tirsdag den 25. november 2014

Bag om DR1's julekalender 2014: "Tidsrejsen"

Den 1. december 2014 har DR1 premiere på deres seneste julekalenderserie, ”Tidsrejsen”. Med sin ambitiøse blanding af fantasy, science fiction og familiedramatik ligger ”Tidsrejsen” i direkte forlængelse af den trend mod mere seriøse tv-julekalendere, som TV 2's ”Jesus og Josefine” (2003) og DR's egne ”Absalons hemmelighed” (2006) og ”Pagten” (2009) indvarslede.

> Læs også mit interview med seriens forfatter, Poul Berg

Bebiane Kreutzmann som Sofie i "Tidsrejsen" (2014) | pr-foto: DR/Tine Harden

Også i ”Tidsrejsen” hviler en tung byrde på den unge hovedpersons skuldre. Heltinden er atter en eftertænksom og videbegærlig teenagepige, ligesom Cecilie i ”Absalons hemmelighed”. Denne gang hedder hun Sofie, en 13-årig videnskabsnørd (spillet af den to år ældre Bebiane Kreutzmann). Hun er upopulær i skolen, men elsket af sin 8-årige lillebror, Birk, og deres forældre, Camilla og Henrik, der til Sofies dybe skuffelse er blevet skilt.

Bo Mortensen, der har produceret "Tidsrejsen", siger eksklusivt til Bries Blog-O-Rama:

”Det er i bund og grund en skilsmissehistorie, der er centreret omkring en handlekraftig pige, som også er en nørd og ikke er bange for at isolere sig og gå sine egne veje. Det er ét af seriens budskaber: Man skal turde stole på sine egne ideer.”

Interessen for videnskab og teknik har Sofie fra sin geniale farfar, der pusler med avancerede opfindelser i sit værksted. Farfaren (Lars Knutzon) lyder navnet Alfred – et hyggeligt vink til dukkekalenderen ”Kikkebakke Boligby” fra 1977, hvor Frits Helmuth lagde stemme til en anden opfinder-Alfred.

Lars Knutzon og Bebiane Kreutzmann i "Tidsrejsen" | pr-foto: DR/Tine Harden

Alfred har i 30 år arbejdet på en gyro, som i teorien vil kunne bøje tid og sted – hvis han ellers kunne få den til at virke. Den rationelle Sofie stiller sig skeptisk over for konceptet, men hun kan alligevel ikke slippe tanken. Med en tidsmaskine kunne hun måske rette i historiens gang og forhindre, at hendes mor og far gik fra hinanden ...

”Vores historie stiller spørgsmålene: Hvad hvis man kunne lave om på sin egen skæbne? Bør man gøre det? Hvad risikerer man ved det?”  
- Bo Mortensen, DR-producent

Manuskriptets leg med tidsspring og paradokser røber, at holdet bag julekalenderen har skelet til Robert Zemeckis' forbilledlige tidsrejsefilmtrilogi ”Tilbage til fremtiden” (1985-90) som inspirationskilde.

”Selvfølgelig er det ikke ubærlige ting, vi viser i ”Tidsrejsen”, men de moralske valg, som Sofie stilles over for, giver historien en tyngde oven i det underholdende action-adventure-aspekt,” mener Bo Mortensen.

Ikke ”bare” en julekalender

Ambitionerne omkring ”Tidsrejsen” har fra starten været høje. Bo Mortensen lover en serie, der ”kan lidt mere end en normal julekalender”, med høj production value og substans i indholdet.

”Det er også nogle af grundene til, at vi har kunnet tiltrække Kaspar Munk som instruktør,” siger Bo Mortensen. Kaspar Munk, der har iscenesat samtlige afsnit af ”Tidsrejsen”, er kendt for sine fintfølende, prisbelønnede ungdomsfilm ”Hold om mig” (2010) og ”You and Me Forever” (2012).

Instruktør Kaspar Munk på location | pr-foto: DR/Bjarne Bergius Hermansen

”Tidsrejsen” er produceret in-house af DR Fiktion, der har benyttet mange af de samme teknikere som på det internationale krimihit ”Forbrydelsen”. Som producent var Bo Mortensens første brief til nøglepersonerne på holdet, at målet ikke var at indspille en julekalender, men en tv-serie, der tilfældigvis foregår ved juletid. Man vil derfor kigge forgæves efter nisser, når ”Tidsrejsen” ruller over skærmen.

”Serien følger julekalenderens format, med 24 halvtimes afsnit, der hver især foregår den dag, hvor afsnittet vises i december. Men ellers går vi et skridt videre i retning af drama.”
- Bo Mortensen

Historien i ”Tidsrejsen” er skabt af forfatteren Poul Berg ud fra et firesiders oplæg, som Peter Hansen, Philip Lazebnik, Adam Neutzky-Wulff og Lars Feilberg udviklede hos Nordisk Film & TV. Poul Berg har før skrevet de prisbelønnede ungdomsserier ”Mille” og ”Limbo” til DR, og hverken han eller Kaspar Munk var interesserede i at lave en traditionel kalender med nisser og julehygge.

Hannibal Harbo Rasmussen og Bebiane Kreutzmann i "Tidsrejsen" | pr-foto DR/Tine Harden

Beslutningen om at bevæge sig væk fra julekalenderens konventioner udløste to reaktioner på produktionsholdet, fortæller Bo Mortensen.

”Nogle sagde: ”Fedt! Vi er ambitiøse og prøver at få et stærkere udtryk med større følelser, så vi kan give den gas i actiondelen”. Andre, som for eksempel scenografiafdelingen, sagde: ”Så skal den eddermame også have gas med juleriet – masser af lyskæder, juletræer og et kæmpe julemarked.”

Udendørsoptagelserne til ”Tidsrejsen” blev indspillet vinteren 2013-14 i Dragør på Amager. Det julemarked, som filmholdet opførte til lejligheden på torvet Badstuevælen, viste sig så populært blandt byens borgere, at Dragør kommune genskaber markedet denne december.

> Julemarkedet i Dragør: http://www.visit-dragoer.dk/dragoer/attraktioner/jul-i-dragoer
> Indspilningsstederne i Dragør: http://www.visit-dragoer.dk/dragoer/her-er-tidsrejsen-optaget

Julemarked i "Tidsrejsen" | pr-foto: DR/Tine Harden

Tilbage til fremtiden

Allerede den 1. december får Sofie hjemmebesøg af Dixie (Hannibal Harbo Rasmussen), den nye, anderledes dreng i klassen. Han ved meget mere om Sofie og gyroen, end hun føler sig tryg ved, og inden længe dukker der også nogle mystiske, hemmelige agenter op, som er ude efter Dixie ...

I løbet af seriens 24 afsnit aflægger Sofie og Dixie både visit i 1984, da Sofies mor og far var purunge, og i fremtiden anno 2044. At overveje fremtidens udtryk var en sjov udfordring for filmholdet, fortæller Bo Mortensen:

”Vi turde ikke gå science fiction-vejen, fordi vi ikke ville kunne honorere det visuelt og teknisk. Men vi har kigget på ”Blade Runner” og lidt mere dystopiske universer, som serien har fået en snert af."

"Vi endte med en blanding af noget, der foregår under jorden, og eventyrlige barokslotte. Det er overhovedet ikke et regulært bud på en fremtidsverden.”
- Bo Mortensen

Som producent var Bo Mortensen ellers længe fortaler for et realistisk bud på, hvordan vores verden vil tage sig ud i 2044. Får vi mere affald i byerne? Stiger den globale opvarmning? Scenograf- og kostumeafdelingen valgte dog til sidst at mikse elementer fra forskellige epoker – både hvad tøjmode, hårmode og byggestil angår.

”Udtrykket er blevet meget analogt og en blanding af noget postpunk og new wave kombineret med Mark Twain-agtige kostumer. Det er en spraglet, multietnisk verden med tykke, tynde, høje og lave mennesker, som finder deres egen individuelle stil,” siger Bo Mortensen.

Søren Pilmark som Sølvræven i "Tidsrejsen" | pr-foto: DR/Søren Bay

Frederiksborg Slot ved Hillerød lægger lokaler til tidsrejsepolitiet TEMPUS' kontor, hvor Agent Sort (Stine Stengade) residerer. Derudover fandt produktionsholdet en ”ret vild location” under Carlsberg-bryggerierne i Valby.
”Der ligger syv kilometer kældergange i to eller tre etager under jorden, med spektakulære rum af beton med cirkelrunde huller i væggene,” fortæller Bo Mortensen.

Carlsberg-bunkerne er i ”Tidsrejsen” endt med både at illudere fængselskulisse og et futuristisk ”kinesisk” marked med orientalske elementer.

Bo Mortensen er producent på DR1's ”Tidsrejsen”. Han har julekalendererfaring fra TV 2's ”Jesus og Josefine” (2003), som han var executive producer på, og ”Jul i Valhal” (2006), hvor han var en del af udviklingsholdet.




TIDSREJSEN (2014)
Instruktør: Kaspar Munk.
Hovedforfatter: Poul Berg.
Episodeforfattere: Tine Krull Pedersen, Mikkel Bak Sørensen, Bo hr. Hansen.
Musik: Flemming Nordkrog.
Titelsang: Caroline Castell og Lasse Lyngbo.
Medvirkende: Bebiane Kreutzmann, Hannibal Harbo Rasmussen, Lars Knutzon, Patricia Schumann, Rolf Hansen, Jasper Møller Friis, Karen-Lise Mynster, Kurt Ravn, Sigurd Holmen le Dous, Stine Stengade, Søren Pilmark m.fl.

Børnenes U-landskalender 2014 | Kalenderkunstner: Jacobina Jacobsen

FAKTA OM "TIDSREJSEN"

”Tidsrejsen” vises hver dag fra 1. til 24. december 2014 på DR 1 kl.19.30.
Hvert afsnit genudsendes på DR Ultra samme aften kl. 20.30 og dagen efter kl. 7.30, 17.30 og 20.00.
Desuden kan afsnittene ses online på http://www.dr.dk/ultra/tidsrejsen

”Tidsrejsen” udkom også i romanform den 12. november 2014 på People's Press. Bogen er skrevet af seriens hovedforfatter, Poul Berg, og koster 199,95 kroner.

DR genskaber dele af scenografien fra ”Tidsrejsen” i foyeren i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København (ved siden af ”Aftenshowet”s studier). Her kan farfar Alfreds værksted m.m. beskues fra den 30. november til 5. januar.

Dragør Museum udstiller scenografimodeller, kostumer, fotos og rekvisitter fra ”Tidsrejsen” hver weekend i december (indtil jul): http://www.visit-dragoer.dk/dragoer/kom-bag-tidsrejsens-kulisser




MERE OM "TIDSREJSEN"

”Tidsrejsen” på Facebook
Læs DR's officielle pressemateriale om ”Tidsrejsen” (pdf)
Reportage fra optagelserne i Dragør (dr.dk)
Interview med seriens lyddesigner, Peter Albrechtsen (gramex.dk)

1 kommentar: