torsdag den 7. oktober 2010

"Buried": I gravens dybe stille ro

Fra i dag kan den klaustrofobiske thriller "Buried", instrueret af Rodrigo Cortés, opleves i de danske biografer. Det intense onemanshow ligner et dramatisk gennembrud for Ryan Reynolds, der er så uheldig at vågne op inde i en kiste med 90 minutter tilbage at leve i ...I ugens Politiken Film (07.10.2010) kan du læse artiklen "Levende begravelser sker også uden for Hollywood", hvor jeg giver eksempler på levende begravelser fra den virkelige verden.

ARTIKEL:
> Levende begravelser sker også uden for Hollywood
Af Brian Iskov, Politiken Film 07.10.2010

Som bonusmateriale får du nedenfor tips til andre film, hvor de overraskede hovedpersoner oplever at have seks favne jord mellem sig selv og friheden.

OBS: Kæmpe spoiler-alarm forude!LEVENDE BEGRAVET - PÅ FILM

Diamanter varer evigt 
(Diamonds are Forever, Guy Hamilton, 1971)
Agent 007 (Sean Connery) får et gok over nakken med en urne og vågner op til den liflige duft af røget bacon. Desværre er det hans eget flæsk, som bliver ristet, eftersom skurkene har smidt ham i krematorieovnen og skruet op for flammerne.
Bonusinfo: James Bond slipper naturligvis ud af kniben i sidste sekund – ellers var han jo ikke Bond.Blood Simple – et nemt offer” 
(Joel Coen & Ethan Coen, 1984)
Bartenderen Ray (Dan Hedaya) boller chefens kone, og sammen planlægger de at ekspedere den uønskede ægtemand, Marty, til himmels. En dag finder Ray sin arbejdsgiver i en blodpøl på kontoret, og han er godt i gang med at kule Marty ned i en mark, da han opdager, at der stadig er spræl i sjæferen. Det forhindrer dog ikke Ray i at skovle videre, og få minutter senere, tja, da er missionen fuldendt.
Bonusinfo: Coen-brødrenes debutfilm blev sidste år genindspillet som kinesisk periode-krimikomedie (!) af Zhang Yimou (!!), og det fungerer faktisk overraskende godt(!!!). ”A Woman, a Gun and a Noodle Shop” kan forventes til Danmark i løbet af 2011.

> Læs min artikel om Zhang Yimous remake af "Blood Simple"


Nøglescenen fra Coen-brødrenes "Blood Simple"

Forsvundet sporløst"
(The Vanishing, George Sluizer, 1993)
Jeffs kæreste er, jævnfør titlen, pist væk. Han får chancen for at mærke på sin egen krop, hvad der er hændt madammen, da en noget suspekt gut tilbyder ham en kop kaffe med sovemiddel i. Da Jeff (spillet af Kiefer Sutherland) slår gluggerne op igen, hilser han på indersiden af en kiste – men lur os, om ikke tøsen pludselig dukker op og redder ham, for halleluja, hun er ikke død, og hurra, det ender lykkeligt!
Bonusinfo: I Sluizers hollandske gyser "Spoorloos", som førte til denne tamme Hollywood-genindspilning, er der ingen kære mor, der kommer helten til undsætning: Han dør sgu i den kiste!
Filmklip: "Spoorloos" trailer (1988)
"Forsvundet sporløst" trailer (1993)

Casino” 
(Martin Scorsese, 1995)
Stjernepsykopaten Nicky Santoro (Joe Pesci) og hans bror, Dominick, får en meget grundig kropsmassage med nogle meget store og tunge baseballbat. Behandlingen afsluttes med en langsom og pinefuld død mellem majsplanternes rødder.
Bonusinfo: Scenen er baseret på en virkelig hændelse ...Kill Bill vol. 2” 
(Quentin Tarantino, 2004)
Bills bror, Budd, forærer The Bride en ”Texas Funeral”, hvilket blot er et pænere udtryk for at blive kylet levende i en andens grav. Men som heltindens gamle læremester, Pai Mei, sagde: ”Det er træet, der skal frygte din hånd – ikke omvendt”. Så The Bride, alias Beatrix Kiddo, alias Uma Thurman, laver lidt kungfu på kistelåget og lever til at se endnu en solopgang.
Bonusinfo: Beatrix hævner sig på Budd ved at smide en sort mamba i fjæset på ham. Så ka’ han lære det.


Beatrix Kiddo får en 'Texas Funeral' (Kill Bill Vol. 2)

Antichrist 
(Lars von Trier, 2009)
Efter 75 minutters relativt fredsommelig hyttetursterapi tager fanden ved Charlotte Gainsbourg. Hun bøjer Willem Dafoes lem af led med en mellemsvær knortekæp – for umiddelbart efter at give sin bevidstløse gemal en spiller, så blodet sprøjter. Dernæst laver hun sløjd på Dafoes skinneben ved at bore hul igennem knoglen og indføre en møllesten på spid. Dafoe vågner, forståeligt chokeret, og slæber sig ud i skoven, men Gainsbourg finder ham hurtigt igen – og først da er det, hun sætter trumf på ved at angribe hans rævegrav med en spade. Jøsses indeed!
Filmklip: Trailer

FLERE FILM OM EMNET:
Levende begravet (The Premature Burial, Roger Corman, 1962)
Buried Alive (Frank Darabont, 1990 – tv-film)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar