søndag den 16. december 2012

50 år med DR's julekalendere: Jul på Slottet (1986)

1. december 2012 er det 50 år siden, at DR viste sin første tv-julekalender. Hver dag indtil den 24. december fejrer Bries Blog-O-Rama ”Børnenes Julekalender” ved at se tilbage på et halvt århundredes dansk tv-historie med stangdukker, drillenisser, tagmus og provoer i jordhuler.

I DAG: JULEKALENDERENS FØRSTE TEENAGEIDOL!

Lily Weiding, Morten Grunwald og Waage Sandø i "Jul på Slottet" (1986)
© Klaus Kurup/DR

I december 1986 vendte Provinsafdelingen stærkt tilbage til julekalendergenren med ”Jul på Slottet” (1986). Serien var den hidtil dyreste (ca. 12 mio. kroner) og mest ambitiøse af alle DR's julekalendere, men pengene var godt givet ud.

Eventyret om ”Jul på Slottet” bød (med Ulla Hjorth Nielsens ord) på ”kvalificeret underholdning for hele familien”. Bedsteforældrene godtede sig over hoffolkets velklingende kancellisprog, mens Allan Olsens fjumrende nissepilt Fimpe ubesværet vrøvlede sig ind i alle små børnehjerter. Og så var der for første gang også noget til de lidt ældre piger i skolealderen: nemlig en romance mellem en vaskeægte prins og prinsesse.

”Jeg så det selv! Lige så cirka!”
– Fimpe (Allan Olsen)

Ellen Winther Lembourn, Ole Thestrup og Allan Olsen i "Jul på Slottet" (1986) | © Klaus Kurup/DR

”Jul på Slottet” udfolder sig i et lille kongerige, der er på krigens rand, fordi kongen (Morten Grunwald) bliver snigløbet af sin rådgiver, grev Rabsenfuchs (Waage Sandø). For at betale gælden til nabolandet Montania ser kongen sig nødsaget til at afskaffe julen – og det huer naturligvis ikke slotsnisserne Magnum, Trisse og Fimpe (Ole Thestrup, Ellen Winther Lembourn og Allan Olsen). Desuden forsøger kongen at trolove sin egenrådige datter, prinsesse Miamaja (Hanne Stensgaard), med naborigets prins for at bevare freden.

Det 400 år gamle Rosenholm Slot på Djursland lagde en overdådig ramme om ”Jul på Slottet”, og Finn Henriksens iscenesættelse udnyttede den stemningsfulde location til fulde. Flot musik havde julekalenderen også i 1986, med storslåede sange i operettestil af Bodil Heister. Endelig var historien et arketypisk eventyr af den gode, gamle slags med klart definerede figurer.

SE 1. AFSNIT AF "JUL PÅ SLOTTET" (1986) på dr.dk

Instruktøren Finn Henriksen signerede også manuskriptet til ”Jul på Slottet” sammen med Martin Miehe-Renard, der hermed som 30-årig fik sin debut som julekalenderforfatter. Siden blev Martin Miehe-Renard manden, der definerede TV 2's familiejulekalender med succeser som ”Jul i Juleland” (1993) og fire Pyrus-serier (1994-2000). Miehe-Renard har også været involveret i yderligere to julekalendere for DR: ”Cirkus Julius” (1988) og ”Jul på Kronborg” (2000).

De dialoger, som Finn Henriksen og Martin Miehe-Renard skrev til ”Jul på Slottet”, boltrede sig lystigt i floromvundne falbelader fra en svunden tidsalder. Ofte blev julekalenderens sproglige finurligheder så raffinerede, at flere voksne var bekymrede for, om de yngste seere blev hægtet af.

Andre argumenterede for, at de løjerlige replikker satte fantasien i sving hos poderne (jf. Thomas Harder i Politiken 24.12.1998). Børnene selv udtrykte deres begejstring for slottets sprælske nissefamilie, mens de lidt ældre piger i skolealderen fokuserede mest på kærlighedshistorien mellem prinsesse Miamaja og den nytilkomne hofjæger, Valentin.

Hanne Stensgaard og Jens Zacho Böye  i "Jul på Slottet" (1986)
© Klaus Kurup/DR

Som Miamaja sås teaterskuespilleren Hanne Stensgaard, der efter eget udsagn kun søgte rollen som julekalenderprinsesse, ”fordi hendes dankort var overtrukket”. Hanne Stensgaard var 31 år og nybagt alenemor, da hun gik til castingen. Hun har senere røbet, at hun løj sig seks år yngre for at få jobbet.

Hanne Stensgaard har i nyere tid ernæret sig bl.a. som foredragsholder, kogebogsforfatter, seksualhistoriker og direktør for det nu lukkede Museum Erotica i København. I 2008 – 22 år efter julekalenderen – fortalte hun til Søndagsavisen, at hun stadig ikke kunne gå i byen uden at blive antastet af berusede, yngre mænd, der genkendte hende som ”prinsesse Miamaja”.

Også Jens Zacho Böye fik vendt op og ned på sin hverdag, efter at seerne oplevede ham i rollen som den flotte jæger Valentin, der i løbet af ”Jul på Slottet” viste sig at være (SPOILER) montaniansk prins i forklædning. Valentin var både julekalendernes første romantiske eventyrhelt og genrens første teenageidol. Med ét blev den nyuddannede, 28-årige teaterskuespiller fra Aarhus forvandlet til ”pigernes prins”, der ikke kunne længere gå i fred på gaden:

”Pludselig var min trappesten belejret med kvinder, som ville ha' prinsen på den hvide hest, og min telefonsvarer var fyldt med hengivne tilbud. En overgang flygtede jeg ud af landet for at være i fred,” sagde Jens Zacho Böye til SE og HØR i 1998.

SE JENS ZACHO BÖYE OG HANNE STENSGAARD MINDES ”JUL PÅ SLOTTET” (DR2 Temalørdag 22.12.2001)

”De kom fra hele landet og jagtede mig ned ad Strøget og ind igennem butikker.”
– Jens Zacho Böye om prins Valentins kvindelige fans (DR2 Temalørdag 2001)

Efter den første visning af julekalenderen modtog Jens Zacho Böye 8.000 breve fra kvindelige fans, og den forbløffede skuespiller gav sig tid til at besvare dem alle sammen personligt.
”Folk ringede døgnet rundt og ville have mig til at åbne supermarkeder og alt muligt. Og jeg sagde bare ja til det hele,” fortalte Jens Zacho Böye i 2008 til Avisen.dk.

I samme interview forklarede Jens Zacho Böye, at gennembrudsrollen som prins Valentin i mange år hang som en møllesten om halsen på hans karriere:
”Der var mange, som ikke ville bruge mig, fordi jeg var så kendt for den ene rolle. Det var enormt frustrerende at stå der som ung og nyuddannet skuespiller og få den besked.”

Jens Zacho Böye kunne i 2007 fejre 30-års jubilæum som skuespiller på Århus Teater. Han er meget anvendt som indtaler af reklamer og lydbøger, og han har desuden været Ninka Ninus' officielle danske stemme i Disneys Peter Plys-serie siden 1988.

Jens Zacho Böye i 2012 | framegrab fra pr-video © Aarhus Teater

Den 24. december 1986 sendte DR programmet ”Juleaften på Rosenholm”, hvor skuespillerne og holdet bag årets julekalender mødtes på Rosenholm Slot for at julehygge, synge sange, læse højt og mindes arbejdet med serien. Udsendelsen indeholdt også nogle få fraklip fra optagelserne til ”Jul på Slottet”. "Juleaften på Rosenholm" er desværre ikke i skrivende stund tilgængelig på dr.dk/bonanza.

En omskrevet udgave af manuskriptet til ”Jul på Slottet” (krediteret til Martin Miehe-Renard) blev samme år udgivet i bogform af Munksgaard/DR. Bogen var udstyret med sangtekster, noder, julelege og elegante blyantstegninger af Svend Otto Sørensen, der også skabte motivet til årets U-landskalender.

Kalenderkunstner: Svend Otto Sørensen (1986)

"Jul på Slottet" blev genudsendt i 1991 og 1998 og udgivet på dvd i 2002. DR Multimedie udgav i 1998 en cd-rom, der indeholdt 30 adventurespil og 1 ½ times videoklip fra julekalenderserien. Samme års genudsendelse af "Jul på Slottet" blev i gennemsnit fulgt af 812.000 seere på DR. Det var godt en halv million mindre end den konkurrerende julekalender på TV 2, ”Brødrene Mortensens Jul”.

”Drenge i 8-10 års-gruppen, der ville have set serien tilbage i 1986, ser den ikke i dag, fordi interessen for eventyr ikke er den samme. Børnekulturen ændrer sig hele tiden”, vurderede medieforskeren Gitte Stald i Jyllands-Posten 24.12.1998 om den anden reprise af ”Jul på Slottet”.

Samme dag i Politiken indtog Thomas Harder den modsatte position:
”Forældrene har moret sig over den begavede dialog og de indforståede vitser. Men først og fremmest har vi glædet os over gensynet med en børneproduktion, hvor man i den grad ikke taler ned til børnene, men har satset usædvanlig meget på at gøre dragter og kulisser realistiske, scenerierne store og sproget finurligt gammeldags,” skrev Thomas Harder.

> Se alle 24 afsnit af "Jul på Slottet" på dr.dk

Merete Hegner, Jakob Næslund Madsen og Hans Dueholm i Musikhuset Aarhus' opsætning af "Jul på Slottet" (2012) | pr-foto © Anders Bach

Bonusinfo: Kim Veisgaard, der spillede den uheldige junker Juchs i ”Jul på Slottet”, kom 21 år senere til at instruere teateropsætningen af samme julekalender på Musikhuset Aarhus. Finn Henriksen og Bodil Heister forestod selv scenebearbejdelsen af ”Jul på Slottet” i 2007.

> Se videoklip fra Musikhuset Aarhus' opsætning af "Jul på Slottet"

JUL PÅ SLOTTET (1986 + 1991, 1998 samt på DR Ramasjang 2013)
Sendt på DR TV kl. 18.50-19.20 (1986).
Produktionsselskab: Danmarks Radio (TV-Provinsafdelingen).
Instruktion: Finn Henriksen.
Manuskript og sangtekster: Fenrik (Finn Henriksen), Martin Miehe-Renard.
Musik: Bodil Heister; arrangeret af Wolfgang Käfer, James Price.
Medvirkende: Morten Grunwald, Lily Weiding, Hanne Stensgaard, Anna Marie Nordestgaard, Anders Baggesen, Jens Zacho Böye, Waage Sandø, Kim Weisgaard, Ejnar Hans Jensen, Ole Thestrup, Ellen Winther Lembourn, Allan Olsen, Finn Nielsen, Poul Thomsen, Aksel Erhardtsen, Holger Boland, Jens Østerholm m.fl.
Årets overskud går til ørkenbekæmpelsen i Sahel-landene syd for Sahara.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar