fredag den 20. maj 2011

Filmplakater #5: Ny minimalisme

Tænk hvis en mester som Saul Bass stadig designede filmplakater.
Så var "Inception" måske blevet præsenteret på denne måde i biografer og aviser:


Cool, ikke sandt?

Jeg er i al fald ikke den eneste, som finder Bass' geometriske 50'er-modernisme langt mere laber og opsigtsvækkende end de fantasiløse collager og retoucherede rædsler, som nu til dags skal gøre det ud for filmplakater (se bare del 1 og del 2 af plakattemaet her på Bries Blog-O-Rama).

For den minimalistiske filmplakat er heldigvis på vej tilbage. Ganske vist ikke fra officielt hold, men hvem turde også forvente, at Hollywoods marketingrobotter pludselig vågnede op af deres komité-fremkaldte koma og skreg: "Fuck Photoshop! Nu skal vi igen lave smukke, originale, tankevækkende, kunstneriske plakater! De kommer til at sparke røv som i gamle dage!"

Næh, som alle ordentlige revolutioner tager minimalismens renæssance sit udspring i folkedybet. Designkyndige filmelskere over hele kloden er begyndt at udfordre hinanden online. Sporten går ud på at kreere alternative plakater til eksisterende film ud fra devisen: Less is more.


De brugerskabte filmplakater skærer alt overflødigt fedt fra og koger temaerne ind til essensen. Resultaterne er, for det meste, slående stærke og kildrende opfindsomme i deres nøgne symbolsprog.

For en designskole-dropout som mig, der er flasket op på Peter Saville og Mark Farrows pladeomslag fra 1980'erne, føles det næsten som juleaften at falde over en blog som Minimal Movie Posters, hvorfra disse eksempler er håndplukket:


Flere eksempler på cool plakat-minimalisme:
> Olly Moss: 2010's Alternative Movie Posters (Empire Magazine)
> A Big Gallery of Minimal Movie Posters (Cool Material)
> 70 Powerful Examples of Minimal Movie Poster Designs (InspirationFeed)
> 10 Magnificently Minimal Stephen King Movie Posters (My Modern Met)

SE OGSÅ
> Filmplakater #1: Komedier
> Filmplakater #2: Ufrivillige tvillinger
> Filmplakater #3: One Letter Off
> Filmplakater #4: One Letter Off - nu med dyr
> Filmplakater #6: Key Art Awards

Ingen kommentarer:

Send en kommentar