torsdag den 1. december 2016

Bag om "Den anden verden", del 1: Interview med forfatter Nikolaj Scherfig

Bries Blog-O-Rama har mødt holdet bag DR1's julekalender i 2016, ”Den anden verden”. I dag fortæller den ene af hovedforfatterne, Nikolaj Scherfig, om sit arbejde på serien.



I dag, 1. december 2016 klokken 19.30, har DR1 premiere på årets store julekalendersatsning, ”Den anden verden”.

DR's pressemateriale præsenterer julekalenderserien med disse ord:

’Den Anden Verden’ er en julekalender for de større børn og deres forældre. Et eventyrligt og magisk drama om de omvæltende og udfordrende år vi alle går igennem i overgangen fra barn til voksen. 
Vi følger to tvillingesøstre på 15 år, der tager deres første skridt ind i en fascinerende, farlig og uforudsigelig voksenverden. Med Brdr. Grimms eventyrlige fortællinger som bagtæppe for historien møder søstrene de omvæltninger, udfordringer og opgør, der hører teenageårene til på en ny og magisk facon. 
'Den Anden Verden’ handler om at frigøre sig fra det, man kender, og om at turde begive sig ud på ukendt og gyngende grund. Om at tage chancer og have mod til at udfordre sig selv for derigennem at lære sig selv bedre at kende. Og hvilket bedre sted at gøre det end i en magisk eventyrverden med syv små dværge, en smuk prins, en farlig heks, en ond dronning, et lille spejl på væggen dér og et magisk slot på den anden side af bjergene. 
’Den Anden Verden’ er også en historie om kærlighed, jalousi og drama mellem unge mennesker, der går op og ned ad hinanden hver dag. Om de følelser, der udvikler sig til konflikter, som bliver til opgør og slutter i forsoning eller adskillelse. Og om en hverdag, der gradvis forandrer sig i takt med at man bliver ældre og fokus styres nye steder hen.

Holdet bag "Den anden verden" til pressemøde 08.11.16 | foto: Bjarne Bergius Hermansen

Caroline Vedel, Fanny Leander Bornedal, Christine Albeck Børge og Lars Brygmann spiller de bærende roller i ”Den anden verden”. Lars Kaalund er konceptuerende instruktør på julekalenderserien, som er forfattet af Nikolaj Scherfig og Bo hr. Hansen.

Manuskriptet til "Den anden verden" er skrevet over cirka et år fra november 2014. Indspilningen foregik over 114 dage fra november 2015 til juni 2016. Produktionen havde base i DR's studier i TV-Byen i Gladsaxe, og serien indeholder desuden locationoptagelser fra Jægersborg Dyrehave, Egeskov Slot på Fyn og Refshaleøen i København. Enkelte udendørs scener er indspillet i Sverige.

Bries Blog-O-Rama var med, da holdet bag julekalenderen holdt pressemøde i TV-Byen den 8. november. Vi talte med hhv. seriens forfatter, instruktør og producer om, hvordan de har kombineret brødrene Grimms eventyr med et moderne teenagedrama inden for julekalendergenrens rammer. Samtidig benyttede vi lejligheden til at gå på opdagelse i DR-studierne og tage eksklusive billeder af seriens flotte kulisser, designet af scenografen Nikolaj Danielsen.


> Søndag 4. december: Interview med instruktøren, Lars Kaalund
> Søndag 11. december: Fotoreportage fra DR's julekalenderkulisser
> Søndag 18. december: Interview med produceren, Andreas Hjortdal



NIKOLAJ SCHERFIG, hovedforfatter (med Bo hr. Hansen)

Født 1961. Har julekalendererfaring som hovedforfatter på TV 2's ”Jesus og Josefine” (2003) og ”Mikkel & Guldkortet” (2008) samt spillefilmen ”Oskar og Josefine” (2005), alle skrevet i samarbejde med Bo hr. Hansen. Desuden manus til ”Olsen Banden junior” (2001) og tv-serierne ”Broen”, ”Heartless”, ”Taxa”, ”Rejseholdet” m.fl. Vandt en Robert for manuskriptet til filmen ”Ørnens øje” (1997). Den første julekalender, han kan huske at have set, er "Vinterbyøster" fra 1973 (hans forældre først fik fjernsyn samme år).

Nikolaj Scherfig i TV-Byens studie 1, 08.11.16 | foto: Bjarne Bergius Hermansen

Nikolaj Scherfig om at forny julekalendergenren:

– Dengang Bo [hr. Hansen] og jeg skrev ”Jesus og Josefine”, havde julekalendergenren et lidt dårligt image. Det var ikke smart at sige ude i filmbranchen, at man skrev en julekalender. Vores ambition var at bruge den genre til at lave radikal nytænkning af dramaserier, som vi også har fået lov til med ”Den anden verden”. Vi ville lave noget, som voksne også syntes var underholdende, så det ikke blev en pligt for forældrene at skulle se noget med børnene, men faktisk noget, man kunne have et fællesskab omkring.

– Inden for børne- og ungdomskultur er julekalenderen en af de genrer, hvor man kan ramme et bredt publikum med en radikal historie, der er lidt bid i, og hvor man ikke behøver at synke ned i sådan et romertalfilmsunivers ligesom ”Far til Fire” eller ”Min søsters børn”. I en julekalender kan man lave noget, der har lidt flere dramatiske vitaminer, men til det samme store publikum. På den måde er man også med til at påvirke folks smag.

– Det var tydeligt netop med ”Jesus og Josefine”, at vi fik fat i noget, som var med til at forandre en genre. DR lavede samme år ”Nissernes Ø”, som var en kæmpe katastrofe for dem og kostede det dobbelte af ”Jesus og Josefine”. Efterfølgende kiggede de på vores model og sagde: "Nu skal vi gentænke, hvad en julekalender er, i stedet for at det er nogle revyskuespillere, der får lov til at fjolle rundt i nissekostumer".

– Flere de efterfølgende julekalendere kopierede så bare ”Jesus og Josefine” og brugte den samme formular, hvilket var lidt irriterende. Men så kom sådan noget som ”Pagten” (DR1 2009), som jeg syntes var hamrende god og gjorde noget nyt, og især ”Tidsrejsen” (DR1 2014), som i den grad udfordrede og nytænkte genren. Det har været fedt for os, at der for to år siden var en sindssyg god julekalender på DR, som vi skulle spille bold op af ved at lave noget, der var anderledes, men af samme høje kvalitet.

Caroline Vedel som Sara i "Den anden verden" | foto: Per Arnesen

Nikolaj Scherfig om julekalendergenren og dens faste regler:

– Julekalendergenren er unik i den forstand, at historien fortælles et afsnit om dagen. Det gør seeroplevelsen meget intens. I disse streamingtider er det jo tit sådan, man ser tv-serier, men det gjorde man ikke førhen.

– Der er jo en regel om, at der skal være mindst 24 afsnit. Man kan ikke lave serien kortere, selvom man nogen gange i produktionen siger, "Kan vi ikke nøjes med at lave 22, for vi har faktisk ikke tid til det hele". Desuden skal handlingen foregå i december. Hvor meget julen skal fylde, kan man så snakke om. Julen er med i vores julekalender, men det handler ikke om: ”Når det at blive jul?”. Vi løsriver vi os lidt fra, at det skal være en julefortælling. Det bliver spændende at se, hvordan folk reagerer på det. Men der kommer et juleplot!

Nikolaj Scherfig om kunsten at sætte handlingen i gang 1. december:

– Første afsnit af en julekalender er altid sindssygt svært at skrive. Man skal præsentere universet og sætte handlingen i gang, men heller ikke sætte for meget i gang. Da vi lavede ”Jesus og Josefine”, fik vi besked på, at vi først måtte komme i gang med tidsrejsen i afsnit 3 eller 4. Dengang havde man jo ikke streaming, kun genudsendelser. For at få seerne på krogen skulle de første par afsnit ligne hinanden meget, så hvis man ikke nåede at se afsnit 1, kunne man stadig godt hoppe på afsnit 2 og 3 uden at føle, man var hægtet af og ikke kunne følge med. Sådan er det ikke længere, fordi afsnittene kan streames fra nettet. Nu kan vi komme meget hurtigere i gang med handlingen, og det vil man også opleve, når man ser afsnit 2 og 3 af ”Den anden verden”, at der kommer meget mere gang i. Afsnit 2 er slet ikke som afsnit 1. Det bliver meget mere dramatisk og har nogle andre konflikter.

Caroline Vedel og Jacob August Ottensten i "Den anden verden" | foto: Per Arnesen

Nikolaj Scherfig om at gøre julekalendernes hovedpersoner til teenagere:

– Det var helt bevidst, at vi valgte at gøre hovedpersonerne 15 år gamle. Det medførte en stor intern diskussion om målgruppen, for de 15-årige er ikke de store julekalenderbrugere. Dér er jeg personligt superglad for, at "Skam" (populær norsk teenageserie, red.) er kommet, som handler om, hvad de 15-16-årige rigtig laver. "Skam" tager sig af alt det med druk og sex og hash. Det kommer vi ikke ind på. Vores serie kan måske give 13-14-årige en fornemmelse af, hvordan de 15-16-årige er. Vi henvender os stadig til de lidt yngre, og det har jeg det godt med. Man skal stadig kunne have en form for familiehygge med julekalenderen.

”Den anden verden” sendes hver dag 1.-24. december 2016 på DR1 kl. 19:30. Hvert afsnit kan streames fra kl. 06.00 via dr.dk eller DR Ultra-app'en.

Den anden verden (DR1 2016)
Sendetidspunkt: 19.30
Produktionsselskab: DR Fiktion.
Instruktion: Lars Kaalund, Tilde Harkamp.
Producent: Andreas Hjortdal.
Manus: Nikolaj Scherfig, Bo hr. Hansen efter idé af Klaus Rasmussen; episodeforfatter: Morten Dragsted.
Med Caroline Vedel, Fanny Leander Bornedal, Christine Albeck Børge, Lars Brygmann, Andreas Jessen, Sofie Gråbøl, Sigrid Husjord, Jacob August Ottensten, Dan Zahle m.fl.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar