torsdag den 3. september 2015

”Spionen fra U.N.C.L.E.”: Agent Solos danske mission

En af 1960'ernes tidligste James Bond-imitationer var “The Man from U.N.C.L.E” om et umage amerikansk/russisk spionpar. Den uhøjtidelige tv-serie kom aldrig til Danmark – men det gjorde til gengæld dens hovedpersoner, Napoleon Solo og Ilja Kuryakin, i en for længst glemt knaldroman fra 1967. Bries Blog-O-Rama har læst “Solo i København”

En amerikansk CIA-agent, Napoleon Solo, må modvilligt samarbejde med en russisk KGB-kollega, Ilja Kuryakin, under tressernes kolde krig. Hvordan det umage par løser deres første fælles mission, kan man opleve i filmen ”Spionen fra U.N.C.L.E.” (The Man from U.N.C.L.E.), der får dansk biografpremiere i dag.



Guy Ritchies noget uengagerende 60'er-pastiche er blot det seneste eksempel på en stort anlagt spillefilm bygget over en gammel amerikansk tv-serie, som de færreste i Danmark har set.

NBC's tv-serie ”The Man from U.N.C.L.E.” (1964-68) delte nemlig samme skæbne herhjemme som de samtidige ”Mission: Impossible” og ”Star Trek”, der alle blev vejet og fundet for let af det statslige danske monopolfjernsyn.

Tv-indkøberne i Sverige og Tyskland led ikke af denne berøringsangst over for ”underlødige” underholdningsserier. Derfor måtte danskerne vende deres stueantenner mod syd eller øst, hvis de ønskede at se ”Solo für O.N.C.E.L.” eller ”Mannen från UNCLE”.



Danmarks Radios bestræbelser kunne heller ikke forhindre ”The Man from U.N.C.L.E.” i at dukke op i andre medier herhjemme. Først kom otte spillefilm, der var klippet sammen af dobbeltepisoder fra tv-serien. Disse fik dansk biografpremiere fra 1964 til 1968.

Forlaget Interpresse udgav 12 numre af tegneseriehæftet ”Manden fra U.N.C.L.E.” mellem 1968 og 1970 i tæt samarbejde med et forlag i Sverige (hvor fænomenet jo var kendt fra tv). Disse tegneserier var oprindelig produceret til det amerikanske marked af Dell Comics.

Det danske "Manden fra U.N.C.L.E."-seriehæfte nr. 1 (Interpresse 1968)

Desuden blev ti ud af 23 kioskromaner fra Ace Books om ”Manden fra U.N.C.L.E.” oversat til dansk. Bøgerne udkom på Winthers forlag i 1966-67, og som et kuriosum hæfter man sig ved, at handlingen i en af bøgerne er henlagt til Danmark – et land, hvor Solo og Kuryakins tv-serie slet ikke gik på det tidspunkt!

”Hvis brintbomberne detonerer, så farvel Jylland ...” 

”Hvis brintbomberne detonerer, så farvel Jylland ...” lyder den æggende slaglinje på forsiden af ”Solo i København” (Winthers forlag 1967). ”The Copenhagen Affair”, som originaltitlen lyder, var seriens tredje bog på amerikansk og den syvende i rækken på dansk.

Det kulørte plot, som skyldes forfatteren John Oram Thomas (1906-1992), sender Napoleon Solo og Ilja Kuryakin af sted til Danmark, da ufoer bliver observeret over Jylland. Sporet leder naturligvis agenterne til den infame skurkeorganisation Thrush, der har skandinavisk base i Trørød. Det viser sig, at Thrushs lokale rådsmedlem fremstiller dødbringende flyvende tallerkener i en forladt kalkmine uden for Horsens!

Forsiden til "Solo i København" (Winthers forlag 1967)

“Solo i København” er mildest talt ikke velskrevet, og oversættelsen ved O. Hemmingsen byder på mangen en bedaget flovser a la “Rend mig med dit kørvel”. Men for stedlige læsere er der ikke ringe underholdningsværdi i Solo og Kuryakins møde med Dannevang anno midten af 1960'erne.

"Et pistolløb mod rygsøjlen virker yderst forskelligt på folk. Nu for eksempel filmstjerner - drenge med lakhår og den slags hud, der ligefrem indbyder til et par på snuden - de slår det hen i latter. En vits, en baglæns dobbeltsalto, boinng! Endnu en skurk må bide i gulvtæppet, og derefter er det farvel kammerat og af sted med bankdirektørens datter."
- citat fra "Manden fra U.N.C.L.E.: Solo i København" (1967)

Napoleon Solo og Ilja Kuryakins mission bringer dem først til filmselskabet Paramounts daværende kontor på Gammel Strand i København. Adressen tjener som dække for U.N.C.L.E.'s danske afdeling, ledet af “Mr. Jørgensen”.

I det lyssky Nyhavn får Solo tæv af de lokale gangstere Eiler, Ole, Per og Bjørn, før Kuryakin redder ham. Turen går videre til Århus, hvor taxachaufføren ævler løs om Rebild-festen, inden han sætter Solo af på La Tour, “et stilfærdigt, men fremragende motel”. Ved Solos ankomst til Den Gamle By går handlingen brat i stå, mens forfatteren bruger en halv side på at forklare konceptet bag friluftsmuseet. Først derefter kan Solo nyde en Ceres Pilsner med en gæv, gammel modstandsmand ved navn Sørensen.

Original amerikansk udgave (Ace Books, 1965)

Allerede i det første kapitel, inden Napoleon Solo og Ilja Kuryakin betræder den danske muld, når læseren at runde Kastrup Lufthavn (“uden konkurrence den venligste lufthavn nogetsteds”), Strøget (“Piccadilly, Bond Street og Fifth Avenue lagt efter hinanden”), restauranten Syv Nationer, en sømandsbule på Nyhavn og Hotel Excelsior på Colbjørnsensgade (“hvor maden selv efter Københavns høje standard var fortræffelig, og værelserne både hyggelige og nydeligt indrettede”).

Bogens walisiske forfatter, John Oram Thomas, har tydeligvis gjort sin research og besøgt de mange jyske og sjællandske lokaliteter, han fletter ind i handlingen. Det lykkes ham også at nævne digteren Kaj Munk i forbifarten, mens Solo og Kuryakin kører mod den underjordiske Thrush-base, der gemmer sig et sted ud ad Silkeborgvej.

Bagsideteksten til "Solo i København" (Winthers forlag 1967)

Hvorfor de ansvarlige bag “Manden fra U.N.C.L.E.” valgte at lade Napoleon Solo og Ilja Kuryakin besøge et land, som ikke engang viste deres tv-serie, kan man kun gisne om. John Oram Thomas skrev siden fagbogen “The Giant-Killers” (1975) om den danske modstandsbevægelse, som også spiller en væsentlig rolle i “Solo i København”. Så måske har forfatterens interesse for danske forhold haft indflydelse på valget af location?

Under alle omstændigheder er “Solo i København” en pudsig, lokal fodnote til “The Man from U.N.C.L.E.”-fænomenet – og set med danske øjne er bogen også et sjovere, mere autentisk cheesy nostalgitrip end Guy Ritchies aktuelle filmversion.



“Manden fra U.N.C.L.E.”-romaner udgivet på dansk:
  1. John Phillifent: Den gale videnskabsmand (The Mad Scientist Affair, da. 1966)
  2. Harry Whittington: Dommedag (The Doomsday Affair, da. 1966)
  3. John Oram: Kaos (The Stone-cold Dead in the Market Affair, da. 1966)
  4. Michael Avallone: Sagen om de tusinde kister (The Thousand Coffins Affair, da. 1966)
  5. Peter Leslie: Den radioaktive kamel (The Radioactive Camel Affair, da. 1966)
  6. Peter Leslie: Fingeren på himlen (The Finger in the Sky Affair, da. 1967)
  7. David McDaniel: Vampyren (The Vampire Affair, da. 1967)
  8. David McDaniel: Dagger komplottet (The Dagger Affair, da. 1967)
  9. John Oram: Solo i København (The Copenhagen Affair, da. 1967)
  10. David McDaniel: Fabelhjulet (The Monster Wheel Affair, da. 1967)

”The Man from U.N.C.L.E.”-spillefilm vist i Danmark:
  1. Spioncentralen W.A.S.P. (To Trap a Spy, 1964)
  2. Spionaktion U.N.C.L.E. (The Spy with My Face, 1965)
  3. U.N.C.L.E. slår til (One Spy Too Many, 1966)
  4. U.N.C.L.E., en spion savnes (One of Our Spies Is Missing, 1966)
  5. Spionen med den grønne hat (The Spy in the Green Hat, 1966)
  6. Håndkantdræberne (The Karate Killers, 1967)
  7. Helikopterspionerne (The Helicopter Spies, 1968)
  8. Med U.N.C.L.E. i hælene (How to Steal the World,1968)
  9. Spionen fra U.N.C.L.E. (The Man from U.N.C.L.E., 2015)



”Spionen fra U.N.C.L.E. (The Man from U.N.C.L.E.) - de hårde fakta
  • Under tressernes kolde krig parres en amerikansk hemmelig agent, Napoleon Solo (Robert Vaughn), med en russisk kollega, Ilja Kuryakin (David McCallum). Sammen bekæmper de skurke på vegne af den globale spionorganisation U.N.C.L.E. i tv-serien ”The Man from U.N.C.L.E.” (1964-68), som produceren Norman Felton udviklede for NBC.
  • De uhøjtidelige agenteventyr, hvis parodiske islæt blev stærkere i løbet af seriens 105 afsnit, var til dels baseret på en idé af James Bonds skaber, Ian Fleming.
  • Herhjemme blev ”The Man from U.N.C.L.E.” i sin tid fundet for let af DR (ligesom de samtidige ”Mission: Impossible” og ”Star Trek” i øvrigt). Danskerne måtte i stedet følge agentserien på svensk eller tysk fjernsyn.
  • En række spillefilm, klippet sammen af episoder fra serien, fandt vej til de danske biografer mellem 1964 og 1968. Disse kan, ligesom tv-serien, købes på dvd fra Storbritannien.
  • Tv-successen fik også en kortvarig lillesøster, ”The Girl from U.N.C.L.E.” (1966-67), hvor Stephanie Powers spillede agenten April Dancer.
  • Napoleon Solo og Ilja Kuryakin blev genforenet i tv-filmen ”The Return of the Man from U.N.C.L.E.” (1983).
  • Spillefilmen ”Spionen fra U.N.C.L.E.” af Guy Ritchie, er løseligt baseret på tv-serien. Filmen har dansk biografpremiere i dag, 3. september 2015.
  • Tv-seriens stjerner, Robert Vaughn (Solo) og David McCallum (Kuryakin), er i den aktuelle filmversion erstattet af hhv. Henry Cavill og Armie Hammer.
  • U.N.C.L.E. er et akronym for United Network Command for Law and Enforcement .

Ingen kommentarer:

Send en kommentar