< I GÅR: "Juleønsket" (familiejulekalender, 2015)
1. oktober 1988 ophørte Danmarks Radios monopol på at sende landsdækkende fjernsyn til danskerne. Den nye landsdækkende konkurrent, TV 2, der havde hovedsæde i Odense, meldte hurtigt ind med sit eget bud på en af DR's hæderkronede traditioner: Den årlige julekalenderserie i december måned.
Fra starten fik TV 2 den kvikke idé at dele deres julekalender op i to selvstændige programmer. Én kalenderserie for børn og én for voksne. Så undgik man at skulle tilfredsstille alle målgrupper på samme tid. Hvordan dette eksperiment spændte af, kigger Bries Blog-O-Rama nærmere på i løbet af december ...
> Læs også min artikel om voksenjulekalenderens historie: "Det er bar' dæjli" fra 2003
Peter Schrøder og Søs Egelind i "Jul i den gamle trædemølle" (1990) | foto: TV 2 |
Den allertidligste julekalender på TV 2, ”Jul i den gamle trædemølle”, blev egentlig bestilt til udsendelse i december 1989. Seriens forfatter, Carl-Erik Sørensen, nåede dog ikke deadlinen, hvorfor premieren måtte udskydes et år. Den 30. november 1990 kunne ”Jul i den gamle trædemølle” endelig gå i luften som ikke alene TV 2's første julekalender, men stationens første, store fiktionsproduktion.
Revyforfatteren Carl-Erik Sørensen skabte oprindelig det kværulerende ægtepar Flemming og Berit som sketchfigurer til underholdningsprogrammet ”Eleva2ren”, som var TV 2's fredagsflagskib lige fra kanalens start i oktober 1988.
Deres satireindslag, ”Er der mer' kaffe?”, med smittende faste vendinger som ”Jamen, Beeeerit!”, vandt stor genklang hos seerne. Det fik Hans Morten Rubin fra Nordisk Film til at spørge TV 2’s redaktør Mogens Kløvedal: Hvad ville der ske, hvis Flemming og Berit (hhv. Peter Schrøder og Søs Egelind) blev sluppet løs indenfor julekalenderformatet?
Dermed var grundstenen lagt til en ny succesgenre: Julekalender for voksne.
TV 2's eget forskræp til ”Jul i den gamle trædemølle” lovede ”overrumplende satire og dybt deprimerende crazy-komik” i aftenens bedste sendetid (kl. 20.00).
Stress og sære frustrationer fik frit løb i ”Jul i den gamle trædemølle”, hvor Kirsten Lehfeldt og Poul Glargaard udfyldte de resterende roller i handlingen. Poul Glargaard sås blandt andet som anløben spritnisse, der dryssede højtidsstemning og hyggefims ud over ægteparret Flemming og Berits dagligstue.
”Børnene!?”
”Jah! Du ved, Kim og Louise på henholdsvis syv og ni år!”
- Flemming og Berit
”Det er en serie, der tager middeldanskeren på kornet, og så kører den helt ud,” sagde Søs Egelind til Dagbladenes Bureau 21.11.1990, en uge inden premieren. Her røbede Egelind også, at paranoia var et gennemgående tema i voksenjulekalenderen:
”Flemming er så paranoid over at bo i rækkehus. Han synes han bliver overbegloet. Og at skattevæsnet, julen, børnene, ja selv supermarkedsekspedienten er efter ham. Berit og Flemming synes, det er et helvede at være til.”
Forfatteren Carl-Erik Sørensen forklarede Flemming og Berits vidt forskellige temperamenter i B.T. den 2. december 2009:
”Berit er drømmeren, som helst vil lave alting om. Også Flemming. Hun drømmer om eksotiske skirejser til Alperne og stormende forelskelser, men samtidig ønsker hun sig også et nyt køkken. Flemming derimod, er den jordnære bangebuks. Der findes stort set ikke den ting, han ikke er bange for, og konstant synes han, at naboens har det bedre. Tilsammen ville de blive ét godt menneske.”
Søs Egelind, Poul Glargaard og Kirsten Lehfeldt i "Jul i den gamle trædemølle" | foto: TV 2 |
Voksenjulekalenderen ”Jul i den gamle trædemølle” blev varmt modtaget af såvel seere som smagsdommere. ”Alene titlen tager jo halvdelen af keglerne,” mente Marie Tetzlaff i Weekendavisen den 7. december.
”Endelig en fornyelse,” skrev Michael Blædel i Berlingske Tidende den 3. december om julekalenderen, der var ”begyndt godt, opfindsomt, musikalsk og med sikre holdepunkter i Søs Egelind, Peter Schrøder og Kirsten Lehfeldt.”
Ovre på Politiken så Bo Tao Michaëlis også, at ”Jul i den gamle trædemølle” var ”udtryk for en ny type satire, som forhåbentlig er kommet for at blive. Mere crazy, mere let og legende, uden brod, en smule postmoderne og behageligt befriet for billige platheder.” (4. december)
Senere på måneden modererede Bo Tao Michaëlis dog sin jubel: ”... de vandede vittigheder og indfald kommer som hagl fra en bøsse efter en bedre jagtfrokost. Nogle rammer, de fleste gør mere skade end gavn,” lød det den 20. december.
”Dialogen er én lang række af morsomme replikker, overraskende ordspil og fladpandede vitser, der har det med at ramme et stykke under bæltestedet”
- Poul Erik Petersen, Berlingske Tidende 22.11.1990
TV 2 genudsendte ”Jul i den gamle trædemølle” i 1996 og 2009. Da Nordisk Film udgav serien på dvd i 2007, vurderede Kulturkapellets Kim Toft Hansen, at TV 2's første forsøg på en voksenjulekalender stadig holdt vand nitten år efter premieren:
”En temmelig morsom og vel(de)konstrueret julekalender – men tag den i små doser.”
Bonusinfo:
• ”Jul i den gamle trædemølle” var også en nyskabende tv-julekalender i kraft af, at den strakte sig over 25 afsnit. Første afsnit blev således vist allerede den 30. november. Forklaringen fra TV 2 lød, at stationen ønskede at starte på en fredag, som i forvejen var den aften, hvor Flemming og Berit medvirkede som indslag i programmet ”Eleva2ren”. Men da 1. december i 1990 faldt på en lørdag, måtte der et ekstra afsnit til.
• Carl Erik-Sørensen og de to hovedskuespillere, Peter Schrøder og Søs Egelind, havde tidligere arbejdet sammen i diverse sommerrevyer. Deres tætte bånd fornægtede sig ikke i ”Jul i den gamle trædemølle”, og værdien i at benytte allerede sammentømrede hold er siden blevet udnyttet maksimalt i TV 2’s voksenjulekalendere.
• Flemming og Berit vendte tilbage til TV 2 uden for julesæsonen med seks nyindspillede afsnit i januar 1994. Denne serie, som blot hed ”Flemming og Berit”, var instrueret af den senere dogmesøster Lone Scherfig, og endnu en gang var succesen en kendsgerning: Over 1 ½ million seere stillede ind på første afsnit af ”Flemming og Berit” på en ganske almindelig torsdag aften.
• Den svært iørefaldende kendingsmelodi (”det er jul – og hvad så?”) skyldes James Price, der også optræder som seriens fortællerstemme.
• En produktionsfejl på Nordisk Films dvd-udgivelse betød, at billedet på boksens anden skive fejlagtigt blev gengivet i formatet anamorfisk 16:9. (Serien er oprindelig indspillet i 4:3).
Jul i den gamle trædemølle (1990; genuds. 1996 og 2009)
Sendetidspunkt: 20.00 (1990).
Produktionsselskab: Nordisk Film
Instr.: Lars Knutzon, Carit Andersen.
Manus: Carl-Erik Sørensen.
Musik: James Price, Flemming Christensen.
Med Søs Egelind (Berit), Peter Schrøder (Flemming), Poul Glargaard og Kirsten Lehfeldt.
Udgivet på dobbelt-dvd i 2007 af Nordisk Film.
> I MORGEN: "Trolderik og nisserne" (småbørnsjulekalender, 1990)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar