fredag den 5. juni 2020

"Jojo Rabbit": Interview med Taika Waititi, Roman Griffin Davis og Thomasin McKenzie

Den newzealandske multikunnster Taika Waititi har skabt sig et navn ved at se verdens ulykker gennem galgenhumoristiske briller. Waititi spiller selv en barnagtig fantasiudgave af Adolf Hitler i sin film ”Jojo Rabbit”, der finder komik og patos i nazisternes indoktrinering af den tyske ungdom.

I tirsdags, 2. juni 2020, udkom "Jojo Rabbit" på dansk dvd, Blu-ray, 4K UHD og VOD. Komediedramaet, som Waititi også skrev det oscarvindende manuskript til, rører 2. verdenskrigs rædsler op med uærbødig satire, en morale om tolerance og en varm lovsang til enlige mødre. Ved gensyn er Waititis tumpede revy-Hitler det svage led i en ellers sjov og rørende film, som traileren ikke helt yder retfærdighed:Tiårige Johannes (det britiske debutantfund Roman Griffin Davis) bor i Nazityskland. Hans mor (oscarnominerede Scarlett Johansson) ser bekymret til, mens ”Jojo” i mangel på faderskikkelse og fællesskab lader sig forblænde af Jungvolks uniformer og flammende indoktrinering. Et gryende venskab med en jødisk teenagepige (Thomasin McKenzie), som moderen holder skjult bag hjemmets vægge, nuancerer og ændrer Jojos udsyn.

Nå ja, så er der også Jojos bedste ven: en imaginær og pjattet udgave af Der Führer, som fra tid til anden manifesterer sig for at afstive drengens selvtillid. Fantasi-Hitler er Waititis egen, barokke tilføjelse til bogforlægget ("Caging Skies" af Christine Leunens). Han spiller som nævnt selv rollen. Vi lader lige billedet stå et øjeblik: En mørklødet halvjøde spiller Adolf Hitler i ”Jojo Rabbit”.

Roman Griffin Davis, Taika Waititi og Scarlett Johansson i "Jojo Rabbit" | pr-foto

”Kan man forestille sig nogen bedre fuckfinger til den fyr?” spurgte Waititi retorisk, da jeg interviewede ham på London Film Festival i oktober 2019.

”Jeg havde ingen planer om at spille Hitler realistisk, for jeg synes ikke, han fortjener det. Jeg vil ikke give ham tilfredsstillelsen af at studere ham og fange alle nuancerne i hans personlighed og den helt rigtige accent. Det har Bruno Ganz gjort. Så behøver ingen andre gøre det!”

I stedet gestaltede Waititi sin Führer som den naive Jojos flamboyante projektion af sig selv som voksen. ”En tiårig dreng i en voksen krop. Hvilket stort set beskriver mig. Så det var nemt.”

Du kan læse hele mit interview med Waititi på Politikens hjemmeside (kræver abonnement):

> Mit interview med Taika Waititi


Taika Waititi ved filmens verdenspremiere på TIFF 2019 | pr-foto: George Pimentel/GettyWire

I London mødte jeg også den 12-årige titelrolleskuespiller Roman Griffin Davis (Johannes "Jojo" Betzler) og hans 19-årige newzealandske medspiller Thomasin McKenzie (Elsa). Begge charmerede journalisterne ved rundbordet med deres uspolerede lillebror/storesøster-kemi. Her følger et par udpluk fra det ikke tidligere publicerede interview med Davis og Thomasin:

Roman Griffin Davis om Taika Waititi: "Han er virkelig sjov og kreativ. Han er lynhurtig i hovedet, og han improviserer meget. Hvis man kigger efter i den scene, hvor han springer ud gennem vinduet, kan man se, at hele min krop ryster, fordi jeg griner."
Thomasin McKenzie: "Han har god stil; masser af swag. Af de jakkesæt, han havde på under optagelserne, kunne jeg bedst lide hans habit med ananasmønster. Han så fantastisk ud i dén. Ananashabit og en god snapback. Hans hår sidder altid godt. Spørg ham, hvilke hårprodukter han bruger."

Roman Griffin Davis om at optage krigsscenerne i "Jojo Rabbit": "Vi stod på settet, klokken var hen ad fire om eftermiddagen, og så kom instruktørassistenten Mark og forklarede: "Altså, i den her scene kommer der en kampvogn rundt om hjørnet, folk bliver skudt og falder døde om, der bliver fyret skud af mellem Jojo og Yorki, og kampvognen begynder at bombe murene i smadder. Men I skal vide, at sikkerheden er i top. Vi har holdt otte møder, og alle har ørepropper i." Min mor hørte det og stod bare og måbede. Og så optog vi scenen, og det var forfærdeligt. Da jeg kom hjem bagefter og pudsede næse, var lommetørklædet helt sort af bomberøg og støv.
Thomasin McKenzie bryder ind: "Det må være svært, fordi selvom man godt ved oppe i hovedet, at det er skuespil, og at det ikke er farligt, ved kroppen det ikke. Den vil stadig reagere på, hvad der sker."
Roman: "Ens hjerne glemmer, at det ikke er virkeligt. På et tidspunkt går Rebel (Wilson) ind i bomberegnen, og en bombe eksploderer, og lige foran bomben ligger der en dreng, som spiller død. Vi optog scenen ti gange: bomben eksploderer, der er støv alle vegne, og han ligger bomstille hver eneste gang. Jeg tænker, "Kors, hvor er du Method". Drengen er ti år eller sådan noget og rører sig ikke ud af stedet, når bomberne springer lige foran hans ansigt."

Thomasin McKenzie om budskabet i "Jojo Rabbit": "Jeg håber, at filmen vil minde folk om fortidens modbydelige begivenheder, så de aldrig nogensinde vil tillade, at den slags sker igen. At folk vil kæmpe imod hadet og tage stilling og sige fra over for diskriminering i stedet for bare at være tilskuere. Der er meget had rundtomkring i verden for tiden, og mange føler, at de har ret til at diskriminere andre religioner, kulturer eller etniciteter. Den eneste måde, vi alle kan leve i harmoni som et fællesskab i den her verden på, er at acceptere, at folk har forskellige anskuelser. Ellers bliver man skør af at gå rundt og tænke, "hvorfor mener folk ikke det samme som mig?"
Roman: "Hold op, du er god til det her pressehalløj!"

Thomasin McKenzie og Roman Griffin Davis i "Jojo Rabbit" | pr-foto

Ekstramaterialet på Blu-ray-udgaven af "Jojo Rabbit" er desværre en blandet fornøjelse. En halvtimes bagom-dokumentar er præget af den sædvanlige, overfladiske salgstale, hvor de medvirkende kappes om at skamrose hinanden. Ni minutters slettede scener består næsten udelukkkende af langstrakte Waititi-improvisationer på frihjul; man forstår, hvorfor de blev valgt fra.

Dertil kommer 3½ minutters montage af fraklip og et frustrerende såkaldt kommentarspor, hvor Waititi meget af tiden vælger at betragte sit eget værk i tavshed. Indimellem vågner han op, kun for at ringe til nogle af skuespillerne og hyggesludre. Kommentarsporet er ikke indekseret, så man må enten spole sig igennem de lange pauser eller slå sig til tåls med, at filmoplevelsen jævnligt afbrydes af små bidder smalltalk. Skuffende.

Blu-ray'en af "Jojo Rabbit" er venligst stillet til rådighed af PR Nordic og Fox Home Entertainment.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar