søndag den 12. december 2010

Troldspejlsbogens julekalender 12: "Star Wars" i Filmsamleren (1977)

< 11. december: Bogsignering i Faraos Cigarer – og Jakob Stegelmann om sit besøg hos Pixar

I DAG: En 19-årig Jakob Stegelmann anmelder "Star Wars" før premieren i 1977

På side 40 i Den Store Troldspejlsbog husker Jakob Stegelmann tilbage på den sommerformiddag i 1977, hvor han i en alder af 19 vaklede fortumlet ud af Imperial-biografen: "helt ør i hovedet, lykkeligt opstemt og som et nyt menneske".

Jakob havde nemlig gode forbindelser i biografverdenen – hans far var den anerkendte filmkritiker Jørgen Stegelmann – og derfor lykkedes det sønnike at blive en af de allerførste i Danmark, der stiftede bekendtskab med det spritnye fænomen "Star Wars"!


George Lucas' sci-fi-eventyr havde netop skabt sensation ved sin premiere i USA, men dengang i 1970'erne måtte danskerne ofte vente et halvt år eller mere på, at storfilmene fra Hollywood nåede hertil. Så længe kunne den unge Stegelmann imidlertid slet ikke lægge låg på sin eufori over den skelsættende biografoplevelse.

To måneder før "Star Wars" fik dansk julepremiere under navnet "Stjernekrigen", skrev Jakob Stegelmann en glødende foromtale af, hvad han følte var årtiets begivenhed, i fanzinet Filmsamleren. Ganske belejligt var Jakob selv udgiver af det maskinskrevne blad (bemærk krediteringen i kolofonen: Jakob Stegelmann Enterprises).Nu har Troldspejlets vært fundet sin gamle jubelartikel fra oktober 1977 frem af gemmerne. Jakob Stegelmanns første og meget sjældne Star Wars-anmeldelse genoptrykkes her eksklusivt for Bries Blog-O-Rama:

(klik for stor størrelse)

> Troldspejlets anmeldelse af Star Wars Trilogy (2004)

Læs meget mere om Star Wars i Den Store Troldspejlsbog, som fås i butikkerne nu!

> 13. december: Anna Sofie Gjerluf Mikkelsen om sin tid som PIXELS-værtinde

Ingen kommentarer:

Send en kommentar