torsdag den 24. marts 2011

"The Eagle": Med Anthony Dod Mantle på settet

Den Oscar-belønnede filmfotograf Anthony Dod Mantle fortæller om den krævende indspilning af det biografaktuelle sandal-epos "The Eagle". Eksklusivt for Bries Blog-O-Rama!Kun én vej fører om bag den afsides loch, hvor de sidste optagelser til Kevin Macdonalds episke romerfilm ”The Eagle” foregår. Stedet er det nordligste Skotland, tiden er november 2009, og i to uger har regnen tegnet vandrette streger gennem luften, så dråberne æder sig ind i kinderne.

Ferskvandssøens vandspejl stiger med otte tommer i timen, og for ikke at fryse ihjel under de seksten timer lange arbejdsdage på bjerget, må Macdonalds filmhold bruge 12.000 kroner pr. næse på at købe det bedste og dyreste termotøj, de kan opdrive. Værre ser det ud for skuespillerne, Channing Tatum og Jamie Bell. Begge knøse er tvunget til at bære periodekostumer og sjosker omkring med blottede arme og knæ i den syndflodsagtige nedbør.


En morgen klokken seks kører filmens dansk-britiske cheffotograf, Anthony Dod Mantle, op ad bjerget for at møde på settet, inden solen står op. Halvvejs oppe ad bakken får han øje på produktionens transportable toilet. Det står på hovedet og hælder gårsdagens efterladenskaber ud over klipperne. Oppe på toppen ser Dod Mantle, at hele platformen med kameraskinnerne og dollyen hænger ud over kanten. Flere tons udstyr på vej i afgrunden.

”Derfra kommer det der udtryk, "hold on to your hat". Vandet hagler bare ned fra bjergene. At filme under de forhold er fuldstændig ubegribeligt,” fortæller Anthony Dod Mantle, der har skotsk blod i årerne fra sin far.

”Skotland står aldrig stille. Lidt ligesom Færøerne og Lofoten, de nordlige kystområder i Norge. Den form for natur er ekstremt dramatisk, og det er også derfor, kunstmalere søger dertil. Folkene i de egne er også lidt ekstreme. Hvis man drikker, drikker man meget. Religionen og gudstroen er ekstrem. Fiskerne tager ud og dør i de farlige bølger.”

De heftige vejrskift bød på andre udfordringer end gennemblødt kluns og gear. Scenerne fra det skotske højland skulle nemlig klippes sammen med optagelser fra det anderledes rolige Bulgarien, der i "The Eagle" gør det ud for det sydlige England.


”For en fotograf er det komplet umuligt at kontrollere. Du står med fingeren på din blænde, og hvis du kigger på lyset i fem minutter, kan du flytte din finger fra en blænde 2.8 op til 22,” forklarer Anthony Dod Mantle.

”Men vi var nødt til at tage udsvingene med og bruge dem. Vi måtte acceptere, at de vejrskifter, der opstod, var interessante og kunne bruges som et dramatisk virkemiddel. Samtidig skulle vi fortælle en historie og forsøge at holde kontinuitet. Det er det evige dilemma for folk, der laver film.”

Efter syv ugers skotsk efterår rejste Anthony Dod Mantle tilbage til sin familie på Østerbro med en influenza og en smadret bærbar computer:

”Channing Tatum i et skørt var det tætteste, jeg kom på en kvinde i den tid, jeg arbejdede på ”The Eagle”, gnægger Dod Mantle.

"The Eagle" har premiere i 44 danske biografer torsdag den 24. marts.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar