torsdag den 12. januar 2017

"Jackie": Brie interviewer Natalie Portman

Da John F. Kennedy, De Forenede Staters 35. præsident, besøgte Paris i juni 1961, fulgte hans hustru med. Jacqueline Kennedy tog franskmændene med storm, og deres jubel over førstedamen fik JFK til at indlede en pressekonference med ordene: ”Jeg er manden, der ledsagede Jackie Kennedy til Paris.”

”Jackie var glad for, at JFK var stolt af hende, for på valgturneen i 1960 havde hans stab gjort alt for at gemme hende af vejen. De mente, at hendes haute couture og touperede frisure ville fremmedgøre Amerikas kvinder, og at de ville opfatte hende som en elitær snob. Men så snart hun blev førstedame, elskede alle hendes stil og begyndte at efterligne den. De lærte fransk og fik sat håret ligesom hende,” fortalte Natalie Portman, da jeg interviewede hende på Toronto Filmfestival 2016.

> TIFF 2016: Vor mand i Toronto, 1. del
> TIFF 2016: Vor mand i Toronto, 2. delDen israelsk-amerikanske skuespiller har hovedrollen i Pablo Larraíns biografaktuelle ”Jackie”, der følger fru Kennedy på tæt hold i dagene efter snigmordet på præsidenten i Dallas i november 1963. Filmen tegner et stærkt øjebliksbillede af en ikonisk kvinde, som midt i sit livs tragedie finder styrke til at træffe nogle svære beslutninger.

Som det altdominerende midtpunkt yder 35-årige Natalie Portman en stor præstation i en krævende rolle. Jackie Kennedy befinder sig i forskellige stadier af sorg gennem hele filmen, og kameraet forlader sjældent skuespillerens ansigt.

”Før havde jeg det samme billede af Jackie Kennedy som de fleste andre. Det handlede mest om hendes tøj, hendes hår, hende som et symbol på værdighed og elegance,” sagde Natalie Portman i Toronto. I arbejdet med rollen kunne Portman trække på sin BA i psykologi fra Harvard-universitetet, som hjalp hende til at forstå Jackies komplekse personlighed.

Natalie Portman i "Jackie" | pr-foto: Scanbox

Dette – og meget mere – kan du høre Natalie Portman fortælle om i Cinemajour 14, den seneste podcast fra Filmnørdens Hjørne. Podcasten, der udkommer i dag på filmens danske premieredato, torsdag 12. januar, indeholder nemlig adskillige eksklusive lydbidder fra mit interview med Portman i Toronto.

Hør eller hent Cinemajour 14 fra Filmnørdens Hjørne her:


Set med danske øjne er det også værd at lægge mærke til den skuespiller, der i en lille håndfuld scener optræder som præsident John F. Kennedy. Det er nemlig den 45-årige københavner Caspar Phillipson, der primært har erfaring som teaterskuespiller og tegnefilmdubber. I "Jackie" får han sin internationale biografdebut som filmhistoriens måske mest vellignende substitut for JFK.

Caspar Phillipson og Natalie Portman i "Jackie" | pr-foto: Scanbox

Natalie Portman fortalte, hvordan Caspar Phillipson forbløffede både hende og filmens chilenske instruktør, Pablo Larraín, da han mødte på optagelserne ti "Jackie":

”I begyndelsen mente Pablo, at han slet ikke kunne vise JFK i filmen, af frygt for at det ville ligne et satireshow på tv, hvor alle gik rundt med falske næser. Han forventede højst at finde en standin, der lignede nogenlunde, og som han kunne filme over skulderen på. Men så fandt casteren frem til Caspar, og ikke alene havde han en slående lighed med JFK, han var også en fabelagtig skuespiller med et utroligt talent for replikker. Til den scene, hvor JFK kommer ind og deltager i Jackies tv-interview i Det Hvide Hus, havde han lært dialogen helt perfekt med den præcise accent. Vi tabte næse og mund. Caspar var så fantastisk, at Pablo jublede: ”Vi kan bruge ham i filmen!””

"Jackie" har dansk biografpremiere 14. januar 2017. En længere version af mit interview med Natalie Portman blev publiceret i Børsen 5. januar 2017.

Casper Phillipson som JFK i "Jackie" | pr-foto: Scanbox

Ingen kommentarer:

Send en kommentar