Sofie Lassen-Kahlke, Per Damgaard Hansen og Stephanie Leon | Foto: Henrik Petit/TV 2 |
TV 2's julekalendere kan i år fejre 25-års jubilæum. Fra 30. november til 24. december går Bries Blog-O-Rama bag om samtlige af de egenproducerede tv-julekalendere, som TV 2 har sendt på hovedkanalen fra 1990 til 2015.
< I GÅR: "Juletestamentet" (voksenjulekalender, 1995)
I starten af 1990'erne blev filmproducenten Regner Grasten træt af altid at leje de samme, gamle ”Far til Fire”-film på video til sine børn. Grasten satte sig for at finde en afløser for 1950'ernes evigt populære familiefilmserie. Valget faldt på ”Krummerne”, baseret på forfatteren Thøger Birkelands otte bøger om familien Krumborgs oplevelser.
Efter tre succesrige biograffilm, udsendt mellem 1991 og 1994, overførte Regner Grasten sit gennemtestede koncept til TV 2's familiejulekalender i 1996, ”Krummernes Jul”.
De to drenge, der spillede hovedpersonen i hhv. de to første og den tredje Krumme-film, Laus Høybye og Benjamin Rothenborg-Vibe, var begge vokset ud af rollen og måtte erstattes til tv-versionen.
Per Damgaard Hansen i "Krummernes Jul" (1996) | Foto: Henrik Petit/TV 2 |
11-årige Per Damgaard Hansen fra Vanløse blev valgt som den nye Krumme blandt de mange tusind børn, der bejlede til rollen. Per gik på det tidspunkt i femte klasse og var desuden danmarksmester i karate.
Desuden havde Pers mor, Maj-Britt, haft selveste Thøger Birkeland som regne- og klasselærer, da hun i 1970'erne var elev på Husum skole. Maj-Britt kom efterfølgende på julekort med sin tidligere lærer.
”Da hun sidste jul skrev, at hendes søn skulle prøvefilmes som den nye Krumme, tænkte jeg, 'nej, nu har hun da fået storhedsvanvid',” udtalte Thøger Birkeland i Ekstra Bladet 23.10.1996.
Med et budget på 13 mio. kroner gik de 13 ugers indspilninger af ”Krummernes Jul” i gang i marts 1996 i Det Danske Filmstudie i Lyngby. Krumme-filmenes instruktør, den 78-årige veteran Sven Methling, forestod også tv-versionen, som John Stefan Olsen (”Taxi”, ”Landsbyen”) skrev drejebog til.
Manuskripterne til julekalenderens sidste seks afsnit var tæt på at gå tabt, da John Stefan Olsens hus pludselig stod i brand i marts 1996. Forfatteren måtte dykke ind i flammerne og redde de sodsværtede sider samt sin computer. Ingen kom noget til.
Birthe Neumann og Waage Sandø i "Krummernes Jul" (1996) | Foto: Henrik Petit/TV 2 |
I TV 2's familiejulekalender 1996 rejser Julemanden (Waage Sandø), Julemor (Birthe Neumann) og nissepigerne Stella (Sofie Lassen-Kahlke) og Nova (Stephanie Leon) ned til menneske for at finde ud af, hvor julestemningen er blevet af. Julefreden trues yderligere, da juletræssælgeren Amigo (Ole Stephensen) – som egentlig er døbt Sten – og hans lige så anløbne ven, Bent (Søren Spanning), agter at bortføre Julemanden. Men det får Krumborgs gæve knægt Krumme naturligvis forpurret.
Den excentriske Krumborg-families decemberritualer forårsagede flere pudsige fænomener, da Danmarks tv-seere begyndte at efterabe julekalenderen.
”Vi har fået mange opringninger fra forældre, der fortæller, at deres børn forlanger, at de hver morgen skal ned på knæ og synge »Højt fra træets grønne top« for at jage den dårlige stemning væk,” fortalte TV 2-redaktør Preben Vridstoft til B.T. 24.12.1996.
En anden vane, der smittede ud igennem fjernsynsskærmen, var lillebror Grunks (Lucas Forchhammer) mani med at sende post til Julemanden ved at kyle breve ud af vinduet. En vicevært fra et boligkompleks i Hvidovre endte med at ringe til TV 2 og klage, idet han var godt træt af at samle hundredvis af breve op fra fortov og græsplæner hver morgen i december. På Sprogø modtog TV 2's vejrstation modtog et opkald fra en pige, der spurgte, om de ikke kunne skaffe mere vind, så hendes brev blæste op til Julemanden i stedet for at dale ned på gaden.
Familien Krumborg i "Krummernes Jul" (1996) | Foto: Henrik Petit/TV 2 |
Første afsnit af ”Krummernes Jul” samlede 1.743.000 danskere foran skærmen. Med et gennemsnitligt seertal på 1,2 mio. per afsnit indfriede TV 2's julekalender absolut de forventninger, som kanalens ledelse og seriens bagmænd havde til serien. Kun DR's direkte transmissioner af det kvindelige håndboldlandsholds kampe kunne bremse TV 2's seermagnet i december 1996.
”Krummernes Jul handler meget om ensomhed. Krumme er i virkeligheden en dreng, der er meget alene - og bag den skrappe fru Olsen gemmer sig også et ensomt menneske, der ville være meget anderledes, hvis hun havde mere kontakt med sine naboer.”
- John Stefan Olsen, B.T. 23.12.1996
”Krummernes Jul er underholdning, men dybest set er det også en meget moralsk historie. Den handler jo om vores alle sammens store drøm om at have mere tid til at være sammen. Der stikker lidt af en Skoda-realist i os alle, og det er måske derfor, den kan fange så mange seere,” sagde John Stefan Olsen til B.T. 23.12.1996.
”Tiden er blevet for stresset,” fortsatte han. ”Alle pauserne er ligesom klippet ud af folks liv. Det er svært at møde nogen, der ikke beretter om, hvor travlt de har. Det er både hurtigere og billigere at vælte en pose småkager ned i indkøbsvognen end at bruge en hel dag på at lave dem selv, som Krummemor opgivende må konstatere. Men bagved anstrengelserne ligger jo ønsket om at lave noget sammen.”
Seriens producent, Regner Grasten, var mere optaget af at prale på konkurrenternes bekostning.
”Principielt mener vi, at TV er noget lort, og vi vil bevise, at TV kan laves godt. Tænk på »Huset på Christianshavn«, der kunne samle alle fem millioner danskere,” sagde han med vanlig slagkraftighed til B.T. 28.03.1996.
”»Krummernes Jul« ligner ikke Cosby - den er ti gange bedre. Det er intet mindre end en udfordring til den amerikanske verden.”
- Regner Grasten, B.T. 28.03.1996
”Krummernes Jul” var en af de første danske tv-julekalendere, der blev synkroniseret til det tyske marked. Regner Grasten hævdede også at have fået tilbud fra Kina, Iran og Sydkorea: ”Krummerne er meget populære i Østen og Mellemøsten, fordi der hverken er blod eller sex i filmene. De kender ikke til jul, men ser 'Krummernes Jul' som en slags eventyrfilm,” udtalte producenten til Ritzaus Bureau 21.12.1996.
Pressen skrev:
”... ud fra det første afsnit ser 'Krummernes Jul' ud til at leve meget pænt op til, hvad man kan forvente af den trygge, traditionelle stærkt forudsigelige julekomedie, hvor personerne er meget forenklet fremstillet. Men det kan jo være, den hen ad vejen udvikler sig ud over det skabelon-agtige.” (Sidsel Boye i Aktuelt 02.12.1996)
TV 2 genudsendte ”Krummernes Jul” i 2001. Julekalenderen er senest udgivet på dvd af Scanbox i 2011.
TV 2's lågekalender 2001 - kilde: www.u-landskalenderdr.dk |
Bonusinfo:
Den populære 80'er-popgruppe Tøsedrengene blev delvist genforenet for at skrive og indspille titelsangen til ”Krummernes Jul”. Pladeselskabet Replay opgjorde i januar 1997 soundtrack-cd'ens salgstal til 75.000 eksemplarer.
Et Krumme-brætspil kom også i handlen og havde pr. 24.12.1996 solgt 40.000 enheder.
I rollen som Julemanden fik Waage Sandø endelig lov til at vise sig fra sin rare side efter at have spillet skurk i julekalenderne ”Jul i Juleland” (1993) og DR's ”Jul på Slottet” (1986). ”Det er aldrig for sent for en skuespiller at være julemand,” sagde han tilfreds i Berlingske Tidende 24.11.1996.
I ”Krummernes Jul” medvirkede også et vaskeægte rensdyr, Rudolf fra Skandinavisk Dyrepark i Nordjylland. Rudolf opførte sig artigt under tv-indspilningerne, men ved julekalenderens pressemøde i november 1996 kunne hans oppasser, Tina Friis Jensen, berette, at rensdyrhannen netop havde ”ordnet fire damerensdyr”. Bedriften tog angiveligt så hårdt på Rudolf, at han tabte 30 kilo.
Krummernes Jul (TV 2 1996, genuds. 2001)
Produktionsselskab: Regner Grasten Film.
Instruktion: Sven Methling.
Producent: Regner Grasten.
Manuskript: John Stefan Olsen efter Thøger Birkelands bøger.
Musik: Michael Hardinger, Rasmus Schwenger; titelsang: Maria Bramsen, Henrik Stanley.
Med Per Damgaard Hansen, Dick Kaysø, Karen-Lise Mynster, Line Kruse, Lucas Forchhammer, Elin Reimer, Paul Hagen, Waage Sandø, Birthe Neumann, Stephanie Leon, Sofie Lassen-Kahlke, Søren Spanning, Ole Stephensen, Amalie Dollerup, Sonja Oppenhagen, Folmer Rubæk, Claus Bue, Jarl Forsmann, Henrik Kofoed, Torben Zeller m.fl.
> I MORGEN: "Alletiders Julemand" (familiejulekalender, 1997)
Billedet af lågekalenderen er fra genudsendelsen I 2001. Den fra 1996 var magen til den Grunk har i julekalenderen.
SvarSletHej Daniel, tak for din kommentar. Fejlen er nu rettet. Mvh Bries Blog-O-Rama
Slet