tirsdag den 22. december 2015

25 år med TV 2's julekalendere: "Mikkel og Guldkortet" (2008)

TV 2's julekalendere kan i år fejre 25-års jubilæum. Fra 30. november til 24. december går Bries Blog-O-Rama bag om samtlige af de egenproducerede tv-julekalendere, som TV 2 har sendt på hovedkanalen fra 1990 til 2015.

> I GÅR: "Jul i Valhal" (familiejulekalender, 2005)
Drengen Mikkels forældre har gjort et lovlig optimistisk huskøb og sidder nu økonomisk hårdt i det. Familiens årlige julegavefest er derfor sat på standby til fordel for smalhals og nøjsomhed.

”Det lyder måske en anelse seriøst, at årets familiejulekalender handler om penge, men jeg kan godt love, at der ikke er meget "Finansmagasinet" over "Mikkel og Guldkortet",” forsikrede TV 2's programchef Keld Reinicke ved julekalenderens pressemøde, som i tråd med emnet blev afholdt på Børsen i København.

Hovedpersonen, 11-årige Mikkel (Marco Ilsø), er selvfølgelig ikke tilfreds ved udsigten til sparegaver. Et tilfældigt møde med nissen Nis Goddreng (Martin Buch) resulterer i, at Mikkel redder Goddrengs liv. Dette forpligter Goddreng til at opfylde Mikkels højeste ønske: At have råd til at købe alt i verden.

Goddreng udstyrer Mikkel med et magisk, gyldent hævekort, der giver fri adgang til nisseverdenens guldreserver. Men ubegrænset finansiel magt viser sig at være en farlig størrelse – også i hænderne på en 11-årig knægt.

Marco Ilsø i "Mikkel & Guldkortet" (2008) | Foto: Per Arnesen/TV 2

Julekalenderens senere afsnit tegner et temmelig grumt billede af et dystopisk, fascistisk Danmark med drive-by shootings og ild i gaderne. I disse sekvenser lænede seriens instruktør, Christian E. Christiansen, sig op ad Robert Zemeckis' spillefilm ”Tilbage til fremtiden del II” fra 1989, hvor hovedpersonen oplever en alternativ mareridtsversion af sin egen nutid.

> Læs mere om filmtrilogien ”Tilbage til fremtiden” (oktober 2015)

Bag ”Mikkel og Guldkortet” stod forfatterteamet Nikolaj Scherfig og Bo hr. Hansen, der også skrev julekalendersuccesen ”Jesus & Josefine” for TV 2 i 2003.

”Historien er bygget op omkring den drøm, der handler om at købe alt, hvad der står på ens ønskeseddel,” sagde Nikolaj Scherfig til Dagbladenes Bureau 27.11.2008. Han turde godt afsløre, at det selvfølgelig ikke er lykken at kunne købe hele verden.

”Vores morale er meget banal: "Penge er ikke alt". Og det skal man også lære at se i sin tilværelse.”
- Nikolaj Scherfig om "Mikkel og Guldkortet" (2008)

Under arbejdet med ”Mikkel og Guldkortet” havde Nikolaj Scherfig og Bo hr. Hansen været opmærksomme på ikke at vifte for demonstrativt med den politisk korrektheds formanende pegefinger:
”Der er mange forskellige toner og holdninger til penge og materialisme. Vi synes, det er sjovere at lade tilværelsens mangfoldighed kæmpe mod hinanden”.

"Mikkel og Guldkortet" (2008) | Foto: TV 2

I maj 2007 begyndte Zentropa optagelserne til ”Mikkel og Guldkortet”, som var skemalagt til udsendelse i december 2007. Men projektet kørte af sporet, da en af seriens unge, mandlige birolleskuespillere i september 2007 blev idømt seks måneders fængsel for en sædelighedsforbrydelse.

Medieopmærksomheden omkring den kontroversielle sag fik TV 2 til at udskyde premieren på ”Mikkel og Guldkortet” i et år.
”Julekalenderen er et familieprogram, hvor de medvirkende bliver rollemodeller for mange børn, og det kan vi simpelthen ikke stå inde for,” udtalte Keld Reinicke til B.T. 12.9.2007.

TV 2-ledelsen forlangte, at den dømte skuespiller blev skiftet ud, og seriens instruktør Christian E. Christiansen måtte under protest genindspille de berørte scener. Beslutningen medførte desuden, at 350.000 trykte lågekalendere måtte sendes til forbrænding, og en Pyrus-genudsendelse (”Alletiders julemand” fra 1997) blev hastigt kørt i stilling.

En positiv følgevirkning af forsinkelsen blev, at handlingen i ”Mikkel og Guldkortet” kom til at tage sig næsten profetisk ud, da julekalenderen endelig fik premiere i 2008 – et år og en global finanskrise senere.

TV 2's lågekalender 2008 - kilde: www.u-landskalenderdr.dk

”Mikkel og Guldkortet er fjernsyn til tiden”, noterede Politikens tv-anmelder Henrik Palle sig:

”Seriens hudfletning af markedsøkonomiens basale principper lægger sig fint i tråd med den kapitalismekritik, man nu hører fra politiske analytikere i såvel ind- som udland. Dertil kommer, at kalenderens skildring af moderne familieliv i et rækkehus faktisk er ganske fin og ikke lige så blankpoleret klæg eller firkantet socialrealistisk, som man kunne befrygte fra en sådan fiktion.”

Henrik Palle skrev endvidere: ”Figurerne er tegnet – og spilles – med både negative og positive sider, hvorfor de ikke fremstår som rene papfigurer. Og skuespillerne, såvel de voksne som de yngre, yder glimrende indsatser i Christian E. Christensens kyndige personinstruktion.”

1.538.000 danskere så premiereafsnittet af ”Mikkel og Guldkortet” 1. december 2008. Julekalenderens gennemsnitlige seertal landede på en lille million.

Bonusinfo:

Reggaeproduceren Pharfar indspillede ti sange til ”Mikkel og Guldkortet”, som udkom på cd. Samtidig med tv-premieren på ”Mikkel og Guldkortet” i 2008 udsendte Universal en dvd med musikvideoer til otte af seriens sange (med tilhørende karaokeversioner). Selve julekalenderserien udkom året efter på tredobbelt dvd.

De karakteristiske huer med flapører, som nisserne Goddreng, Høvlebænk (Peder Pedersen) og Gammelbo (Jonas Schmidt) bar i serien, blev også produceret som merchandise i forbindelse med premieren på ”Mikkel og Guldkortet” i 2008.

Nikolaj Scherfig og Bo hr. Hansen skrev ledsagebogen ”Goddreng og nisseguldet” til 6-10-årige læsere. Mikkels 16-årige storesøster, Louise (Mette Gregersen), var hovedpersonen i bogen ”Louises dagbog”, som Rikke Dyrhave Nissen skrev til målgruppen større piger.

Som sædvanlig modtog TV 2 en række klager fra småbørnsforældre, der mente, at julekalenderens sendetidspunkt kl. 20.00 gjorde de yngste seere ”ukoncentrerede og pylrede”. »Vi vil jo gerne have høje seertal, og det har vi altså klokken 20,” svarede TV 2's programplanlægningschef Susanne Duelund gennem metroXpress og indskærpede, at det var forældrenes ansvar at få børnene i seng i ordentlig tid.

Mikkel og Guldkortet (TV 2 2008)
Sendetidspunkt: 20.00
Produktionsselskab: Zentropa.
Instruktion: Christian E. Christiansen.
Producere: Meta Louise Foldager, Louise Vesth, Peter Engel.
Manuskript: Nikolaj Scherfig, Bo hr. Hansen.
Musik: Pharfar (Søren Schou).
Med Marco Ilsø, Paprika Steen, Michael Carøe, Mette Gregersen, Carla Fjelsted Rasmussen, Martin Buch, Peder Thomas Pedersen, Jonas Schmidt, Jakob Fals Nygaard, Erdinc Ajredinovski, Robert Hansen, Jacob Weble, Jan Linnebjerg, Puk Scharbau, Søs Egelind, Iben Dorner, Anders Hove, Jens Andersen m.fl.

> I MORGEN: ”Ludvig & Julemanden” (familiejulekalender, 2011)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar