lørdag den 22. januar 2011

Danny Boyle-kavalkade + nyt om "28 måneder senere"

Den 3. februar er britiske Danny Boyle atter biografaktuel med den spændende "127 Hours", som jeg skriver udførligt om i både Ekko, Børsen og Jyllands-Posten op til premieren.Men Danny Boyle spøger også i TV 2's programflade de kommende weekender. I nat (lørdag kl. 00:10) vises "28 uger senere" (2007), som er Juan Carlos Fresnadillos vellykkede fortsættelse til Boyles zombiegyser "28 dage senere" fra 2002.

I morgen søndag kl. 23:45 følger Boyles filmatisering af Alex Garlands "The Beach" fra 2000, og næste fredag (28. januar kl. 22:30) kan man nyde begge herrers spektakulære ekskursion ud i science fiction-genren, "Sunshine" fra 2007.

OPDATERING 07.03.2011: I marts 2011 viser Cinemateket i København hele ni af Danny Boyles film på det hvide lærred. På programmet er bl.a. hans tidligste samarbejde med Anthony Dod Mantle, tv-filmen "Vacuuming Completely Nude in Paradise" (En sælger med sug i) fra 2001.
> Cinematekets Danny Boyle-serieDanny Boyle var ikke selv involveret i "28 uger senere" ud over en producer-kreditering og nogle få optagelser, han lavede med B-holdet. Men Boyle røbede, da jeg for nylig interviewede ham i London, at han meget gerne vil vende tilbage som instruktør på seriens planlagte tredje film, "28 måneder senere". Det kræver kun, at han kan finde tid i sit skema, som pt. er fuldt booket med en opsætning af "Frankenstein" på National Theatre og planlægningen af OL-åbningsceremonien 2012, som Danny Boyle er kunstnerisk leder af:

"Når man instruerer en film, sættes man til at fortælle en historie, som man ret beset er den mindst kvalificerede til at formidle – fordi man allerede har set den tusinder af gange. Man kender hver en detalje, og alligevel skal man vise den til folk, som kun kommer til at se den én gang. Og de to oplevelser af historien er vidt forskellige."

"Men efter at have lavet "28 dage senere", var jeg så heldig at kunne se toeren, "28 uger senere", som en uvildig betragter. Og jeg tænkte, ”Det er faktisk rigtig god underholdning!” Så jeg vil meget gerne instruere treeren, hvis jeg kan finde tid til det, og ideen til "28 måneder senere" har vi allerede. Måske kan vi flette det ind i OL-ceremonien, så der kommer til at løbe zombier rundt på stadion, ha ha!"

Danny Boyle på settet til "127 Hours" (2010)

ANMELDELSE
28 uger senere (2007, Juan Carlos Fresnadillo)
Brian Iskov i GEAR #50, februar 2008

Danny Boyle gav zombiegenren et ordentligt skud saft med "28 dage senere", hvor en rabiesvirus forvandlede England til en krigszone og indbygerne til frådende sprintere med andres blod smurt ud over gebisset.
28 uger senere ånder der ro nok til, at de overlevende kan starte på en frisk, men trods militært overopsyn går der ged i den, da en familiefar (Robert Carlyle, "Trainspotting") genforenes med en elsket smittebærer.
Med effektiv udnyttelse af "Aliens"-princippet for toere – mere action og flere våben – lykkes det overraskende godt at videreføre historien fra en ny vinkel, uden det føles søgt eller som et plagiat af etteren. Især den frenetiske indledning sparker pulsen helt op i det røde felt.

ANMELDELSE
Sunshine (2007, Danny Boyle)
Brian Iskov i GEAR #40, april 2007

Og nu en nyhed fra år 2057: Vor klode er blevet til en frossen snebold, fordi solen er ved at gå ud, så otte astronauter sætter kurs mod den døende stjerne for at sparke den i gang igen med en extra extra large bombe. Magtkampe, ildsvind og rumkuller breder sig, efterhånden som besætningen opsluges af flammekuglens dragende mystik – men når man kalder sin mission for Ikaros, beder man selv om problemer!
”Solaris” og ”Alien” er blinde passagerer i Alex Garlands manus, som ikke altid er lige let at tage seriøst. Heldigvis iscenesætter Danny Boyle det semifilosofiske scifi-gys med en overvældende intensitet og billedpragt, som kræver at blive oplevet på det størst mulige lærred [eller skærm!].Læs også: Flere interviewbidder med Danny Boyle, hans hoffotograf Anthony Dod Mantle samt Aron Ralston, hvis dramatiske historie "127 Hours" er baseret på.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar