mandag den 7. december 2015

25 år med TV 2's julekalendere: "Jul i Juleland" (1993)

TV 2's julekalendere kan i år fejre 25-års jubilæum. Fra 30. november til 24. december går Bries Blog-O-Rama bag om samtlige af de egenproducerede tv-julekalendere, som TV 2 har sendt på hovedkanalen fra 1990 til 2015.

< I GÅR: "Skibet i Skilteskoven" (familiejulekalender, 1992)

Efter succesen med ”Skibet i Skilteskoven” i 1992 ringede TV 2 til Martin Miehe-Renard for at spørge, om han kunne finde på en fortsættelse.

”Sagtens,” svarede Miehe-Renard.

Men Linie 3, der spillede skilteskovens nissetrio Kogle, Multe og Stub, kunne ikke længere lege med, idet de var travlt optaget af deres nye sceneshow, ”Hvor er de 2 andre?”. Også skovfeen, Louise Fribo, var indisponeret, da fortsættelsen til ”Skibet i Skilteskoven” skulle optages i sommeren 1993.

"Jul i Juleland" (1993) | foto: Casper Rubin/TV 2

”I virkeligheden var det galimatias at lave en efterfølger uden de vigtigste figurer,” siger Martin Miehe-Renard i 2015 til Bries Blog-O-Rama. Men julekalenderforfatteren lod sig ikke slå ud. Han sendte Linie 3-nisserne af sted til Polynissien og skrev tre andre nisser ind i historien.

Karse (Kurt Ravn), Gyvel (Sonja Oppenhagen) og Brumle (Tom McEwan) flytter ind i bunden af søulken Ottos tørlagte skib, da den københavnske investor Wilhjelm Kayser (Waage Sandø) overtager nissernes mølle og fylder den med hightech-kram.

Dermed lagde Martin Miehe-Renard op til endnu en julekalender, hvor storkapital, fremskridt og forandring truer den hyggelige status quo. Kayser har nemlig planer om at omdanne Skilteskoven til et kommercielt juleland med pølseboder, stort indkøbscenter og 1000 parkeringspladser.”Jeg har forsøgt at skabe en historie, hvor nøgleordene er nærhed, venskab, kærlighed, varme og samvær, i stedet for gaver og mad, som jo tilsyneladende har overtaget julens budskab,” forklarede Martin Miehe-Renard til Dagbladenes Bureau (1.10.1993).

Forfatteren uddybede historiens budskab i et interview med Ritzaus Bureau (15.10.1993):

”Sidste års julekalender var en opfordring om at beskytte det ydre, miljøet. I år er det det indre, vi skal beskytte. Julen handler ikke kun om at æde og flette julestads, men også om at sprede glæde.”

Martin Miehe-Renard påbegyndte manuskriptet til ”Jul i Juleland” den 12. april 1993 og færdiggjorde de 700 manuskriptsider på 28 dage (”jeg er kendt for at være en hurtig skriver,” siger han).
I samme hug leverede Miehe-Renard teksterne til julekalenderens 22 (!) sange, som Michael Hardinger og Rasmus Schwenger komponerede musik til.

Optagelserne til ”Jul i Juleland” stod på fra 21. juni til 21. september 1993 i TV 2's studie i Taastrup uden for København. Otto BrandenburgTommy Kenter, Amalie Ihle Alstrup, Karin Jagd (Miehe-Renards hustru) og Søren Thorup som papegøjen Bounty var alle gengangere fra "Skibet i Skilteskoven". Charlotte Fich, senere kendt som Ingrid Dahl i DR's "Rejseholdet" (2000-2004), overtog Louise Fribos rolle som skovfeen.TV 2's familiejulekalender 1993, ”Jul i Juleland”, trak i gennemsnit 874.000 danskere til skærmen. Seertallene rakte ikke til at slå TV 2's voksenkalender ”Andersens julehemmelighed” og DR1's reprise af ”Nissebanden i Grønland” (1989), der begge lå over en million.

Ligesom sin forgænger, ”Skibet i Skilteskoven”, er ”Jul i Juleland” aldrig blevet genudsendt på TV 2. Begge kalendere blev først offentligt tilgængelige, da Nordisk Film udgav dem på dvd i november 2008.

Martin Miehe-Renard kender ikke årsagen bag TV 2's beslutning om at lægge de to kalendere i mølpose, men han forsøger sig med et bud:
”Vores budgetter var så små, hvilket man godt kan se på vores filmtricks. Jeg tror simpelthen ikke, at de serier holder i dag,” udtaler han til Bries Blog-O-Rama.

Pressen skrev om ”Jul i Juleland”:

”TV 2 har satset netop på den kommunale intrige om at skabe et syntetisk juleland ud af Skilteskoven. Som om noget kunne være meget mere syntetisk end den syngende glimmerfe, eller Otto Brandenburgs sømand i discountkulisser. Når skoven allerede fnitrer ad plasticsne og statisk elektricitet, er der ikke meget naturidyl at ødelægge. Og så kan selv Kurt Ravns fortryllende sentimentale juleballade ikke redde historien hjem.”
(Marie-Louise Kjølbye, Berlingske Tidende 7.12.1993)BONUSINFO:
  • Henrik Kofoed og Tom McEwan kunne i 1993 ses i julekalenderne på både DR (”Nissebanden i Grønland”) og TV 2 (”Jul i Juleland”).
  • Motivet på TV 2's lågekalender i 1993 var en tro gengivelse af kulissen Karen-Maries Landhandel, tegnet af Pia Kryger Lakha. Ud over de 24 låger havde kalenderen et samlesystem, som gav ret til små gaver fra Spar-kædens butikker (TV 2-julekalenderens sponsor).

TV 2's lågekalender 1993 - kilde: www.u-landskalenderdr.dk

Jul i Juleland (TV 2 1993)
Produktionsselskab: TV 1 Productions.
Instruktion og manuskript: Martin Miehe-Renard.
Producer: Thorkil Lodahl.
Musik: Michael Hardinger, Rasmus Schwenger.
Med: Otto Brandenburg, Karin Jagd, Amalie Ihle Alstrup, Waage Sandø, Lisbet Dahl, Tommy Kenter, Henrik Kofoed, Ulf Pilgaard, Charlotte Fich, Sonja Oppenhagen, Kurt Ravn, Tom McEwan, Søren Thorup (stemme), Pernille Ålund (stemme).

> I MORGEN: "Andersens julehemmelighed" (voksenkalender, 1993)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar