Fra i dag, den 9. februar 2012, kan Tomas Alfredsons filmatisering af John le Carrés spionklassiker "Dame, konge, es, spion" (Tinker Tailor Soldier Spy) langt om længe ses i de danske biografer. (Filmen er allerede ude på dvd og blu-ray i Storbritannien).
> Læs min anmeldelse af "Dame, konge, es, spion"
Jeg var så heldig at opleve Alfredsons "Dame, konge, es, spion" ved Venedig-premieren sidste sommer, hvor jeg også interviewede nogle af mændene bag filmen: birolleskuespillerne Colin Firth og John Hurt, instruktøren Tomas Alfredson og den Oscarnominerede manusforfatter Peter Straughan.
"»Dame, konge, es, spion« er ikke en spionthriller. Den handler om venskab, forræderi og loyalitet. Og om en mand med et knust hjerte."
– Tomas Alfredson
I Morgenavisen Jyllands-Postens søndagstillæg Indblik fra 5. februar kan du i min artikel "Spionagens psykologi" bl.a. læse filmholdets bud på nogle af de særlige personlighedstyper og faldgruber, der gemmer sig i spionfaget.
"Jeg tror, at de færreste mennesker egner sig til at være spioner. Hemmelighedskræmmeriet er enormt. De må ikke engang fortælle deres kærester og samlevere, hvad de beskæftiger sig med. De fører et liv inden i et liv."
– manusforfatter Peter Straughan
"Man behøver knap nok forstå intrigen for at fornemme, hvad filmen handler om. Alle kender til ensomhed og sårbarhed."
– Colin Firth om "Dame, konge, es, spion"
Artiklen fra JP er desværre ikke tilgængelig på nettet, men noget af mit efterretningsarbejde fra mission Venedig har fundet vej til den seneste podcast fra Filmnørdens Hjørne i form af små listige spionoptagelser.
Indslaget om "Dame, konge, es, spion" varer fra 29:54 til 39:49. Og når du alligevel er på krogen, kan du også lige snuppe Bries filmnyheder fra 06:47 til 18:52:
FILMNØRDENS HJØRNE - podcast 52
I Venedig sagde John Hurt desuden om den kolde krig:
”Man kunne have ønsket sig, at alle satte sig ned omkring et bord og sagde, ”Hvori består vores uenigheder? Vi tilhører grundlæggende den samme stamme og burde, idealistisk set, være i stand til at løse problemerne uden at skabe fjendebilleder«. Men det synes at være menneskets kår. Hvis vi ikke har en fjende at slås imod, opfinder vi én. Det er ganske trist.«
71-årige John Hurt er den eneste af skuespillerne i "Dame, konge, es, spion", der er gammel nok til at huske den kolde krig – og den ”varme”, for den sags skyld. Hurt var nyudklækket skuespiller i England, da »sort-hvid blev til technicolour« i 1960'erne.
Han erindrer også, da den britiske efterretningsofficer Kim Philby i 1963 skandaløst blev afsløret som russisk dobbeltagent:
»Jeg kendte hans søn ganske godt. Han lignede sin far i foruroligende grad. De havde begge en vidunderlig stemme, fuld af autoritet og resonans. Kim Philby kunne snildt have været russer med den stemme.«
OBS! BBC's føljeton "Spionen, der kom ind i kredsen" fra 1979, hvor Alec Guinness spiller spionchefen George Smiley, kan ses i sin fulde længde den 19. februar i Cinemateket i København. Filmhuset har desuden en række udvalgte John le Carré-filmatiseringer på programmet hele februar måned.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar