torsdag den 31. juli 2014

Blu-ray-anmeldelse: "Twin Peaks - The Entire Mystery" (ekstramateriale)

Årets mest ventede blu-ray-udgivelse – hvis man spørger mig – er uden konkurrence det luksuriøse bokssæt "Twin Peaks: The Entire Mystery", som udkom i tirsdags, den 29. juli.

Jeg var så heldig at få fingre i et eksemplar allerede torsdagen inden, og at det har taget mig en hel uge at kigge alt ekstramaterialet igennem, siger noget om, hvor ødselt denne boks er udstyret (ikke at det foregående dvd-sæt "Ultimate Gold Box Edition" ellers haltede på dét punkt).


"Twin Peaks: The Entire Mystery" indeholder samtlige 30 afsnit af Mark Frost og David Lynchs banebrydende tv-serie (sendt over to sæsoner i 1990-91) samt Lynchs efterfølgende spillefilmsprequel "Twin Peaks: Fire Walk With Me" (Twin Peaks - Laura Palmers sidste dage, 1992). Filmnørdens Hjørne kommer til at grave dybt i såvel serien som filmen i en kommende podcast om David Lynch, så jeg vil i stedet fokusere på de nye elementer i boksens omfattende bonusmateriale.

Forhåndsinteressen har især sværmet om de hidtil usete, slettede scener fra "Fire Walk With Me", her samlet under titlen "The Missing Pieces". Det har længe været kendt, at David Lynch optog så meget materiale til prequel-filmen, at næsten halvdelen af scenerne – inklusive flere af de elskede figurer fra serien – endte på klipperummets gulv inden premieren.

En gruppe fans iværksatte for nogle år siden en underskriftindsamling for at få offentliggjort det glemte guld, men der skulle altså otte års juridisk benarbejde til, før rettighederne blev udredt. Nu har David Lynch personligt klippet det forjættede overskudsmateriale sammen til en halvanden times suite, der mere fungerer som en supplerende samling af vignetter end et reelt forløb (a la "More Things That Happened", der udkom på dvd som et appendix til Lynchs "INLAND EMPIRE").

> Læs mit interview med David Lynch om "Inland Empire"


For en Twin Peaks-fan som undertegnede er euforien stor over, at vi endelig får adgang til hele 91 "nye" minutter fra Twin Peaks-universet, endda fra David Lynchs egen hånd. "The Missing Pieces" genindsætter næsten alle væsentlige figurer fra serien (kun Audrey og Benjamin Horne glimrer fortsat ved deres fravær). Sherif Truman, Lucy, Andy og Hawk var ikke med i spillefilmen, men ses her tilbage på politistationen. Josie Packard og Pete Martell stempler ind på savværket, mens Ed og Nadine Hurley kigger forbi Double R-Diner. Bedst af alt får vi flere (omend stadig alt for få) ekstra minutter med Dale Cooper, som altid gestaltet af den uforlignelige Kyle MacLachlan.

Når dét er sagt, må man medgive, at mange af scenerne i "The Missing Pieces" blev udeladt fra "Fire Walk With Me" med god grund. Flere af dem tjener intet andet formål end at give de velkendte figurer en kort cameooptræden, så de kan krydses af på gæstelisten. Desuden er scenerne ofte påfaldende dårligt skrevet og føles (ligesom filmen) som en Twin Peaks-efterligning, der rammer forbi målet, selv om signaturen altså er Lynchs egen.Blandt de mere velfungerende indslag finder vi den udvidede version af sekvensen, hvor FBI-agent Philip Jeffries (David Bowie) stavrer ind på FBI-kontoret og taler i tåger. "The Missing Pieces" giver Jeffries-figuren en snert mere kontekst og kontur end i biografversionen, hvor Bowies afsnubbede optræden mest virkede som en overflødig affektation.

Man kan heller ikke andet end elske det klip, hvor agent Cooper storcharmer sin sekretær, Diane, på kontoret (og nej, vi ser hende stadig ikke). Norma og Eds ømme favntag på bagsædet af en bil falder ganske vist helt uden for filmens handling, men emmer af stemning og melankolsk romantik. Værd at nævne er også epilogen, der byder på en alternativ, omend stadig uafklaret vinkel på seriens chokerende afslutning ("How's Annie?").

Præmiescenen er dog et ubetaleligt optrin omkring familien Palmers spisebord, hvor Leland instruerer Sarah og Laura i norske høflighedsfraser. Dette sjældne øjeblik af skøn samhørighed i Palmer-residensen burde afgjort have været med i "Fire Walk With Me", hvor scenen ville have skabt en kærkommen, lys kontrast til filmens altdominerende, destruktive mørke. Men det er velsagtens kun et spørgsmål om tid, før en kreativ fan lægger sit eget mash-up af "Fire Walk With Me" og "The Missing Pieces" ud på nettet.

> Læs referater af alle scenerne i "The Missing Pieces" (Nerdist.com)Et andet, nyproduceret hovedpunkt på blu-ray-boksens menu er "Between Two Worlds", hvor David Lynch bringer familien Palmer (skuespillerne Sheryl Lee, Ray Wise og Grace Zabriskie) sammen til en afdæmpet rundbordssnak. Denne featurette indledes af sort-hvide monologer, hvor Leland, Sarah og Laura Palmer gør status over deres liv sammen – i far og datters tilfælde fra det hinsides. Selv om teksterne er skrevet af Lynch selv, og "Between Two Worlds" derfor nok er det nærmeste, vi nogensinde kommer på en fortsættelse af "Twin Peaks" fra Lynchs hånd, er der desværre ikke meget kød på monologerne. Men den efterfølgende passiar, hvor skuespillerne træder ud af deres karakterer, er hyggelig, og så er det i øvrigt slående, hvor smukt alle seriens skuespillere er ældet i de forløbne 25 år (Lara Flynn Boyle forbigår vi – og ekstramaterialet – i tavshed).

Der skal ikke herske tvivl om, at "Twin Peaks: The Entire Mystery" er en overdådig gave til alle Twin Peaks-fans. Men hvis du har de foregående dvd-udgivelser af "Twin Peaks" stående i reolen, bør du alligevel tænke dig om en ekstra gang, før du kasserer dem. For udstyrets imponerende omfang til trods er der stadig enkelte bonus-features, som ikke er overført til blu-ray-boksen fra hhv. Artisans tredelte dvd-sæt (2001) og Paramounts Definitive Gold Box Edition (2007).

Her kan du se, hvad "Twin Peaks: The Entire Mystery" mangler af tidligere udgivet ekstramateriale:Findes kun på TWIN PEAKS – 1. SÆSON SPECIALUDGAVE (Artisan/Paramount 2001):

Commentary Tracks
 • Episode One: Duwayne Dunham, director
 • Episode Two: Frank Byers, director of photography
 • Episode Three: Tina Rathbone, director
 • Episode Four: Tim Hunter, director and Robert Engels, writer
 • Episode Five: Lesli Linka Glatter, director
 • Episode Six: Caleb Deschanel, director and Harley Peyton, writer
 • Episode Seven: Richard Hoover, series production designer
Script notes for Episodes 1-7Findes kun på TWIN PEAKS: THE DEFINITIVE GOLD BOX EDITION (CBS/Paramount 2007):

”Falling” Music Video

Georgia Coffee Commercials
 • Lost
 • Cherry Pie
 • A Mystery of ”G”
 • The Rescue
 • A Mystery of ”G” & PET (Alternate)On Air Promos/Spots (3:40 min)
 • Coming April 8th
 • Only One Place
 • What They're Trying To Say
 • A Show Like This
 • If You Miss It
 • Tape Recorder
 • Lumber Truck
 • Next
Saturday Night Live

> Se "Twin Peaks"-parodien fra Saturday Night Live herBlu-ray-boksens lækkert designede emballage har desværre ingen udførlig liste over de mange timers featuretter, dokumentarer og andet løsgods, som er strøet med rund hånd ud over de 10 skiver. Du kan se den fulde oversigt på dvdcompare.net:

> Fuld oversigt over ekstramaterialet til 1. sæson
> Fuld oversigt over ekstramaterialet til 2. sæson
> Fuld oversigt over ekstramaterialet til "Twin Peaks: Fire Walk With Me"


Til sidst et lille hjertesuk: De danske undertekster på "Twin Peaks: The Entire Mystery" er desværre, men ikke uventet for et Paramount-produkt, af meget svingende kvalitet. Donuts bliver til småkager, kævlekvinden snakker om logbøger i stedet for kævler, og opfordringen "talk terms" bliver frit fortolket til "tal tydeligt". Nedenstående er blot et lille udpluk af eksempler på, hvor skødesløst de ukrediterede oversættere omgås den danske retstavning:

"Det her er en bjørn lavede ud af fyrretræ."
"Høring værelse" (på dørskilt)
"Bakke majna" (hill mynah = beostær)
"Leo snyder hende." (Leo's doing a number on her = Leo er i gang med hende)
"Jeg siger, det ikke tydeligt nok."
"Fisken er på ved mod nettet."
"Gæstfrihedspige" (hospitality girl = "værtinde" på bordel)
"Held spil" (games of chance = hasardspil)
"Kontorstop" (office chair)
"Hest horn" (horned horse = her i betydningen enhjørning)
"Det vil virke som bandefangere." (It will work like gangbusters = Det kommer til at gå strygende)> Læs også Bries store Twin Peaks-tema:

"Twin Peaks: The Entire Mystery" er venligst stillet til rådighed af Paramount Home Entertainment. Tak til Jacob Jørgensen fra PR Nordic.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar