onsdag den 20. april 2011

CPH PIX: Brie møder John Woo

En filminstruktør er en drømmer, som får drømmene til at gå i opfyldelse.«
– John Woo


I aften (20. april) kan du opleve Hongkong-veteranen John Woos seneste værk, "Reign of Assassins", instrueret i samarbejde med hans taiwanske elev Su Chao-Pin. Den fortryllende Michelle Yeoh er stjernen i det muntre martial arts-periodestykke, som vises i Empire kl. 20.00 som en del af festivalen CPH PIX. Min anmeldelse af filmen kan du læse nederst i dette blogindlæg.

> Læs mit interview med Michelle Yeoh

Jeg talte med John Woo om hans karriere, da han sidste år modtog en æresløve på festivalen i Venedig. Manden bag nyklassiske actionperler som "The Killer", "Hard-Boiled" og "Face/Off" viste sig at være en lavstammet bedstefartype, rundhovedet og mild, og trods sine seksten år i Hollywood noget vaklende i sin beherskelse af det engelske tungemål. For eksempel omtaler han konsekvent sin nyeste filmtitel i ental: "Reign of Assassin".

Mit interview med John Woo kan læses på dagbladet Informations hjemmeside:

INTERVIEW MED JOHN WOO
> Øst, vest – hjemme bedst?
Brian Iskov i Information, 13. april 2011


Her er nogle af de John Woo-bidder, som jeg ikke fik plads til i artiklen:

WOO OM DE HVIDE DUER

[Note: Woo er kristen, opdraget på lutheransk skole og ville oprindelig have været præst.]
»Duerne i mine film symboliserer kærlighed, fred, uskyld og renhed. Duen kan være en budbringer fra Gud, som overleverer et positivt budskab til folket. I "The Killer" (1989) kom de to hovedpersoner fra hver deres verden – den ene var kriminel, den anden buddhist. Men i deres hjerter var de gode mennesker, der kæmpede for retfærdighed, og begge ønskede at finde en form for frelse. Da jeg optog en scene i en kirke, fik jeg den idé at lade en hvid due flyve op over et stearinlys. Når heltene i filmen bliver skudt, klipper jeg til duen for at vise den sande ånd i deres hjerter. Det fungerede så godt, at jeg har brugt det lige siden. Men den hvide due kan betyde mange ting afhængig af, hvad scenen handler om, og hvordan man bruger den.«


REIGN OF ASSASSINS-HOLDET OM JOHN WOO

Michelle Yeoh, filmens kvindelige stjerne:
»Fordi John er så legendarisk, havde alle kæmpe forventninger til, hvad han ville sige og gøre, når han viste sig på settet. Men han holdt faktisk meget lav profil. Han er lidt som solen, han skinner på os alle og bringer det bedste frem i os. Han fortalte os aldrig, hvordan vi skulle gøre tingene, men stolede fuldt på, at vi ville bidrage med det rigtige.«

Medinstruktør Su Chao-Pin:
»John kunne træffe de store beslutninger, som da vi blev ramt af dårligt vejr med regn, sne og kulde. Han fik ideen til at flytte slutningen inden for i et studie, hvilket lettede presset for hele holdet.«

Jung Woo-sung, koreansk skuespiller i den mandlige hovedrolle:
»John stod tit bagved Su og betragtede scenen, som regel uden at sige ret meget. Hvis han var tilfreds, forlod han settet ganske stille. Så vidste vi, at den var i kassen. Hvis han ikke var tilfreds, ville han blive stående og kigge på. Han er også ydmyg: Hvis han vil have kaffe, laver han den selv i stedet for at få en assistent til det.«

"Reign of Assassins" (Jianyu) får dansk dvd-premiere efteråret 2011.CPH PIX-ANMELDELSE
Reign of Assassins
(Kina 2010, John Woo & Su Chao-Pin)
Actionkongen John Woos seneste titel, "Reign of Assassins", snyder på vægten, hvad krediteringen angår. Den såre traditionelle wuxia er reelt instrueret af Woos taiwanesiske elev, Su Chao-Pin, under mentorens overopsyn.
Man genkender elementer af "Mr. & Mrs. Smith" og traditionel folkekomedie i den letfodede historiske sag, hvor amorinerne flagrer mellem en butiksejer og en kurer – begge lykkeligt uvidende om, at jagten på en magisk urne vil afsløre deres sande identitet som svorne ærkefjender.
Til ingredienserne i det uhøjtidelige plot hører en snigmorderske ved navn Finregn, hvis signaturmanøvre tæller 41 hug med klingen, samt plastikkirurger, der praktiserer deres hverv ved at indsætte giftige insekter i klienternes næsebor!
Mest besnærende blandt alle filmens special effects er dog Michelle Yeoh, hvis balletagtige gratie og milde, imødekommende træk alt for sjældent illuminerer de danske biograflærreder. Hendes dobbeltrolle som kærlig kone og kontant kungfu-mester stod om noget som en værdig repræsentant for kvindekønnets flersidighed på sidste års Venedig-festival.
"Reign of Assassins" vises på CPH PIX 20. og 26. april.

> Læs flere CPH PIX-anmeldelser

Ingen kommentarer:

Send en kommentar