage af optagelserne.
– Her er da lækkert, men jeg ved altså ikke, hvor meget ferie der er i det. Jeg synes, vi arbejder hårdt, hævder Jon Lange, der dog ser ud til at kæmpe bravt for at fastholde sin professionelle indstilling til tingene. De pragtfulde naturomgivelser hvisker lokkende løfter om virkelighedsflugt og hedonisme. Og ved siden af sidder Tuva Novotny – ”Sveriges mest sexede kvinde 2000” ifølge magasinet Slitz! – og misser med øjnene mod solens sidste stråler.
– Det bliver sgu mærkeligt at komme hjem igen, sukker Kristian Leth. Han krammer en dåseøl og kigger ud i den svenske skumring. Afskeden lurer derude.
ANMELDELSE:
Midsommer (Carsten Myllerup, 2003)
Brian Iskov i TJECK, februar 2003
Midt under den store studenterfest fylder Sofie sig med piller og dejser død om på sofaen. Hendes fem bedste venner vælger, trods chokket, at tage på deres årlige Skt. Hans-tur til ødegården i Sverige. Sofies bror (Kristian Leth) har særlig svært ved at ryste selvmordet af sig. Det føles som om, Sofie prøver at trænge igennem fra hinsides graven for at fortælle ham noget …
"Midsommer" er et modigt forsøg på at lave en troværdig dansk teenagegyser, der stikker dybere end de fleste. Hatten af for Carsten Myllerup, hvis første spillefilm klarer skærene uden problemer, med realistisk skuespil og en spændende historie, der holder vand helt til slutningen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar