Filmen skildrer det skæbnesvangre møde mellem to brødre, der begge er OL-atleter, og en paranoid velgører. Det unge bryderhåb Mark Schultz (Channing Tatum) prøver at træde ud af sin succesrige storebror, Daves (Mark Ruffalo), skygge. Desværre kommer Mark i kløerne på den excentriske milliardær John Du Pont (Steve Carell), som har skræmmende, skjulte bagtanker, da han tilbyder at træne Mark op til de olympiske lege i 1988.
Steve Carell blev oscarnomineret for sin præstation som den kejtede og dybt utilpassede John Du Pont. Også sexsymbolet Channing Tatum viser nye sider af sit talent i Bennett Millers psykologiske thriller-tragedie, som havde dansk biografpremiere i januar i år.
Jeg oplevede første gang "Foxcatcher" på filmfestivalen i Toronto i september 2014. Ved samme lejlighed interviewede jeg fire af mændene bag filmen, hvoraf de tre skulle blive oscarnomineret et halvt år senere (dog uden at vinde):
Steve Carell, som er stille og selvudslettende i virkeligheden; Mark Ruffalo, holdets lune bamse, samt instruktøren Bennett Miller, der virkede stærkt utilpas ved at skulle snakke med fremmede. Og så Channing Tatum, der sad mellem sine to kolleger og strittede venligt med sine heftige blomkålsører.
Steve Carell som John Du Pont i "Foxcatcher" | pr-foto Sony Classics |
Mit "Foxcatcher"-interview kan læses på Berlingske Tidendes hjemmeside. Her fortæller Bennett Miller, hvad der fascinerede ham ved netop denne virkelige historie, og hvorfor han valgte at caste den bløde komiker Steve Carell som historiens utiltalende, sociopatiske rigmand.
Steve Carell beretter om sine forberedelser til rollen og hvad han tror, der foregik inde i hovedet på John Du Pont.
Channing Tatum og Mark Ruffalo (der er eks-delstatsmester i brydning) trænede sammen i syv måneder inden optagestarten. Tatum, der hadede det, mindes, hvordan Ruffalo sprængte én af Tatums trommehinder under indspilningerne.
Endelig diskuterer Mark Ruffalo og Bennett Miller, hvordan filmens strenge, tavst iagttagende stil hænger nøje sammen med den konfronterende meditationsteknik, som Miller er udøver af.
INTERVIEW OM "FOXCATCHER":
En tavs tragedie
Brian Iskov i Berlingske Tidende 8. januar 2015
Bennett Miller, Mark Ruffalo og Channing Tatum fra "Foxcatcher" | pr-foto Sony Classics |
Herunder følger lidt af det ekstramateriale fra "Foxcatcher"-junketten i Toronto, som jeg ikke kunne få plads til i selve artiklen. Eksklusivt for Bries Blog-O-Rama:
Om den effektsminke, der skjuler Steve Carells milde åsyn bag en uklædelig høgenæse og gusten teint:
Steve Carell: "Det tog flere måneder at finde frem til DuPonts ydre. Vi afprøvede mange muligheder for at nå til en maske, der var sømløs og ikke noget, jeg skulle trænge igennem med mit skuespil. Jeg mødte op i sminkerummet tre timer før alle andre [i hele optageperioden]. Når jeg endelig blev klar, var jeg så frastødende at se på, at det var med til at lægge afstand mellem mig og de andre. Jeg var ikke én, man havde lyst til at hænge ud med. Dét kunne jeg bruge i rollen."
Bennett Miller: "Jeg synes, det er interessant, at du og Channing aldrig rigtig snakkede sammen, før I mødtes [til filmens verdenspremiere] på Cannes-festivalen [i maj 2015]."
Steve Carell: "Nej, og han er jo en virkelig flink fyr."
Steve Carell som John Du Pont i "Foxcatcher" | pr-foto Sony Classics |
Om indspilningen af "Foxcatcher", der var lige så stille og intens som selve filmen og dens personer:
Channing Tatum: "Bennett Miller holder stemningen tyst og anspændt under optagelserne. Der er ingen, der griner under arbejdet. Alle, fra kameraholdet til elektrikerne, tager det meget alvorligt, og Bennett fastholder den energi."
Steve Carell: "Ærlig talt står det hele som en tåge for mig, fra start til slut. Som om vi alle var neddykket i noget. [...] For mig at se er historien en græsk tragedie. Det er en frygtelig trist affære for alle implicerede, og det er, som om der hænger en tung sky over de her personer og deres indbyrdes forhold. Man aner på intet tidspunkt, hvad det vil føre til, men alligevel bliver man ikke overrasket, når tragedien indtræffer i sidste ende."
Bennett Miller: "Det har altid været en historie, som skulle åbenbare sig langsomt. Alle faser – research, udvikling, skrivning, øvning, indspilning, klipning – var præget af søgen og diskussioner af filmens historie, dens tyste kommunikationsform, og hvordan understrømmene og det usagte går op i en højere enhed. Filmen krævede tålmodighed. Vi øvede scenerne, mens vi optog dem, hvilket jeg tror var en stor gevinst. Skuespillet har en umiddelbarhed, som suger tilskueren til sig, fordi man kan se i skuespillernes øjne, at de ikke helt ved, hvad der vil ske. Ligesom i livet."
Mark Ruffalo: "Bryderes fysiske udtryk udgør en stor del af deres liv. De skal ikke sige meget for at udtrykke, hvad de føler, og de er sjældent særlig velformulerede. Men deres fysiske sans er ekstremt skarp og nuanceret. Så selv om vi ikke forberedte os hver eneste dag under researchfasen, voksede processen inde i os hele tiden."
Channing Tatum og Mark Ruffalo i "Foxcatcher" | pr-foto Sony Classics |
> "Foxcatcher" kan lejes og ses online på Blockbuster.dk og SF Anytime
Ingen kommentarer:
Send en kommentar