lørdag den 4. december 2010

Troldspejlsbogens julekalender 4: Bladet der aldrig udkom

< 3. december: Jakob Stegelmann om kunsten at anmelde film

I DAG: Andreas Nederland om Troldspejlets korte liv som månedsblad

Seks år før Troldspejlet udkom i bogform, fandtes programmet faktisk allerede i papirudgave: nemlig som månedsblad.

Og hvis du undrer dig over, at du aldrig har hørt om Troldspejlsbladet før, er det nok fordi, der kun findes ét prøvenummer – som kun blev trykt i et lille dusin eksemplarer, hvor halvdelen af siderne endda mangler.


Andreas Nederland, der i dag er med i Troldspejlets programredaktion, udviklede bladet i 2004, da han læste journalistik på Syddansk Universitet.

Forinden havde han været i et års praktik i DR's B&U-afdeling, hvor han bl.a. lavede indslag til Troldspejlet. Her hørte han Jakob Stegelmann tale om, at det kunne være sjovt også at udgive Troldspejlet som et månedsblad.

Den idé fik Andreas lov at bruge til sit afgangsprojekt, og DR Multimedie gav ham sågar en pose penge til at layoute og trykke nogle eksemplarer af prototypen.

Bries Blog-O-Rama kan her eksklusivt præsentere forsiden til det første og eneste nummer af månedsbladet "Troldspejlet" fra december 2004:


Ærgerligt nok rakte pengene ikke til at lave et fuldt 48-siders nummer, så flere af forsidens mest forjættende henvisninger ender desværre blindt inde i det tynde hæfte.

"Tegneserien om "Stegel-Man" blev aldrig til noget," beklager Andreas Nederland, der ellers havde drømt om at se Jakob Stegelmann gå løs på alverdens problemer i superheltekostume.

Den lovede pinup-pige viste sig også at være en and. Dette forslag kom fra programmets nu afdøde tegneserieredaktør Kristoffer Mogensen: "Jeg tror, han forestillede sig, at vi kunne have en folde-ud-plakat i hvert nummer med f.eks. Lara Croft, [tegneserie-stewardessen] Natacha eller frøken Olsen fra Basserne," siger Andreas Nederland.

Natacha © Walthéry

Med i prøvenummeret kom til gengæld en anmeldelse af Dreamworks' animationsfilm "Stor stå-haj", skrevet af Jakob Stegelmann, der også leverede en lederartikel til bladet.

De få udvalgte kunne desuden læse et portræt af en ung, dansk sci-fi-forfatter, og Andreas Nederland fremhæver netop muligheden for at lave længere artikler som et af magasinformatets goder:
"Et blad giver plads til at gå langt mere i dybden med emnerne, end vi kan i tv-programmet."

Tanken var, at Troldspejlsbladet hver måned skulle gå bag om de nyeste spil og film og ellers anmelde alt, der var aktuelt på markedet.
Siden Andreas kreerede prøvenummeret i 2004, er Troldspejlets hjemmeside imidlertid blevet kraftigt opprioriteret, så måske har webdelen overtaget den plads, som magasinet ellers ville have haft – hvis det vel at mærke var blevet sat i produktion.

"Alle var enige om, at det var et godt koncept, men af en eller anden grund kom det aldrig rigtig videre end til prototypen," fortæller Andreas Nederland.
"Men det kunne da være sjovt at give det en chance til!"

> 5. december: Jakob Stegelmann om sine møder med stjernerne

Ingen kommentarer:

Send en kommentar