Da jeg interviewede filmens instruktør, Charles Ferguson, i Cannes, undrede han sig ikke over, at Wall Street holdt dørene lukkede for hans kamera:
»Det er elementær menneskelig psykologi, at hvis man har været med til at skabe et problem, tilskynder man næppe til undersøgelsen af samme problem,« sagde han.
Med nådeløst klarsyn kortlægger "Inside Job", hvordan bankernes grådighed og mangel på regulering i 2008 sendte verdensøkonomien ud over afgrunden.
»Det virkede næsten som om, Marx-brødrene havde indtaget Det Hvide Hus,« bemærkede Charles Ferguson desuden om den »uorganiserede og inkompetente« måde, som Bush-regeringen håndterede finanskrisen på.
> Læs min anmeldelse af "Inside Job"
INTERVIEW MED CHARLES H. FERGUSON OM "INSIDE JOB":
Finanstoget der kørte galt
Brian Iskov (Cannes) i Børsen, 21. maj 2010
Finanskrisen var ikke en naturkatastrofe. Den kunne have været afværget, og de skyldige bør holdes ansvarlige.
Så enkel er præmissen for dokumentaren »Inside Job«, der i maj fik verdenspremiere på Cannes-festivalen. De mekanismer, som instruktøren Charles Ferguson afdækker i sin film, er dog uendeligt mere spegede.
Gennem ekspertudsagn og analyser beskriver »Inside Job« omhyggeligt de forhold, der fik investeringsfirmaerne til at falde som dominobrikker i 2008, hvilket igen førte til den største globale recession siden 2. verdenskrig.
Michael Moore var ude i et lignende ærinde sidste år med »Kapitalismen – en kærlighedshistorie«, mens Charles Ferguson har bestræbt sig på at anlægge en mere saglig tone, når han i »Inside Job« afmystificerer finanskrisen og gør dens detaljer forståelige for lægmand.
> Læs også mit interview med Michael Moore
»Tidligere var bankverdenen reguleret, og der var strikse retningslinjer, som blev overholdt,« siger Charles Ferguson, da Børsen møder ham i Cannes.
Men i 1980'erne begyndte Reagan-regeringen at slække på kontrollen med finanssektoren. Dermed startede den glidende tendens mod mindre regulering, som ifølge »Inside Job« tillod grådigheden at sprede sig i finanssektoren som en ustoppelig, ondartet cancer.
»Bankvirksomhed udartede sig til en konkurrence om at pisse længst,« som Citigroups cheføkonom, Willem Buiter, bramfrit formulerer det i et af filmens mange interviews.
Griskheden forvandlede bankerne til kriminelle mastodonter, der underminerede markedet med stadig mere spekulative måder at maksimere deres profit på. Ferguson demonstrerer i »Inside Job«, hvordan de lagde tikkende bomber under systemet i form af kreditderivater, CDO-porteføljer og subprime-lån. Og bankerne fik frit spil af skiftende regeringer, der alle bøjede sig for lobbyisternes krav om nul kontrol og nul gennemsigtighed.
»Før jeg gik i gang med min research, anede jeg ikke, at investeringsbanker udstedte værdipapirer, der var designet til at slå fejl, så bankerne ikke kunne undgå at få overskud på videresalget. Da jeg opdagede det, troede jeg kun, det foregik i ét firma, men jeg fandt hurtigt ud af, at det var standardpraksis i alle investeringsselskaber, at man hæftede vildledende ratings på CDO-sikkerhedsobligationer. Det kom som lidt af et chok for mig,« fortæller Charles Ferguson.
Adskillige eksperter råbte vagt i gevær om det forestående sammenbrud – herunder Fergusons ven, forfatteren Charles Morris, der allerede i marts 2008 udgav bogen »The Two Trillion Dollar Meltdown«.
Men alle advarsler blev afvist eller ignoreret, og finansindustriens førerløse tog susede videre forbi de blinkende røde lamper. Ingen trak i bremsen før den spektakulære afsporing i september samme år.
I dag udtrykker Ferguson harme over, at finansverdenens løbske bonuskultur har belønnet de skyldige parter i stedet for at straffe dem.
»Ingen er blevet arresteret i forbindelse med den seneste finanskrise. I stedet er de ansvarlige topchefer kommet endnu rigere ud af recessionen,« kritiserer han.
Ferguson fandt det også forstemmende at opleve, hvordan Barack Obama – trods sine løfter om forbedringer – valgte at omgive sig med mange af de selvsamme Wall Street-profiler, som havde andel i krisen.
Blandt andet indsatte Obama Timothy Geithner som finansminister, trods Geithners involvering i en kontroversiel sag om udbetaling af millionbonusser i den kriseramte forsikringsgigant AIG. Og Larry Summers, der spillede en central rolle i dereguleringen af derivater, er nu formand for USA's nationale økonomiske råd.
Charles Ferguson, instruktør af "Inside Job" | pr-foto |
»Jeg tror på, at en gennemgribende forandring er mulig. Historien har vist os, at det kan lade sig gøre at vende tingenes tilstand til det bedre, hvis folket står sammen og ytrer deres utilfredshed. Efter 16 måneder har Obamas regering stadig ikke rettet op på finansområdet. Men amerikanernes tålmodighed er ved at slippe op. De vil se resultater. Og jeg er overbevist om, at det kan lade sig gøre at afvikle banker, selv om det er svært. Det vil også ske i Europa,« mener Charles Ferguson.
Han efterlyser især mere fyldestgørende høringer, der undersøger bankerne til bunds og stiller Justitsministeriet til regnskab for deres manglende indgriben.
»Vi må tilbage til et strammere, mere kontrolleret system, hvor loven bliver håndhævet, når bankerne overtræder den«.
Har Charles Ferguson tænkt sig at invitere præsident Obama til en visning af »Inside Job«?
»Naturligvis!«
"Inside Job" vises på CPH:DOX 10. og 13. november.
> Officiel hjemmeside for "Inside Job" (Sony Classics)
FAKTA:
CHARLES FERGUSON OG »INSIDE JOB«
55-årig amerikansk forfatter, filminstruktør med mere.
Charles H. Ferguson tog en ph.d. i samfundsvidenskab og arbejdede som konsulent for bl.a. Apple og Motorola, før han i 1994 grundlagde softwarefirmaet Vermeer Technologies, der udviklede FrontPage-værktøjet (senere opkøbt af Microsoft).
Dernæst underviste Ferguson på anerkendte tekniske universiteter som MIT og Berkeley, mens han forfattede flere bøger om it-industrien. I 2007 debuterede han som dokumentarist med filmen »No End in Sight« om USA's militære tilstedeværelse i Irak. Filmen blev nomineret til en Oscar.
OPDATERING 1.3.2011: Charles Ferguson har nu vundet en Oscar i kategorien bedste dokumentarfilm for "Inside Job".
OPDATERING 28.1.2014: I anledning af debatten om Goldman Sachs' køb af DONG-aktier har DR2 ekstraordinært programsat "Inside Job" som reprise i Dokumania i aften kl. 20.30. Filmen bliver vist under titlen "Wall Street indefra".
Ingen kommentarer:
Send en kommentar