Hovedpersonerne i "Juleønsket" (2015) | foto: TV 2 |
Seriens hovedforfatter, Ina Bruhn, har tidligere arbejdet på TV 2's ”Jesus & Josefine” (2003), ”Jul i Valhal” (2005) og ”Ludvig & Julemanden” (2011). Hun lover masser af højtidsstemning i ”Juleønsket”, selv om det skorter på nisser og julemænd i seriens 24 afsnit:
”Alle de ting, som samler os i løbet af december, har vi forsøgt at få med. Den genkendelige hverdagsjul, hvor folk laver konfekt og julepynt og hænger lyskæder op og bager pebernødder. Julies skole har julearrangement og luciaoptog, og hendes lillebror går meget op i gaver. Og så smager engle jo også lidt af jul,” siger hun.
Ina Bruhn er også idékvinden bag ”Juleønsket”. Hun afleverede sit oplæg til TV 2 i efteråret 2013. ”TV 2 havde spurgt forskellige produktionsselskaber, blandt andet Cosmo Film, om de ville komme med et bud på en julekalender. Jeg havde en gammel idé om nogle engle, som jeg så fyldte mere på,” fortæller Ina Bruhn til Bries Blog-O-Rama.
I januar 2014 valgte TV 2 at gå videre med Ina Bruhns forslag, og fra marts 2014 og et år frem arbejdede hun fuld tid på manuskriptet med hjælp fra episodeforfatterne Flemming Klem, Carina Kamper og Simon Oded Weil.
Imens kontaktede Cosmo Film instruktøren Carsten Myllerup. Han havde i 2003 iscenesat TV 2's banebrydende familiejulekalender ”Jesus & Josefine” for samme produktionsselskab.
”Det er ikke første gang siden "Jesus & Josefine", at jeg er blevet kontaktet omkring en julefilm. Men det er første gang, at jeg har sagt ja. Jeg syntes, at ”Juleønsket” ville noget mere end andre julekalendere. Den havde noget på hjerte,” siger Carsten Myllerup til Bries Blog-O-Rama.
”Julie finder ud af, at der er en forklaring på, hvorfor hun er så anderledes, som hun er. Og at dét slet ikke er så dårligt alligevel. Sådan en identitetshistorie synes jeg er ret fed at proppe ind i en julekalender. Vi har en million mennesker i tale hver aften hele december. Det giver os et ansvar for at fortælle noget ordentligt. Og ”Juleønsket” kredser om nogle værdier, som jeg som far gerne vil give videre til mine egne børn,” siger Carsten Myllerup, der har fået to sønner siden ”Jesus & Josefine”.
Carsten Myllerup instruerer "Juleønsket" | foto: TV 2/Scanpix |
”Det var vigtigt for os at skabe nogle realistiske figurer med nogle problemer, som ikke kun er eventyrlige,” sekunderer Ina Bruhn.
”Plottet med englene er meget eventyrligt og fantasyagtigt. Men selvom det er nogle actionengle, der kan kungfu, så er de rigtig gode til at snakke med mennesker og hjælpe dem. Grundhistorien i ”Juleønsket” handler om familiehemmeligheder og hvordan man forholder sig til dem. Der er også et biplot om en søster, der er ensom og savner nogle venner.”
Carsten Myllerup opsummerer temaet bag ”Juleønsket”:
”Det handler om samhørighed og hvordan vi er vigtige for hinanden, og at man ikke kan leve uden hinanden. At der er mere, der knytter os sammen end skiller os ad.”
Holdet bag ”Juleønsket” fandt en slående visuel metafor for seriens budskab i Nyborg. Den østfynske havneby dannede rammen om de fleste af seriens udendørsoptagelser, efter at fondet FilmFyn kom med som investeringspartner på projektet.
”Da vi besøgte Nyborg på locationtur, var det oplagt, at vi havde det vildeste ledemotiv for vores tematik lige foran os: Storebæltsbroen, der knytter os sammen!” siger Carsten Myllerup. Han fortæller, at Nyborgs gamle havn passede perfekt til de figurer i ”Juleønsket”, som ”savner og søger noget, som de ikke rigtig ved, hvad er”. Endelig blev toppen af Storebæltsbroens pyloner brugt som location i ”Juleønsket”.
”Da vi stod og kiggede ud over vandet, tænkte vi: "Vi skal da lave scener oppe på Storebæltsbroens top". Den slags er svært at få ind i en dansk spillefilm, for det er jo urealistisk. Men fordi vi laver en julekalender, kan vi tillade os hvad som helst. Den genre kan noget, som ingen andre genrer rigtig kan,” siger Carsten Myllerup.
Storebæltsbroen i "Juleønsket" (2015) |Foto: TV 2 |
Englene i ”Juleønsket” benytter broens pyloner som et slags ingenmandsland, hvor de kan mødes i fred og ro for at snakke. Carsten Myllerup optog en hel dag med skuespilleren Allan Hyde øverst oppe på den rigtige Storebæltsbro:
”Der er 254 meter ned til vandet. Det er så højt oppe, at det faktisk ikke blæser. Fordi når det stormer, blæser det ind på siden af pylonen, og så bliver vinden presset opad. Hvis du står deroppe og stikker hånden ud over, så stormer det. Hvis du trækker hånden ind, så stormer det ikke. Der er en vindmur, og det blæser ikke ind over, for det kan det simpelthen ikke,” fortæller Carsten Myllerup.
Han oplevede også til sin forundring, at der heller ikke er fugleklatter på toppen af Storebæltsbroen. Fugle flyver slet ikke så højt.
”Vi fandt ud af, at det faktisk er svært at filme deroppe, fordi det er så abstrakt, at man nærmest ikke kan finde ud af, hvad der er op og ned. Vi har brugt meget krudt i julekalenderen på at hjælpe publikum til at kunne orientere sig i scenerne oppe fra brotoppen.”
Holdet optog desuden på Nyborg bibliotek, hvor interiøret – der er designet af berømtheder som Hans J. Wegner og Arne Jacobsen – gav fantastisk ekstra production value til ”Juleønsket”.
Den forfaldne havnegrill på kajen, hvor Julie møder englen Rafi, eksisterer dog ikke i virkeligheden. Havnegrillens ydre er en digital mattepainting, mens bygningens indre blev bygget som kulisse på Flyvestation Værløse uden for København.
Morten Suurballe, Sonja Oppenhagen og Donald Andersen i "Juleønsket" | foto: TV 2 |
En af de sjoveste udfordringer for Carsten Myllerup var at skabe historiens engleunivers.
”Det første, man tænker, er: Hvordan f..... gør vi det? Hvad kan vi lave inden for de budgetrammer, vi har? Man kunne lige se for sig, hvordan det kunne blive helt forfærdeligt med sådan nogle plastikvinger.”
Efter mange overvejelser valgte Myllerup at sætte computeranimerede englevinger på skuespillerne.
”Det viste sig både at være den bedste og billigste løsning,” siger Myllerup, som satte fuldt drøn på lydeffekterne for at sælge illusionen:
”Når vi har engle, der flyver ligesom Iron Man – hvilket er fucking sejt – så skal de også lyde som et F-16-fly!
Derfor lyder Gabi, den seje kampengel, ligesom en Mitsubishi-motorcykel, mens ærkevogterenglen Zacharias har ”mere bund” som et F-16-fly. Derudover er andre effekter, som f.eks. geværskud, mikset ind i lydbilledet. Myllerup afslører, at de kamplyn, som englene kan skyde ud fra hænderne, lyder som tunge antiluftskyts.
Morten Suurballe som Zacharias i "Juleønsket" | Foto: TV 2 |
Carsten Myllerups intention bag englenes verden var at kreere et univers, som i børnenes hoveder tager sig større ud end det, de egentlig ser på skærmen. Myllerup havde en idé om, at englene fløj op til en ø, der ligger og flyder oppe i skyerne, som var den en supertanker eller et hangarskib.
”Dér boede englene, for hvor skulle de ellers bo? Hvis det var noget med, at de gik rundt på nogle skyer, ville det rimelig hurtigt blive kedeligt,” mener instruktøren.
Englenes ø domineres af frodige, grønne bakkelandskaber. Denne naturidyl fandt filmholdet, måske overraskende, på en gammel losseplads uden for Albertslund og i Dyrehaven ved Charlottenlund.
Carsten Myllerup fortæller:
”En overgang overvejede vi at tage til Island, og det fandt vi ret hurtigt ud af, at det havde vi overhovedet ikke nærheden af råd til. Men så fandt vi ud af, at Dyrehaven har de her hvidtjørnetræer, som blomstrer i en bestemt uge i juni. Hvis vi kunne filme, lige når de blomstrede, kunne vi bruge det til noget. Så vi lagde simpelthen optageplanen efter det. Og så havde de træer bare at blomstre den uge.”
Myllerup havde heldet med sig: Træerne stod i fuldt flor, tilmed i strålende solskin. Optagelserne er siden blevet forskønnet yderligere med digitale baggrunde: ”Hvis man lige smider et bjerg ind i billedet, er der ingen, der kan se, det er Dyrehaven. Det er godt kamufleret,” siger Ina Bruhn.
"Juleønsket" (2015) | Foto: TV 2 |
13-årige Olivia Hillingsø (niece til skuespilleren Ellen Hillingsø) debuterer i den bærende hovedrolle som Julia. Carsten Myllerup fortæller, at Olivia blev castet i sidste øjeblik:
””Juleønsket” handler om rigtige følelser, og det kræver sin pige at spille det. Og fordi vi havde lavet "Jesus & Josefine" med Pernille Kaae Høier, som var helt fantastisk - hun VAR dén julekalender - skulle vi have én, som var lige så god.”
Carsten Myllerup havde flere hundrede piger til casting, og selv om mange var gode, dukkede den helt rigtige bare ikke op. Halvanden uge før indspilningen skulle starte, trådte Olivia Hillingsø ind ad døren.
”På vores første optagedag var Olivia nærmest stadig i børnegranatchok over, at hun havde fået rollen. Det var først to uger inde i optagelserne, at hun ligesom forstod, hvad det var, der skete. Men hun har gjort det helt fantastisk.”
Olivia Hillingsø som Julie i "Juleønsket" | Foto: TV 2 |
Optagelserne til ”Juleønsket” stod på fra marts til juni 2015. Budgettet ønsker TV 2 ikke at oplyse, men ifølge Carsten Myllerup har ”Juleønsket” kostet ”omtrent det samme som ”Jesus & Josefine”, og cirka halvdelen af en DR-julekalender”.
> TV 2's officielle side om "Juleønsket"
Juleønsket (TV 2 2015)
Produktionsselskab: Cosmo Film A/S.
Sendetidspunkt: 20.00.
Instruktør: Carsten Myllerup.
Manuskript: Ina Bruhn (episodeforfattere: Flemming Klem, Carina Kamper, Simon Oded Weil).
Musik: Henrik Lindstrand; sange: Rasmus Seebach.
Med Olivia Hillingsø, Jonathan Lindinger, Helmer Solberg, Signe Skov, Esben Dalgaard, Morten Suurballe, Sonja Oppenhagen, Donald Andersen, Thomas Hwan, Lærke Winther, Troels Malling, Pelle Falk Krusbæk, Marie Boda, Johan Olsen, Neel Rønholt, Karoline Hamm, Julia Wentzel Olsen, Emma Marott.
TV 2's "Juleønsket" er sponsoreret af Ford.
I forbindelse med "Juleønsket" har TV 2 udgivet en lågekalender, som kan købes for 45 kroner på landets posthuse, hos Ford-forhandlere, Bog & Idé, Bøger & Papir, Legekæden, Toys"R"Us, BR, Bilka, Fakta, Irma, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´Brugsen og LokalBrugsen. Overskuddet går til Julemærkehjemmene, der hjælper ensomme og udsatte børn.
> Læs mere om Julemærkehjemmene
TV 2 og Funday Factory har desuden udviklet en mobilapplikation, som kan hentes gratis hos iTunes AppStore og Google Play.
Presseomtalen af app'en lyder: "Med 'Juleønsket's app og kalender kan man få vinger, og man kan flyve som en engel i 'Juleønsket'-spillet. Under hver låge er der hjælp til at besvare dagens spørgsmål om julekalenderen, så man kan samle point og få endnu sejere vinger. Man kan også sende sin egen juleengel-hilsen ved at holde kalenderen op foran sig, tage et billede i app'en og få magiske vinger. Så er der en juleengel-hilsen til venner og familie. Hvis man har lyst, kan man også sende sin hilsen til TV 2 og måske få den på tv."
Ingen kommentarer:
Send en kommentar